ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Στο ρωσικό ΥΠΕΞ ο Έλληνας πρέσβης για τις δηλώσεις Ζαχάροβα – «Θετικό ότι δεν ανακοινώθηκαν αντίποινα» λέει η Αθήνα

Στο ρωσικό ΥΠΕΞ ο Έλληνας πρέσβης για τις δηλώσεις Ζαχάροβα – «Θετικό ότι δεν ανακοινώθηκαν αντίποινα» λέει η Αθήνα

Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε σήμερα ο Έλληνας πρεσβευτής στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς και θεωρείται θετικό ότι δεν του ανακοινώθηκαν ρωσικά αντίποινα παρά μόνο εκλήθη για να δοθούν εξηγήσεις για τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου Μαρίας Ζαχάροβα.

Η συζήτηση σύμφωνα με διπλωματικές πηγές έγινε σε ήπιους τόνους και επισημάνθηκε στον κ. Φρυγανά ότι όσα δήλωσε η κα Ζαχάροβα δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού και ενδεχομένως υπήρξαν παρανοήσεις.

Η Αθήνα, θεωρεί θετική εξέλιξη ότι στη συνάντηση αυτή στο Ρωσικό ΥΠΕΞ δεν ανακοινώθηκαν αντίποινα καθώς φαίνεται πως η Μόσχα μάλλον επιλέγει το πρώτο και θετικό σενάριο, των ισοδύναμων απελάσεων εάν και εφόσον συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση.

Όπως είχε φανεί άλλωστε και από τις δηλώσεις Ζαχάροβα, η Μόσχα αξιολογεί την σύνδεση του ελληνικού λαού με τον ρωσικό, λόγω Ορθοδοξίας, πολύ πιο σημαντική από τις όποιες κινήσεις της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης.

«Αυτό που έχουμε αντιληφθεί είναι ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Ρώσους εταίρους του και όχι να υποφέρει από βρώμικες προβοκάτσιες, όπως αυτές που δυστυχώς η Αθήνα έχει συρθεί τελευταία», είπε η Ρωσίδα εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των εκπροσώπων Τύπου, μεταξύ αυτών και των Ελλήνων ανταποκριτών στη Μόσχα προ δύο ημερών.

Θα εξαρτηθεί βέβαια και από την ελληνική κυβέρνηση, ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ στο κλίμα το προχθεσινό «περί ασέβειας», μάλλον δεν βοηθάνε

Χθες, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα χαρακτήρισε «απογοητευτική» την κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες και χαρακτήρισε σωστή και ισορροπημένη τη δήλωση της κ. Ζαχάροβα.

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο κ. Μάσλοβ μιλώντας την Πέμπτη στο Sputnik, ενώ ανέβηκαν στο λογαριασμό της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα στο twitter σήμερα το πρωί.

Συγκεκριμένα ο ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε:

«Τα τελευταία χρόνια ήταν περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις. Ο πλούσιος πολιτικός διάλογος στο υψηλότατο και υψηλό επίπεδο».
«Το Αφιερωματικό έτος Ρωσία – Ελλάδα 2016, το κοινό Έτος Τουρισμού 2017/2018, στενές επαφές αρμόδιων υπουργείων, επιχειρηματιών και κοινωνίας των πολιτών».
«Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά την φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας».
«Η δήλωση της Μ.Ζαχάροβα ήταν σωστή και ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπερβολική».

Πάντως η αναφορά του πρέσβη στο έτος τουρισμού προκάλεσε μια ανησυχία για το εάν θα υπάρξει κάποια ταξιδιωτική οδηγία και ενό μπαίνουμε στον «χρυσό» μήνα του καλοκαιριού που είναι ο Αύγουστος.

Προφανώς, τουλάχιστον για σήμερα ήταν περισσότερο μιαν υπενθύμιση με την προοπτική να δουν οι Ρώσοι τις επόμενες ημέρες την ελληνική στάση.

Ωστόσο η ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα το ρωσικό ΥΠΕΞ δείχνει πως η ένταση παραμένει:

«Στις 20 Ιουλίου κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς στον οποίο εκφράσθηκε η έντονη διαμαρτυρία για τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά την κατάσταση με τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην χώρα σε άλλους δύο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας».​

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.