Ξένα ΜΜΕ για φονικές πυρκαγιές: «Η κυβέρνηση κατηγορείται για την αποτυχία της»

Ξένα ΜΜΕ για φονικές πυρκαγιές: «Η κυβέρνηση κατηγορείται για την αποτυχία της»

Αμείωτο το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ για την ελληνική τραγωδία, με τους τίτλους σήμερα να στέκονται στις κατηγορίες για κακοδιαχείριση της κρίσης προς την κυβέρνηση.

«Πώς ο παράδεισος έγινε στάχτη», «Διαμάχη για τη διαχείριση της καταστροφής», «Ο ελληνικός λαός διερωτάται για τα αίτια της πυρκαγιάς», «Η δύσκολη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων».

Ορισμένοι από τους τίτλους των ξένων ΜΜΕ αντανακλούν το άσχημο κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας, με τους Έλληνες να αναρωτιούνται για τα αίτια της ελληνικής τραγωδίας και την κυβέρνηση Τσίπρα να βρίσκεται στο «μάτι» του κυκλώνα για κακοδιαχείριση της κρίσης.

Πρόκειται για τις πιο θανατηφόρες πυρκαγιές του αιώνα μετά από τις φωτιές στην Αυστραλία το 2009, όπως σχολιάζει η αυστριακή εφημερίδα «Die Krone».

Aυστριακή εφημερίδα «Die Krone»

«Από την μυρωδιά του καπνού πονάνε τα μάτια, «τσιμπάνε» οι πνεύμονες», γράφει η ανταποκρίτρια της αυστριακής εφημερίδας «Die Krone», Μαρτίνα Πρεβάιν, που μετέβη στο τόπο της τραγωδίας.

Άκουσε με προσοχή την μαρτυρία ενός πυροσβέστη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μάτι Αττικής.

«Ο Γιάννης Λαμαντόνος είναι 62 ετών, γεννήθηκε στο Ματί και έμεινε εδώ. Στα 16, άρχισε να εργάζεται στη Πυροσβεστική Υπηρεσία, το 2002 πήρε προαγωγή κι έγινε διοικητής. Τώρα στέκεται σε ένα καμένο κτίριο στις παρυφές του χωριού. Οι εθελοντές, κυρίως μαθητές από την Αθήνα, του πηγαίνουν καταλόγους με ονόματα ανθρώπων που αγνοούνται. Κάθε φορά που του πηγαίνουν ονόματα ο διοικητής λυγίζει», γράφει στο άρθρο της η Μαρτίνα Πρεβάιν.

«Έχασα παιδικούς φίλους στη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς την περασμένη Δευτέρα και δεν μπορούσα να τους βοηθήσω».

Το δικό του σπίτι, κτισμένο σ’ ένα λόφο, ήταν από τα πρώτα που απειλήθηκαν από τη φωτιά: «Η γυναίκα μου και οι δύο κόρες μου έφυγαν το τελευταίο δευτερόλεπτο, φορώντας μόνο μία ρόμπα . Τα σκυλιά μου είναι νεκρά, μόνο ένα κατάφερε να μείνει ζωντανό, όμως έχει τραυματιστεί σοβαρά και πιστεύω ότι δεν θα τα καταφέρει», λέει με δάκρυα στα μάτια ο 62χρονος Γιάννης Λαμαντόνος.

Η οικογένεια Ψυράκη που ζούσε όλα της χρόνια στο Μάτι δηλώσει στην ανταποκρίτρια της αυστριακής εφημερίδας: «Δεν υπάρχει μέλλον για εμάς στο Μάτι. Ποιος θα πληρώσει για την ανοικοδόμηση; Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι ελάχιστη».

Βελγικό δίκτυο «RTBF»

«Διαμάχη για την διαχείριση της καταστροφής», είναι ο τίτλος του βελγικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου «RTBF».

«Αυτό το καυτό καλοκαίρι, η Ελλάδα πενθεί. Καθώς ο τραγικός απολογισμός συνεχίζει να αυξάνεται, έρχεται η ώρα της κριτικής και της διαμάχης. Η ελληνική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για αποτυχία να προστατεύσει τους πολίτες…Οι ειδικοί, από την πλευρά τους, αμφισβητούν την έλλειψη πρόληψης και ενημέρωσης του πληθυσμού για τον κίνδυνο της πυρκαγιάς», γράφει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Οι διασώστες συνεχίζουν να ψάχνουν για αγνοούμενους . Αυτές είναι οι πιο θανατηφόρες πυρκαγιές του αιώνα μετά από αυτές της Αυστραλίας το 2009», σχολιάζει το βελγικό δίκτυο.

Γαλλικό δίκτυο «Europe 1»

«Ο λαός διερωτάται για τα αίτια της πυρκαγιάς», γράφει το γαλλικό δίκτυο «Europe 1» και προσθέτει: «Η κυβέρνηση κατηγορείται για την αποτυχία της να προστατεύσουν τον πληθυσμό κι έχει υποψίες ότι πρόκειται για εμπρησμό…Ο λαός αναρωτιέται..»

«Νομίζω ότι η πυρκαγιά ήταν εγκληματική», λέει στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο «Europe 1» o Κώστας, κάτοικος της περιοχής. Με την κόρη του, άκουσαν αρκετές εκρήξεις πριν δουν τις πρώτες φλόγες.

«Η πυρκαγιά μπαίνει για οικονομικά συμφέροντα…Οι εμπρηστές επιδιώκουν να κάψουν τα δάση για να εκμεταλλευτούν τη γη», λέει η Βαλερί.

Γαλλική εφημερίδα «Le Parisien»

Για τη δύσκολη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

Γερμανική εφημερίδα «Τagesschau»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για εμπρησμό», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Tagesschau», αναπαράγοντας τις γενικόλογες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού για την Προστασία του Πολίτη, Νίκου Τόσκα για τα αίτια της φωτιάς στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
«Οι πυρκαγιές γύρω από την Αθήνα θα μπορούσε να είναι έργο των εμπρηστών. Υπάρχουν ενδείξεις που μας οδηγούν σε αυτές τις σκέψεις» υποστηρίζει ο Νίκος Τόσκας αναφερόμενος στην πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κινέτα και όχι σε αυτή που προκάλεσε το θάνατο 83 ατόμων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.