ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ένοχος ο Τούρκος τραπεζίτης για την υπόθεση των κυρώσεων στο Ιράν

Νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Ένοχος ο Τούρκος τραπεζίτης για την υπόθεση των κυρώσεων στο Ιράν

Αμερικανικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Τούρκο τραπεζίτη Mehmet Hakan Atilla στέλεχος της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, ως ένοχο για τις 5 από τις 6 κατηγορίες αναφορικά με την απάτη προκειμένου το Ιράν να αποφύγει τις κυρώσεις που του είχαν επιβληθεί από τον ΟΗΕ.

Το δικαστήριο του Μανχάταν καταδίκασε τον Atilla ότι σε συνεργασία με τον έμπορο Reza Zarrab χρησιμοποίησαν διάφορους τρόπους προκειμένου να Ιράν να αποφύγει βαριές οικονομικές κυρώσεις που του είχαν επιβληθεί.

Η καταδίκη αναμένεται να δημιουργήσει νέα τριβή ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Ζαράμπ– μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του Ατίλα, έπειτα από συμφωνία που σύναψε με τους αμερικανούς εισαγγελείς– περιέγραψε ένα εκτεταμμένο σχέδιο, που περιελάμβανε δωροδοκίες σε αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, το οποίο διεξαγόταν εν γνώση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν έχει απορρίψει τη δίωξη ως μια διαδικασία με πολιτικά κίνητρα που έχει σκοπό την υπονόμευση της κυβέρνησής του.

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές έχουν ασκήσει δίωξη σε βάρος εννέα ανθρώπων για συνωμοσία με σκοπό το Ιράν να μπορέσει να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις. Εντούτοις μόνο ο Ζαράμπ, 34 ετών, και ο Ατίλα, 47, έχουν συλληφθεί από τις αρχές των ΗΠΑ.

Ένα ανώτερο στέλεχος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, ότι η καταδίκη του Τούρκου τραπεζίτη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, σημειώνοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα επηρεάσει την τράπεζα Halkbank, ούτε το τουρκικό τραπεζικό σύστημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.