ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ν. Κοτζιά-Ν. Ντιμίτροφ στη Νέα Υόρκη – Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ν. Κοτζιά-Ν. Ντιμίτροφ στη Νέα Υόρκη – Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή

Ολοκληρώθηκε, έπειτα από σχεδόν επτά ώρες και με μια διακοπή για γεύμα, η πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Νέα Υόρκη, υπό την παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και αύριο, Παρασκευή, από τις 09:30 το πρωί.

Οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, ξαναέπιασαν σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης, ενώ, παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, συνεδριάζουν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά – Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση, που έκανε ο Έλληνας υπουργός στους δημοσιογράφους, η Ελλάδα προσήλθε στο τραπέζι του διαλόγου, επιθυμώντας έμπρακτα την επίτευξη λύσης. Αναμένοντας την εξέλιξη των σημερινών συνομιλιών, ο κ. Κοτζιάς είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν μόνο μία ημέρα και όχι δύο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί -τελικά, θα συνεχιστούν και την Παρασκευή, όπως γράψαμε παραπάνω.

Η διήμερη διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη αναμένεται να καθορίσει εν πολλοίς και το τελικό αποτέλεσμα των συνομιλιών, που διαρκούν ήδη έξι μήνες και έχουν σκοπό τη διευθέτηση του ονοματολογικού, ώστε η FYROM να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και παραλλήλως να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ένταξη της γειτονικής χώρας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το «στίγμα» των σημερινών συνομιλιών έδωσε ο κ. Κοτζιάς μετά την χθεσινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, λέγοντας: «Εμείς έχουμε κάνει τη σύνθεση όλων των προτάσεων, αλλά παραμένει ανοιχτό το θέμα του ονόματος». «Σύνθεση προτάσεων», όπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς, σημαίνει ότι στη γενική συμφωνία που έχει ήδη καταγραφεί, έχουν ενσωματωθεί οι προτάσεις και των δύο, δηλαδή και της ελληνικής πλευράς και της αντιπροσωπείας των Σκοπιανών.

Η σημερινή διαδικασία των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται υπό την πίεση των Αμερικανών -«ενδιαφέρον» το χαρακτήρισε ο Νίκος Κοτζιάς- που επιθυμούν λύση της διένεξης Αθήνας – Σκοπίων το συντομότερο δυνατό. Ενδεικτική, ως προς αυτό, ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, με τον Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη Παρασκευή, με την Ουάσινγκτον να «υπενθυμίζει» στην Αθήνα ότι εξαντλούνται τα περιθώρια χρόνου για λύση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/mignatiou/status/999699941332307974

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.