ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Μετωπική σύγκρουση τουρκικού κράτους και Κούρδων…

Μετωπική σύγκρουση τουρκικού κράτους και Κούρδων…

Κλιμακώνεται ανεξέλεγκτα η βία στη νοτιοανατολική Τουρκία μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας και Κούρδων διαδηλωτών. Μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου ο απολογισμός ήταν 8 νεκροί Κούρδοι και δεκάδες τραυματίες, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν αμέσως μετά τις κηδείες 14 ανταρτών του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) από τον τουρκικό Στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σοβαρότατα επεισόδια ξέσπασαν στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας στην πόλη Κιζίλτεπε με πληθυσμό περί τους 100 χιλιάδες κατοίκους, νοτίως του Ντιγιάρμπακιρ (περίπου 1 εκατομμύρια κάτοικοι), της πόλης με τον μεγαλύτερο κουρδικό πληθυσμό. Στη συγκεκριμένη πόλη, περισσότερα από 200 άτομα, 31 εκ των οποίων παιδιά έχουν συλληφθεί και κρατούνται από την αστυνομία από την έναρξη των επεισοδίων. Περίπου χίλιοι διαδηλωτές πυρπόλησαν τα υποκαταστήματα δύο τουλάχιστον τραπεζών, καθώς επίσης και το κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Επεισόδια έγιναν και στην πόλη Σιλόπη στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ. Για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών οι τουρκικές αρχές ασφαλείας, συνεπικουρούμενες από στρατιωτική δύναμη που παρακολουθούσε διακριτικά τις εξελίξεις έτοιμη να επέμβει εάν ελάμβανε σχετικές οδηγίες, χρησιμοποίησαν θωρακισμένα οχήματα και ειδικά οχήματα για να διαλύσουν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί από τους Κούρδους διαδηλωτές. Στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις αστυνομικές δυνάμεις, οι διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες και καδρόνια εναντίον τους, για να ακολουθήσει η εκτεταμένη χρήση χημικών αερίων (δακρυγόνα). Ενδιαφέρον παρουσιάζει η… δραστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να ενταχθεί. Αξιωματούχοι της Ένωσης κάλεσαν απλώς την Τουρκία να σεβαστεί τα πολιτιστικά δικαιώματα του Κουρδικού της πληθυσμού και να καταπολεμήσει τη φτώχεια στις νοτιοανατολικές της επαρχίες…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.