ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Θα χρειαστεί το αμερικανικό Ναυτικό να αναθέσει έναν νέο ρόλο στα stealth αντιτορπιλικά κλάσης «Zumwalt»; (φωτό, βίντεο)

Θα χρειαστεί το αμερικανικό Ναυτικό να αναθέσει έναν νέο ρόλο στα stealth αντιτορπιλικά κλάσης «Zumwalt»; (φωτό, βίντεο)

Τα τρία νέα αντιτορπιλικά κλάσης «Zumwalt» του αμερικάνικου Ναυτικού αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα. Αρχικά είχαν οραματιστεί σαν ένας στόλος 30 αντιτορπιλικών με τον απαραίτητο εξοπλισμό τους τώρα τα «Zumwalt» βρίσκονται αντιμέτωπα με καθυστερήσεις, περικοπές και τεράστιες αυξήσεις στο κόστος κατασκευής. Τα πολεμικά αυτά πλοία βρίσκονται μετέωρα με την ανάληψη ενός νέου ρόλου ως «stealth δολοφόνων πλοίων» να μπορεί να πάρει σάρκα και οστά.

Τα αντιτορπιλικά της κλάσης «Zumwalt» είχαν αρχικά οραματιστεί σαν ένας στόλος 32 πολεμικών πλοίων σχεδιασμένα να πλήττουν ηπειρωτικούς στόχους με βολές ακριβείας από κατευθυνόμενα με λέιζερ Howitzer. Βασισμένα εν μέρει στις απαιτήσεις των Αμερικανών Πεζοναυτών για αμφίβιες αποστολές, τα «Zumwalt» είχαν ως στόχο να καλύψουν το κενό που υπάρχει στην υποστήριξη πυρός από θαλάσσης.

Δυστυχώς οι υπερβάσεις στον προϋπολογισμό και τα τεχνικά προβλήματα ανάγκασαν το Πεντάγωνο να μειώσει τον αριθμό των «Zumwalt» σε μόλις τρία. Ακόμα χειρότερα η υπηρεσία έκρινε ότι τα βλήματα μεγάλης εμβέλειας για τα οποία τα πλοία είχε σχεδιαστεί και εγκριθεί η κατασκευή τους κρίθηκαν υπερβολικά δαπανηρά στην αγορά τους. Αυτό φέρνει σε δεινή θέση τον στόλο τον «Zumwalt» να ελέγξει μελλοντικές ναυτικές επιχειρήσεις καθώς μόνο ένα από τα 3 πολεμικά πλοία είναι πιθανό να βρίσκεται στην θάλασσα ανά πάσα στιγμή.

Εν το μεταξύ το αμερικάνικο Ναυτικό παρακολουθεί στενά την ραγδαία ανάπτυξη των δυνάμεων του κινεζικού Ναυτικού (People’s Liberation Army Navy – PLAN) το οποίο στις αρχές του 2000 ήταν ασήμαντο όταν τα αντιτορπιλικά της κλάσης «Zumwalt» βρίσκονταν ακόμη στα πρώτα στάδια ανάπτυξης. Σήμερα το Πεντάγωνο χαρακτηρίζει το κινέζικο Ναυτικό ως «το ισχυρότερο στην Ασία με περισσότερα από 300 πλοία επιφανείας, υποβρύχια, αμφίβια πλοία και περιπολικά σκάφη».

Αν και οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν είναι άμεσοι αντίπαλοι (ακόμη τουλάχιστον) η κινέζικη επιθετικότητα στην Νότια και Ανατολική Κινεζική Θάλασσα που δρα έξω από τους κάνονες του Διεθνούς Δικαίου μπορεί εύκολα να συμπαρασύρει τις δυο αυτές χώρες (και τους συμμάχους τους) σε ένοπλη σύρραξη. Επίσης το ρωσικό Ναυτικό έχει αυξήσει και αυτό την παρουσία του στην Βαλτική, την Μεσόγειο αλλά και τον Ειρηνικό.

Ο stealth σχεδιασμός των αντιτορπιλικών της κλάσης «Zumwalt» έχει ως αποτέλεσμα η «υπογραφή» του πλοίου στα ραντάρ να είναι αυτό ενός μικρού αλιευτικού επιτρέποντάς του να επιχειρεί σε εχθρικές περιοχές.

Σε συνδυασμό με μια πλειάδα πυραύλων τα αντιτορπιλικά της κλάσης «Zumwalt» θα ήταν τα ιδανικά πολεμικά πλοία για επιχειρήσεις επιφανείας.

Λειτουργώντας σαν ένας μοναχικός λύκος αλλά πλήρως ενσωματωμένα στο σύστημα του αμερικάνικου Ναυτικού τα «Zumwalt» θα μπορούν να «κυνηγούν» και να καταστρέψουν εχθρικές δυνάμεις με μεγάλη ευκολία.

Για την επιτυχία τους σ’ έναν τέτοιο ρόλο τα «Zumwalt» θα μπορούσαν να δέχονται αναφορές θεάσεων εχθρικών σκαφών από δορυφόρους όπως οι υψηλού υψομέτρου MQ-4 Triton, από drones, από αεροσκάφη περιπολίας P-8 Poseidon ή σταθμευμένα σε αεροπλανοφόρα, πλοία επιφανείας αλλά και υποβρύχια. Τα «Zumwalt» θα μπορούσαν να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν μια ομάδα στόχων στήνοντάς τους ενέδρα και να επιτεθούν όταν οι συνθήκες θα ήταν με το μέρος τους. Αντίστοιχα, αυτό το δίκτυο θα μετέδιδε κύριες πληροφορίες σε πολεμικά πλοία ώστε να ξεπερνούν τις ατυχείς καταστάσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.