ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές! – Αύριο η πρώτη έκδοση ομολόγων! – Ολοι οι όροι (upd)

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές! – Αύριο η πρώτη έκδοση ομολόγων! – Ολοι οι όροι (upd)

Στις αγορές βγαίνει η Ελλάδα. Το μεσημέρι τις Δευτέρας το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε πως προσέλαβε τις τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ 5ετούς διάρκειας.

Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και ζητά να αντλήσει χρήμα για την ικανοποίηση των δημοσιονομικών αναγκών της, έστω και με μεγαλύτερο επιτόκιο, αλλά με ελευθερία στην διαχείριση και στην διάθεση του ποσού που θα δανειστεί η χώρα, αντίθετα με αυτά που την δανείζουν οι νυν δανειστές τα οποία προορίζονται για την εξόφληση των δικών μας δανείων.

Μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το τοπίο είναι καθαρό και δεν φαίνεται να υπάρχουν εμπόδια καθώς η Ελλάδα έχει βγει στις αγορές και επίσημα.

Πρώτον, δεν κατεγράφη κάποια αρνητική αντίδραση από τις αγορές μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ταμείου. Αντιθέτως, τα ελληνικά ομόλογα και οι αποδόσεις τους την Παρασκευή κινήθηκαν πτωτικά.

Δεύτερον, η αναβάθμιση της S&P σε ότι αφορά στις σταθερές προοπτικές της χώρας είναι ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει , ότι τις επόμενες ώρες ενδέχεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών.

Από το κυβερνητικό επιτελείο, βέβαια, τηρούν σιγή ιχθύος. Και δε θέλουν να προεξοφλήσουν αποφάσεις , αλλά ούτε και να δεσμευτούν. Φοβούμενοι ότι σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά θα γίνουν δέκτες έντονης κριτικής για βεβιασμένες και σπασμωδικές κινήσεις.

Η πρόσκληση ανταλλαγής του ομολόγου λήξης 2019 με μετρητά ως μέρος της νέας έκδοσης ομολόγου με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές έχει ενεργοποιήσει κύμα αγοραστών του συγκεκριμένου εγγράφου.

Συγκεκριμένα η απόδοση του, στη δευτερογενή αγορά, έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 3,2% από 3,4% που διαπραγματεύονταν τις τελευταίες ημέρες. Η τιμή του διαμορφώνεται στα 102,2 του ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το κουπόνι της συγκεκριμένης έκδοσης είναι 4,75%.

Αντίθετα υπάρχουν πιέσεις στους υπόλοιπους κρατικούς τίτλους.

Aργά σήμερα το απόγευμα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη βάσει της οποίας η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με την έκδοση ομολόγου του ελληνικού δημοσίου 3 δισ. ευρώ διάρκειας 5 ετών.

Σύμφωνα με την απόφαση, η έκδοση στις 01/08/2017 κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου με ημερομηνία λήξης την 1η Αυγούστου 2022 έχει αρχική ονομαστική αξία 3 δισ. ευρώ και σταθερό επιτόκιο, όπως αυτό θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών.

Η ονομαστική αξία των ομολόγων είναι 1.000 ευρώ και αποφέρουν τόκο από την ημερομηνία έκδοσής τους με πρώτη ημερομηνία καταβολής του την 1η Αυγούστου 2018. Το ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (Η.Δ.Α.Τ) και στη διατραπεζική αγορά(O.T.C) ενώ το ελληνικό δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών να προαγοράσει μέρος ή το σύνολο των ομολόγων οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Μέρος της ονομαστικής αξίας της συγκεκριμένης έκδοσης δύναται να χρησιμοποιηθεί, όπως αναφέρεται, “για την επαναγορά ομολόγων λήξεως 17/04/2019, επιτοκίου 4,75%”, του ομολόγου δηλαδή που είχε εκδοθεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά.

Οι όροι του ομολογιακού δανείου, που θα διατεθεί σε κοινοπραξία τραπεζών, διέπεται από το αγγλικό δίκαιο ενώ για την έκδοση του θα δοθεί προμήθεια ύψους 1,5εκατ ευρώ. Επιπρόσθετα, για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών σχετικών με την υλοποίηση της έκδοσης θα καταβληθεί αμοιβή στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, Allen & Overy LLP καθώς και στη δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη, δαπάνη που βάσει της σχετικής απόφασης δεν θα υπερβεί το συνολικό ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ (€ 400.000,00).

«Η Ελλάδα του Τσίπρα επιστρέφει την Τρίτη στις αγορές» είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης από την Αθήνα του Γαλλικού Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Το τηλεγράφημα αναπαράγεται από πολλά γαλλικά ΜΜΕ, όπως τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων L’ Express και Les Echos, το France Inter, τη La Tribune.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές την Τρίτη, με την πρώτη έκδοση ομολόγων πενταετούς διάρκειας του ελληνικού δημοσίου εδώ και επτά χρόνια, την πρώτη επίσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ένα σημαντικό τεστ εμπιστοσύνης των αγορών σε μια χώρα που πιθανόν τελικά αναρρώνει» ξεκινά η ανταπόκριση του AFP.

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται η σημερινή ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση ότι αύριο θα προχωρήσει στην έκδοση πενταετούς ομολόγου με το επιτόκιο να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,75%.

Το AFP επισημαίνει επιπλέον ότι η εβδομάδα αυτή είναι εκείνη με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό γύρω από αυτό το θέμα και κατόπιν αναφέρεται σε όσους τάσσονται υπέρ, «ιδίως το Eurogroup» και την απόφαση της 15ης Ιουνίου. «Είναι επίσης η σωστή στιγμή» σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως σημειώνεται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη συνέχεια, το Γαλλικό Πρακτορείο περιγράφει τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας που φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. «Την Παρασκευή η διπλή ανακοίνωση της αναβάθμισης της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης SP Global Ratings –έπειτα από μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Moody’s στα τέλη Ιουνίου– και της συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, που επιζητούσε έντονα η ΕΕ, φαίνεται πως οδήγησε στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση πριν από τη διακοπή των αγορών, τον Αύγουστο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.