ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Για 3η ημέρα στο «έλεος» της πύρινης λαίλαπας η Αν. Αττική – Σε κίνδυνο το Καπανδρίτι (φωτό, βίντεο) (upd)

Για 3η ημέρα στο «έλεος» της πύρινης λαίλαπας η Αν. Αττική – Σε κίνδυνο το Καπανδρίτι (φωτό, βίντεο) (upd)

Για τρίτη ημέρα η κατάσταση στο μέτωπο της μεγάλης φωτιάς που κατακαίει την ανατολική Αττική παραμένει δραματική με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολεμικής Αεροπορίας να κάνουν τιτάνιες προσπάθειες.

Για δεύτερη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέχισαν να δίνουν τη σκληρή μάχη με τις φλόγες στην ανατολική Αττική, όπου οι διαδοχικές αναζωπυρώσεις απείλησαν ξανά σπίτια. Από τις 06:30 ξεκίνησαν και πάλι οι εναέριες ρίψεις νερού στις οποίες εναποθέτουν όλοι τις ελπίδες τους για τον περιορισμό του μετώπου. Σύμφωνα με πληροφορίες στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχουν τέσσερα ελικόπτερα, ωστόσο δεν αποκλείεται την επόμενη ώρα οι δυνάμεις να ενισχυθούν.

Το μεγάλο πρόβλημα νωρίς το πρωί εντοπίζεται στην πλευρά του Καπανδριτίου (Μετόχι, Μικροχώρι, Τριάδες) όπου η φωτιά από το βράδυ κινείται με μεγάλη ταχύτητα μέσα σε μια χαράδρα. Στην περιοχή υπάρχουν σπίτια αλλά διάσπαρτα, εκτός χαράδρας, τα οποία κινδυνεύουν όταν η φωτιά ξεφεύγει εκτός χαράδρας. Δυνάμεις της πυροσβεστικής αλλά και οι ιδιοκτήτες προσπαθούν με κάθε μέσο να τα σώσουν.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι τα περισσότερα σπίτια πλέον, στην περιοχή, δεν διαθέτουν ούτε νερό, ούτε ρεύμα. Όπως δήλωσε λίγο μετά τις 06:00 το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου στην τηλεόραση της ΕΡΤ κινείται απειλητική, αλλά με αργό ρυθμό και χωρίς να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Στο Καπανδρίτι, η γραμμή άμυνας βρίσκεται στις περιοχές στο Μικροχώρι και το Μετόχι όπου δημιουργούνται από δυνάμεις του στρατού ζώνες αναχαίτισης ώστε να περικυκλωθεί η φωτιά. Το πύρινο μέτωπο έχει κατεύθυνση προς την ευρύτερη περιοχή του οικισμού Ούλμπερι, στον Αγιο Συμεών. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού.

Χθες το βράδυ, γύρω στις 23:30, άρχισε η εκκένωση του οικισμού Ουρμπέρι στο Καπανδρίτι καθώς υπήρχαν μεγάλοι φόβοι, ενώ λίγη ώρα μετά τη μία μετά τα μεσάνυχτα στο Μετόχι Καπανδριτίου οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών (κυρίως επί της οδού Οδυσσέως Ελύτη).

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, η φωτιά στον Κάλαμο έχει αναζωπυρωθεί, στην περιοχή του Βλαστού και φθάνει, μάλιστα, κοντά σε σπίτια.

Κλειστή είναι αυτή την ώρα η παλαιά και η νέα εθνική οδός Καλάμου – Καπανδριτίου.

Λόγω της εκδηλωθείσας πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του Καπανδριτίου πραγματοποιείται εκτροπή της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στα εξής σημεία:
1. Πλατεία Καλάμου προς Αγίους Αποστόλους
2. Κόμβος Μικροχωρίου προς Κάλαμο
3. Διχάλα Βαρνάβα προς παραλία και
4. Α’ στρατόπεδο Βαρνάβα.

Εντωμεταξύ, χθες το απόγευμα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός της γραμματέας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τη δημοτική ενότητα Καλάμου και τη δημοτική ενότητα Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού, καθώς και τη δημοτική ενότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13-08-2017.

Το χρονικό της μεγάλης πυρκαγιάς

Το μέτωπο ξεκίνησε από τον Κάλαμο το απόγευμα της Κυριακής και γρήγορα πήρε διαστάσεις με πολλούς να καταγγέλλουν ότι υπήρξε εσφαλμένη διαχείριση.

Οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να επέμβουν έγκαιρα καθώς λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι εκδηλώθηκε νέο μέτωπο στο Καπανδρίτι κοντά στην περιοχή της μονής Αναλήψεως. Παράλληλα δεν επιβεβαιώθηκε η καταγγελία του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Καπανδριτίου Μιχάλη Ντάση ότι υπάρχει μια γυναίκα εγκλωβισμένη στο σπίτι της στην οδό Κώστα Βάρναλη καθώς όπως προέκυψε υπήρχε μόνο ένας άνθρωπος με σκλήρυνση κατά πλάκας που δεν μπορούσε να μετακινηθεί και τελικά μεταφέρθηκε με όχημα της πυροσβεστικής.

Λίγο μετά τις 15:00 το μεγαλύτερο πρόβλημα με το μέτωπο της φωτιάς εντοπίζονταν στο Μετόχι, την ώρα που οι αναζωπυρώσεις σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα προβλημάτιζαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα συνεχείς ήταν οι αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο στη θέση Αγκώνα όπου έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.

Οι πυροσβέστες «επιτάσσοντας» μπουλντόζες του στρατού προσπαθούσαν να ανοίξουν δρόμους όπου δεν υπήρχαν, ώστε να καταφέρουν να φτάσουν κοντά στις φλόγες και να προσπαθήσουν να περιορίσουν το μέτωπο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Σπύρο Γεωργίου η δυσκολία με τη συγκεκριμένη φωτιά είναι ότι κινείται ανάμεσα μικτής ζώνης, δάσους και κατοικιών και δυσκολεύει πολύ τις δυνάμεις.

Στη 1 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας στα τρία μέτωπα επιχειρούσαν 150 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 στρατιωτικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ συν 50 άτομα και τέσσερα μηχανήματα των ενόπλων δυνάμεων, αριθμοί που εν πολλοίς ισχύουν έως αυτή την ώρα.

Την πιο γλαφυρή αλλά και συνάμα ανησυχητική περιγραφή έδωσε από νωρίς το πρωί της Δευτέρας η κοινοτάρχης Βαρνάβα Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, η οποία δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι «καίγονται τα πάντα» απευθύνοντας, παράλληλα, έκκληση για υδροφόρες καθώς το αντλιοστάσιο του χωριού έχει υποστεί ζημιές και υπάρχει πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ωρωπού «από θαύμα δεν θρηνήσαμε ζωές» από τη μεγάλη πυρκαγιά που καίει από την Κυριακή. «Η φωτιά στον Κάλαμο εκδηλώθηκε την Κυριακή στις 16.10, ήταν σε περιπολία το κλιμάκιο της πυροσβεστικής στην περιοχή αλλά ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στο να έρθουν τα εναέρια μέσα και στο να φθάσουν οι υδροφόρες από την Περιφέρεια, επίσης κόπηκε στην περιοχή το ρεύμα και δεν υπήρχε ρεύμα στα αντλιοστάσια για να λειτουργήσουν οι κρουνοί» ανέφερε ο κ. Δέδες. «Δυστυχώς», πρόσθεσε, «κάηκαν πολλά σπίτια, υπάρχουν βλάβες σε αντλιοστάσια, κάηκαν μετασχηματιστές της ΔΕΗ και καλώδια, υπάρχουν αυτή την ώρα συνεργεία της ΔΕΗ για αποκατάσταση των ζημιών». «Υπήρχαν πολλές φωτιές που τις προλάβαμε, τη φωτιά της Κυριακής δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να την προλάβουμε και από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές» σημείωσε ο κ. Δέδες.

Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι στην αρχή πετούσε μόνο ένα ελικόπτερο πάνω από το σημείο της φωτιάς, πραγματοποιώντας ρίψεις νερού, ενώ τα υπόλοιπα εναέρια μέσα άργησαν να ανταποκριθούν.

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και έδωσαν μάχη με τις φλόγες, ενώ άλλοι αναζήτησαν καταφύγιο μέσα στα αυτοκίνητά τους. Δεν ήταν λίγοι, δε, εκείνοι που ξέσπασαν σε κλάματα, βλέποντας τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Λόγω και των διακοπών ρεύματος, ορισμένοι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, που επιβεβαιώθηκαν από την Πυροσβεστική, κατά την επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς τραυματίστηκε ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Αττικής, στρατηγός Κωνσταντίνος Γιόβας. Ο κ. Γιόβας, ο οποίος συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης, μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι, εξαιτίας της μεγάλης έντασης, ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου υποβάλλεται προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις.

Οι πτήσεις των αεροσκαφών της πυροσβεστικής

Και ενώ στις φωνές για ολιγωρίες και έλλειψης συντονισμού ήρθαν να προστεθούν χθες οι φωνές για τον αριθμό των εναέριων μέσων που συμμετείχαν στην κατάσβεση αλλά και το γερασμένο στόλο ο εκππρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας στο Twitter έδωσε όλα τα στοιχεία για τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που επιχείρησαν στις φωτιές σε όλη την Ελλάδα.

Σκουρλέτης-Τόσκας σε σύσκεψη για τις πυρκαγιές

Ο Πάνος Σκουρλέτης, αφού διέκοψε τις διακοπές του, εμφανίστηκε χθες στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι προκειμένου να ενημερωθεί για τις πυρκαγιές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και οι αρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος και Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Ηλ. Ψινάκης: «Πήρα ελικόπτερο και τσακίστηκα και ήρθα να βοηθήσω»

Στο Καπανδρίτι όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά, βρίσκεται και ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης.

Στο Μετόχι βρέθηκε ως εθελοντής για να βοηθήσει, ενώ κουβάλησε μαζί του σάντουιτς και νερά για να μοιράσει στους πυροσβέστες, χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα ήρωες, όπως και τους κατοίκους που βοήθησαν με κάθε τρόπο στην πυρόσβεση.

Ο Ηλίας Ψινάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη αποκάλυψε ότι δεν γνώριζε για την πυρκαγιά, καθώς βρισκόταν σε ένα ερημονήσι και τον πήρε το πρωί στις 6 η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, για να τον ενημερώσει.

«Μόλις το άκουσα πήρα ένα ελικόπτερο, τσακίστηκα και ήρθα. Δεν ήρθα να κάνω μόντελινγκ. Ήρθα να βοηθήσω! Με πεύκο και 7 μποφόρ και ο Μωυσής να είσαι, δεν σβήνει η φωτιά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ ωραίο τυπάκι» τον προϊστάμενο της Πυροσβεστικής στο σημείο, με τον οποίο συνομίλησε,.

Τέλος, καθησύχασε τους πολίτες ότι ο Δήμος Μαραθώνα δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο και η κατάσταση ελέγχθηκε νωρίς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.