«Μύλος» η πολιτική ζωή της Γερμανίας: Νέες κάλπες παρά κυβέρνηση μειοψηφίας προτιμά η Ά. Μέρκελ

«Μύλος» η πολιτική ζωή της Γερμανίας: Νέες κάλπες παρά κυβέρνηση μειοψηφίας προτιμά η Ά. Μέρκελ

Οκτώ εβδομάδες διαπραγματεύσεων. Μαραθώνιες διαβουλεύσεις για μία και μόνη κοινή ανακοίνωση. Τέσσερα κόμματα. Και μια διορία μέχρι το άγνωστο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα στο Βερολίνο μετά τη χθεσινή απόφαση των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) να αποχωρήσουν στις 12 τα μεσάνυχτα (ώρα κεντρικής Ευρώπης) από το τραπέζι των συνομιλιών.

Γερμανικά, αλλά και άλλα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης έχουν αναφερθεί σε πολλές πιθανότητες για το άμεσο μέλλον της Γερμανίας. Μιας χώρας η οποία βιώνει μια πρωτοφανή πολιτική κρίση και η οποία προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε Παρίσι και Βρυξέλλες.

Μέρκελ ή εκλογές

Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες που υπάρχουν είναι μόλις δύο συν μία. Στην πράξη, ίσως μόνο μια. Και αυτή είναι οι επαναληπτικές εκλογές.

Όσο και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ήδη μεγάλη πίεση στον Μάρτιν Σουλτςνα δεχθεί τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου Συνασπισμού» και με τον Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Σταινμάιερ να καλεί τα κόμματα να συμβιβαστούν για το καλό της «πολιτικής σταθερότητας», η πραγματικότητα και η μικροπολιτική ξεπερνάει την κοινή λογική.

Στο Βερολίνο γράφεται πολιτική ιστορία

Το τελευταίο «ευρωπαϊκό ανέκδοτο» περιγράφει «μια Γερμανία σε πρωτοφανή πολιτική κρίση. Μια Γαλλία σταθερή και ισχυρή. Μια Ιταλία που αναπτύσσεται ταχύτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά βρίσκεται εκτός Παγκόσμιου Κυπέλλου».

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο βρίσκεται η Γερμανία για πρώτη φορά τα τελευταία 68 χρόνια. Και όπως φαίνεται η σταθερότητα δεν αποτελεί προτεραιότητα. Οι επαναληπτικές εκλογές συμφέρουν τους πάντες και πλήττουν τους πάντες.

Όλοι εναντίον όλων και ένας εναντίον ενός

Χριστιανοδημοκράτες

Το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ. Δώδεκα χρόνια με την ίδια καγκελάριο στην εξουσία. Οι επαναληπτικές εκλογές δεν τους (την) τρομάζουν. Παρόλο που έχασαν σημαντικό ποσοστό στις τελευταίες εκλογές, στελέχη του CDU πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να αποσπάσουν ψηφοφόρους από το δεξιό AfD σε επαναληπτικές εκλογές. Διατηρούν το καλύτερο “χαρτί”. Την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι είναι «έτοιμη» για νέες εκλογές.

Φιλελεύθεροι

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες ήταν αυτοί που χρεώθηκαν την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Η τελευταία φορά που συμμετείχαν σε κυβέρνηση συνεργασίας με την Άνγκελα Μέρκελ ήταν καταστροφική για το FDP. «Καλύτερα χωρίς κυβέρνηση, παρά με μια κακή κυβέρνηση» δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος. Και έχει απόλυτο δίκιο. Σε περίπτωση νέων εκλογών ευελπιστεί να λάβει πολλές περισσότερες ψήφους από το δεξιό κόμμα AfD, το οποίο κρίνουν ως «κόμμα διαμαρτυρίας».

Σοσιαλδημοκράτες

Επιθυμούν όσο ελάχιστοι τις επαναληπτικές εκλογές. Έστω και 2% αύξηση στα ποσοστά του, θα βοηθήσει τόσο τον Μάρτιν Σουλτς ο οποίος δέχεται εσωκομματικά μαχαιρώματα, όσο και τους αντιπάλους του. Οι Σοσιαλδημοκράτες, σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών ενδεχομένως δεν θα προλάβουν να εκλέξουν νέο ηγέτη. Ο τέως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διατηρεί κάποιες σταθερές.

Πράσινοι

Η «ρεαλιστική πλευρά» και η «αριστερή πλευρά» ελπίζουν να κερδίσουν περισσότερες ψήφους τόσο από τους Σοσιαλδημοκράτες, όσο και από την Αριστερά (Linke).

Αριστερά

Σε πρόπτωση επαναληπτικών εκλογών, στοχεύει σε ψηφοφόρους από την αριστερή πλευρά των Πρασίνων και κάποιους δυσαρεστημένους των Σοσιαλδημοκρατών

AfD

Χωρίς πολλά λόγια. Ελπίζει να εκτοξεύσει τα ποσοστά της.

Επαναληπτικές εκλογές; Κυβέρνηση από Απρίλιο του 2018 και βλέπουμε

Πηγές των περισσότερων κομμάτων που μίλησαν επιβεβαίωσαν αυτές τις πληροφορίες, τονίζοντας ότι, παρά την κυβερνητική αστάθεια και την πιθανότητα το 2018 η Ομοσπονδία να μην καταφέρει να ψηφίσει ετήσιο προϋπολογισμό, οι επαναληπτικές εκλογές είναι η καλύτερη λύση. Την ίδια στιγμή, επιμένουν ότι δεν πρέπει κανείς, μα κανείς, να ποντάρει ούτε ένα ευρώ, για τις επόμενες εξελίξεις.

Η Γερμανία βιώνει την πρώτη της βαθιά κυβερνητική και πολιτική κρίση εδώ και 68 χρόνια. Ίσως τη χειρότερη στιγμή για ολόκληρη την Ε.Ε.

Αν κάπνιζαν κάνα τσιγάρο από αυτά της αληθινής Τζαμάικα, μπορεί να είχαμε ήδη “Τζαμάικα” στην Γερμανία…

Με αυτήν την απίστευτη δήλωση περιέγραψε το πολιτικό χάος στην Γερμανία, πρώην υπουργός και ανώτατο στέλεχος πρώην ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τον “Πράσινο” πρώην υπουργό, αν οι συμμετέχοντες, είχαν επιλέξει ένα από τα “τσιγάρα” για τα οποία φημίζεται η Τζαμάικα, ίσως και να είχαν καταλήξει σε κάποια συμφωνία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.