ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Επίθεση κατά της Ρωσίας ο Πομπέο- Υπονομεύει τις διεθνείς κυρώσεις για τα πυρηνικά της Πιονγκγιάνγκ

Επίθεση κατά της Ρωσίας ο Πομπέο- Υπονομεύει τις διεθνείς κυρώσεις για τα πυρηνικά της Πιονγκγιάνγκ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε χθες τη Ρωσία ότι εργάζεται ενεργά για την υπονόμευση των διεθνών κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας και δήλωσε ότι η επιβολή αυτών των μέτρων είναι απαραίτητη για να πείσουν την Πιονγκιάνγκ να εγκαταλείψει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

«Η Ρωσία προσπαθεί ενεργά να υπονομεύσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις εργασίες της…επιτροπής στον ΟΗΕ που αξιολογεί την συμμόρφωση με τις κυρώσεις», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ρωσία απέσπασε από την ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων που είναι επιφορτισμένη με την επιτήρηση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα τη διαγραφή παραγράφων της πιο πρόσφατης έκθεσής τους στην οποία κατηγορούσαν ρωσικές εταιρείες ότι παραβίασαν τα τιμωρητικά μέτρα σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ.

Η αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι κατηγόρησε την Πέμπτη τη Ρωσία ότι είχε μοναδικό σκοπό να συγκαλύψει τις παραβιάσεις κυρώσεων του ΟΗΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας από ρωσικές εταιρείες.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ θα «δώσει στη δημοσιότητα το πρωτότυπο κείμενο που είχε πρόθεση να δημοσιεύσει που δείχνει με σαφήνεια τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τις κυρώσεις και με τις παραβιάσεις των κυρώσεων».

«Οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες όπως πάντα στη συνέχιση εφαρμογής αυτών των ψηφισμάτων του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύουμε ότι είναι κεντρικής σημασίας στις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να πείσει τον πρόεδρο Κιμ ότι η πλήρη, τελική αποπυρηνικοποίηση της Κορέας είναι απαραίτητη», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν «πολλές συνομιλίες» με Βορειοκορεάτες για «τον τρόπο με τον οποίο που θα επιτευχθούν όλες οι δεσμεύσεις που έγιναν» στη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου μεταξύ του Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συγκληθεί τη Δευτέρα για την εφαρμογή των κυρώσεων ενάντια στη Βόρεια Κορέα έπειτα από αίτημα της Ουάσινγκτον.

Πυρά κατά του Τζον Κέρι για παρασκηνιακές συνομιλίες με Ιρανούς

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επιτέθηκε στον προκάτοχό του Τζον Κέρι για τις συναντήσεις που ομολόγησε ο τελευταίος ότι είχε με Ιρανούς αξιωματούχους σε παρασκηνιακές συνομιλίες και τον κατηγόρησε ότι «υπονόμευσε ενεργά» την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στην Τεχεράνη.

«Αυτό που έκανε ο υπουργός Κέρι είναι απρεπές και άνευ προηγουμένου», είπε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να μην έχει αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Είναι ασύμφωνο με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, την οποία διευθύνει ο πρόεδρος. Είναι κάτι παραπάνω από ανάρμοστο».

«Αυτός είναι ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών που εμπλέκεται με τον μεγαλύτερο στον κόσμο κρατικό χορηγό τρομοκρατίας και σύμφωνα με αυτόν…συζητούσε μαζί τους», είπε ο Πομπέο.

«Τους έλεγε να περιμένουνε να τελειώσει η θητεία αυτής της κυβέρνησης. Δεν μπορεί κανείς να βρει παρόμοιο προηγούμενο στην ιστορία των ΗΠΑ», σημείωσε.

Ο πρώην ΥΠΕΞ Κέρι, παραδέχτηκε αυτήν την εβδομάδα ότι συνέχισε να συναντιέται με τον νυν επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Τζαβάντ Ζαρίφ, γεγονός που προκάλεσε την οργή του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Κέρι είχε διαπραγματευτεί στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και είχε σφυρηλατήσει μια προσωπική σχέση με τον Ιρανό ομόλογό του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.