Η Τουρκία απειλεί ευθέως τις ΗΠΑ με αγορά υπερ-μαχητικών Su-57 από την Ρωσία αν δεν παραδοθούν τα F-35

Η Τουρκία απειλεί ευθέως τις ΗΠΑ με αγορά υπερ-μαχητικών Su-57 από την Ρωσία αν δεν παραδοθούν τα F-35

Η Αγκυρα είναι πιθανό να αγοράσει ρωσικά μαχητικά Su-57, εφόσον τελικά η Ουάσινγκτον αποφασίσει να αναστείλει την παράδοση των F-35, ως απάντηση για την αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400.

Αυτό αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, η πλέον φιλοκυβερνητική εφημερίδα με την διοίκησή της να βρίσκεται σε απ’ευθείας επαφή με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας για την ανταλλαγή στρατιωτικής τεχνολογίας συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία, στις 3 Απριλίου. «Αυτή η συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει και την αγορά Su-57, που είναι άμεσος αντίπαλος των F-35», αναφέρει το δημοσίευμα, αλλά βέβαια στην πραγματικότητα είναι ένα αεροσκάφος ανώτερο του F-35 σε πολλούς τομείς και το μόνο με το οποίο μπορεί να συγκριθεί είναι το αμερικανικό μαχητικό F-22.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ρωσία και η Τουρκία είχαν υπογράψει συμφωνία για την παράδοση αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 στην Αγκυρα. Ομως, αυτό προκάλεσε εντάσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσινγκτον και οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις την Τουρκία, καθώς θεωρούν ότι αυτό το όπλο δεν είναι συμβατό με τις νατοϊκές άμυνες.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο Πούτιν είχε επικρίνει τις ΗΠΑ, επειδή προσπαθούν να πιέσουν την Τουρκία να αποχωρήσει από τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική των ΗΠΑ προβλέπει «πάγωμα» της παράδοσης των αμερικανικών F-35 στην Τουρκία, ως απάντηση για την αγορά ρωσικών S-400, αλλά βέβαια έχει πολλά ακόμα βήματα για να εγκριθεί και να υπογραφεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, μια εξέλιξη που δεν είναι ζήτημα αν θα μπορούσε να το αντέξει η Τουρκία, αλλά αν θα μπορούσε να το αντέξει το ΝΑΤΟ και το σύστημα ασφαλείας των ΗΠΑ.

Πόσες πιθανότητες έχει να συμβεί κάτι τέτοιο; Καμία. Διαβάστε εδώ την ανάλυση του pronews.gr που προέβλεπε αυτή την κίνηση των Τούρκων για την οποία γράφει σήμερα η Yeni Safak.

Το Su-57 της Ρωσίας είναι μαχητικό αεροσκάφος stealth πέμπτης γενιάς. Εκανε την παρθενική πτήση του το 2010 και έχει αρχίσει να παραδίδεται στην ρωσική Αεροπορία, καθώς έχει τεθεί σε χαμηλό ρυθμό προπαραγωγής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.