O Tούρκος πρωθυπουργός Μ.Γιλντιρίμ «προειδοποιεί» τους γερουσιαστές των ΗΠΑ για τα F-35: «Υπάρχουν και τα Su-57»

O Tούρκος πρωθυπουργός Μ.Γιλντιρίμ «προειδοποιεί» τους γερουσιαστές των ΗΠΑ για τα F-35: «Υπάρχουν και τα Su-57»

Με θράσος το οποίο φυσικά οι ίδιες οι ΗΠΑ το εξέθρεψαν επί σειρά δεκαετιών, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μ.Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα, πως η Τουρκία θα ψάξει να βρει εναλλακτικές λύσεις μετά την ψηφισθείσα τροπολογία από την αμερικανική Γερουσία να αναστείλει τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα για τα αεροσκάφη F-35.

Ως εναλλακτικές λύσεις φυσικά εννοεί τα ρωσικά Su-57 ή και τα Su-35 προς άμεση χρήση.

Η δήλωση έγινε με αφορμή την έγκριση από την αμερικανική Γερουσία νομοσχεδίου το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να εμποδίσει την παράδοση στους Τούρκους των F-35 τα οποία παραδίνονται σε 2 ημέρες.

«Η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς εναλλακτική. Λυπούμαστε για τις ενέργειες που έκανε η Γερουσία των ΗΠΑ, αντιβαίνουν στο πνεύμα της στρατηγικής της εταιρικής σχέσης», ανέφερε ο Γιλντιρίμ, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Έτσι λοιπόν η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία με ψήφους 85-10 πέρασε την National Defense Authorization Act, ,η αλλιώς NDAA, η οποία εξουσιοδοτεί την εκτέλεση των δαπανών των αμερικανικών ΕΔ αλλά και καθορίζει σιεά άλλων θεμάτων

Σύμφωνα με την NDAA, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι η Τουρκία δεν απειλεί το NATO, δεν θα αποκτήσει εξοπλισμό από την Ρωσία και δεν θα κρατεί Αμερικανούς πολίτες.

Οι Γεουσιαστές προχώρησαν σε τέτοια κίνηση λόγω της φυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson στην Σμύρνη και λόγω της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να αποκτήσει τους ρωσικούς S-400

Η τροπολογία αναφέρει ότι η απόκτηση των S-400 αυξάνει τις εντάσεις και τα ρίσκα για το NATO

Το αμερικανικό ΥΠΑΜ πρέπει να ετοιμάσει μια έκθεση πάνω στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις εντός 60 ημερών. Οποιαδήποτε πώληση των F-35 και των F-16, συστημάτων Patriot και στρατιωτικών ελικοπτέρων από το Πενττάγωνο στην Τουρκία θα μπλοκαριστεί μέχρι να παραδοθεί η έκθεση σε Επιτροπές του Κογκρέσου.

Φυσικά και υπάρχει προσπάθεια από τα εβραϊκά λόμπι για να γίνει κάτι τέτοιο καθώς το Ισραήλ θέλει να είναι το μόνο στην ανατολική Μεσόγειο που θα διαθέτει το αεροσκάφος 5ης γενεάς.

Θυμίζουμε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Mevlüt Çavuşoğlu στις 4 Ιουνίου είχε δηλώσει πως η Τουρκία προσπαθούσε να αποκτήσει τους αμερικανικούς Patriot από τις ΗΠΑ αλλά ποτέ δεν πουλήθηκαν στην Άγκυρα όταν τους είχαν ανάγκη

«Αυτός είναι ο λόγος που επιλέξαμε να αγοράσουμε από την Ρωσία ανάλογο σύστημα»

Είπες μάλιστα τότε ότι εάν τελικώς δεν παραδοθούν τα F-35 στην Τουρκία τότε θα μπορεί να η Άγκυρα να αγοράσει από άλλη χώρα και να παράξει το δικό της μαχητικό.

Εδώ όμως αρχίζουν τα ενδιαφέροντα. Αντίθετα με ότι λένε όλα τα εγχώρια ΜΜΕ για να γίνει νόμος, η τροπολογία αυτή θα πρέπει να συσχετιστεί με την αντίστοιχη που ήδη έχει περάσει από το Κογκρέσο.

Στη συνέχεια θα πρέπει να περάσει ενιαία ξανά και από τα δύο νομοθετικά σώματα και εν τέλει να εγκριθούν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τράμπ!

Δηλαδή κάτι πολύ αμφίβολο και μιλάμε για πολύ δρόμο ακόμα.

Αν οι ΗΠΑ ενδιαφέρονταν πραγματικά να μπλοκάρουν την πώληση προηγμένου αμυντικού υλικού στην Τουρκία, τότε απλούστατα θα είχαν ανακοινώσει την αναβολή της παράδοσης των F-35 εντός των επόμενων δύο ημερών.

Λίγες ημέρες πριν την επίσημη ένταξη των stealth μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 στη Τουρκία, δόθηκε στην δημοσιότητα το ακριβές χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των αεροσκαφών του τύπου στη τουρκική Αεροπορία, απ’όπου μπορούμε να εξάγουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα για την έκταση και την κλιμάκωση της αεροπορικής απειλής που θα αντιμετωπίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια.

Εκτός από τα πρώτα δυο F-35, που βάσει του αρχικού προγραμματισμού, θα παραμείνουν σε αμερικανικό έδαφος μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα παραδοθούν έως και το 2022 συνολικά 30 μαχητικά F-35 με το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων να έχει ως εξής:

2018: 2 μαχητικά F-35
2019: 4 μαχητικά F-35
2020: 8 μαχητικά F-35
2021: 8 μαχητικά F-35
2022: 8 μαχητικά F-35

Πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα παραδόσεων των 30 αεροσκαφών της έκδοσης “A” θα υπάρξει παραγγελία για 16+16 αεροσκάφη της έκδοσης κάθετης αποπροσγείωσης (STOVL) “B” τα οποία θα ενταχθούν σταδιακά στα αεροπλανοφόρα “Ανατολή” και “Θράκη” τα οποία θα είναι έτοιμα το 2021 και το 2023 αντίστοιχα.

Αρα από το 2023, μόλις σε πέντε χρόνια από σήμερα και με το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Viper να έχει υλοποιηθεί μόλις κατά 60% η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει να αντιμετωπίσει από 30 μέχρι 62 μαχητικά αεροσκάφη F-35A/B!

Να σημειώσουμε ότι αντίθετα με όλα τα άλλα αεροσκάφη, το F-35 είναι «σύστημα συστημάτων», ένα μαχητικό που δρα ως κόμβος επιχειρήσεων από μόνος του και δεν απαιτεί μεγάλους αριθμούς για να εκτελέσει την αποστολή του.

Αρκούν ακόμα και 2 μαχητικά για να «ανοίξουν τον δρόμο» στα υπόλοιπα συμβατικά μαχητικά και να ολοκληρωθεί μια αποστολή καταστροφής της εχθρικής αεράμυνας.

Το Ισραήλ έδειξε πώς χρησιμοποιούνται και τι ζημιά μπορούν να κάνουν, ακόμα και σε ένα κορεσμένο περιβάλλον αεράμυνας, όπως αυτό της Συρίας.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι πολύ απλά: Είτε έχει αναβαθμιστεί η ελληνική αεράμυνα, ξεκινώντας από την επίγεια, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τα F-35 (βασικά να τα «δει») είτε θα πρέπει να ελπίζουμε σε κάποιο «θαύμα» στιλ «εμπάργκο» των ΗΠΑ για να μην δορυφοροποιηθεί η χώρα.

Διότι η διαφορά μεταξύ δύο κρατών που το ένα έχει 5ης γενιάς μαχητικά stealth και του έτερου που μένει στην 3η γενιά (έστω με λίφτιγνκ) είναι ακριβώς αυτή: Το ένα κράτος κάνει κουμάντο και το άλλο κάνει ότι του προστάζει το πρώτο, προκειμένου να μην καταστραφεί…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.