ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

ΚΕΕΛΠΝΟ: Μειώθηκαν τα νέα κρούσματα HIV το 2017

ΚΕΕΛΠΝΟ: Μειώθηκαν τα νέα κρούσματα HIV το 2017

Μειώθηκαν σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ τα νέα κρούσματα λοίμωξης HIV. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τον Οκτώβριο έχουν καταγραφεί 492 νέα κρούσματα, ενώ το 2016 είχαν καταγράφει 639.

Με λιγότερες νέες διαγνώσεις του ιού HIV / AIDS ετησίως αλλά και με λιγότερες εξετάσεις για τη μέτρηση του ιικού φορτίου των ασθενών, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στα εργαστήρια των τεσσάρων Κέντρων Αναφοράς της χώρας μας, θα “εορτασθεί” η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου.

Τα στοιχεία που παρέθεσαν οι ειδικοί τη Δευτέρα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με την ευκαιρία του 29ου Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS, δεν αφήνουν περιθώριο για εφησυχασμό.

Σύμφωνα με το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όπως το παρουσίασε η λοιμωξιολόγος, κυρία Δήμητρα Παρασκευά, οι νέες διαγνώσεις HIV για το πρώτο δεκάμηνο του 2017 εμφανίζονται μειωμένες συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων διαγνώσεων αφορά στην ηλικιακή ομάδα των 30-39 χρόνων και κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών. Συνολικά έχουν δηλωθεί 16.500 περιστατικά, καταγεγραμμένα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, και από αυτούς οι 9.500 λαμβάνουν θεραπεία.
Εφέτος και μέχρι τον Οκτώβριο έχουν καταγραφεί 492 νέα κρούσματα. Το 2016 είχαν καταγράφει 639, αριθμός χαμηλότερος από τα προηγούμενα έτη που τα περιστατικά σημείωναν δραματική αύξηση (το 2015 ήταν 769, το 2014 ήταν 775, το 2913 ηταν 890, ενω η κορύφωση της τελευταίας επταετίας ήταν το 2012 που καταγράφηκαν. 1150 κρούσματα).

Στα ιδιαιτέρως θετικά που επισήμανε η κυρια Παρασκευά ειναι οτι το τρέχον έτος δεν δηλώθηκε κανένα περιστατικό κάθετης μετάδοσης του ιού, δηλαδή πρακτικά δεν μολύνθηκε κανένα νεογέννητο, αλλα και ότι καταγράφηκε πτώση στο ποσοστό των νέων περιστατικών που μολύνθηκαν μέσω της χρήσης ενδοφλεβιων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Γιατι δεν γίνονται εξετάσεις

Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο τα οροθετικό άτομα ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας για την υγεία τους και ανησυχίας για την πιθανή έκθεση των συντρόφων τους στον ιό του HIV. Κι αυτο, διότι, οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της ΜΚΟ Θετική Φωνή, οι εξετάσεις για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής γίνονται πλέον μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις.

“Είναι ένα θέμα που μόνο απορία και προβληματισμό προκαλεί. Καλύπτεται η θεραπεία αυτών των ασθενών, που κοστίζει περίπου 7.000 ευρώ τον χρόνο, αλλά δεν καλύπτεται μια εξέταση που πρέπει να γίνεται κάθε εξάμηνο και δεν θα κόστιζε πάνω από 100 ευρώ τον χρόνο” επισήμανε ο πρόεδρος της Θετικής Φωνής, κ. Νίκος Δέδες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ανέφερε ενδεικτικά πως ο σύλλογος έχει στείλει επτά επιστολές προς τον υπουργό Υγείας και έχει κοινοποιήσει το πρόβλημα 13 φορές τον ενάμισι χρόνο, ενω και ο Συνήγορος του Πολίτη έχει συντάξει τρεις αναφορές για το θέμα. Οι ελλείψεις αντιδραστηρίων δεν είναι αποτέλεσμα ανεπαρκών κονδυλίων, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων προς τη Θετική Φωνη, αλλα αποδίδονται σε γραφειοκρατικά ζητήματα περάτωσης διαγωνισμών για την αγορά τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.