ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Συναγερμός στο Ιράν – Πυροβολισμοί στο Κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του Χομεϊνί, 12 νεκροί (φωτό, βίντεο) (upd)

Συναγερμός στο Ιράν – Πυροβολισμοί στο Κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του Χομεϊνί, 12 νεκροί (φωτό, βίντεο) (upd)

[Ανανέωση 14:24] Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν πεθάνει και περισσότεροι από 39 έχουν τραυματιστεί από τις επιθέσεις στο ιρανικό Κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην Τεχεράνη όπως αναφέρει και το RT επικαλούμενο ιρανικά ΜΜΕ.

Και οι δυο επιθέσεις έγιναν από το Ισλαμικό Κράτος (IS) το οποίο και ανέλαβε την ευθύνη.

Η σοκαριστική σκηνή που τζιχαντιστής του ISIS πυροβολεί έναν άνδρα εν ψυχρώ στο ιρανικό Κοινοβούλιο:

https://twitter.com/BreakingNLive/status/872398809485238272

—————————————

Συναγερμός έχει σημάνει εδώ και λίγη ώρα στο Κοινοβούλιο του Ιράν στην Τεχεράνη.

Ένας ένοπλος άνοιξε πυρ στο πλήθος μπροστά στο Κοινοβούλιο πυροβολώντας τους φρουρούς και τραυματίζοντας θανάσιμα τον έναν. Επίσης τραυματίστηκαν και δυο πολίτες σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το RT και το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS.

ΟΙ δυο άμαχοι ήταν πολίτες που από διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες που είχαν πάει να επισκεφθούν τους βουλευτές τους.

Ο επιτιθέμενος κατάφερε και ξέφυγε από το κτίριο αλλά σύμφωνα με τα όσα δήλωσε o βουλευτής Akbar Ranjbarzadeh κατάφερε και συνελήφθη.

Ο Elyas Hazrati, επίσης βουλευτής, κάνει λόγο ότι οι επιτιθέμενοι στο Κοινβούλιο ήταν 3 και είχαν 2 επιθετικά τυφέκια Kalashnikov και ένα όπλο.

Δημοσιογράφοι έξω από το Κοινοβούλιο αναφέρουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας εκκενώνουν την περιοχή.

Το πρακτορείο Fars μεταδίδει ότι έχει αναφερθεί και δεύτερο περιστατικό πυροβολισμών μέσα στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, νοτίως της Τεχεράνης, από δυο δράστες ενώ ο τρίτος φέρεται ότι κατάφερε και πυροδότησε ένα γιλέκο με εκρηκτικά.

Μάλιστα εξουδετερώθηκε και ένας εκρηκτικός μηχανισμός στο κοντά στο μαυσωλείο με μια γυναίκα να αναφέρεται ότι ήταν η δράστης.

Η πολιτική κατάσταση στο Ιράν
Οι εξελίξεις στο Ιράν έρχονται την ώρα που το Κατάρ είναι σε διπλωματικό αποκλεισμό από τους Άραβες γείτονές του.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ αλί Χαμενεΐ, είχε δηλώσει ότι οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε Ευρώπη και οπουδήποτε αλλού δείχνουν ότι οι δυτικές πολιτικές στη Μέση Ανατολή γύρισαν μπούμερανγκ.

Η μετριοπαθής κυβέρνηση του Ιράν με επικεφαλής τον Χασάν Ροχανί έχει ξεκινήσει διπλωματική εκστρατεία για τη βελτίωση των σχέσεων της Τεχεράνης με τη Δύση. Τον περασμένο Μάιο διεξήχθησαν εκλογές στη χώρα και ο Ροχανί εξελέγη για δεύτερη φορά πανηγυρικά. Αλλά οι εσωτερικές πολιτικές διαιρέσεις παραμένουν ισχυρές, με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να αντιτίθεται σε πολλές από τις μετριοπαθείς πολιτικές του πρωθυπουργού της χώρας.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, αν και είχαν εξομαλυνθεί επί Ομπάμα, έχουν περάσει σε νέα φάση όξυνσης υπό την προεδρία Τραμπ καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υιοθέτησε σκληρή γραμμή έναντι της Τεχεράνης.

Τα δύο περιστατικά έρχονται εν μέσω διεθνών πιέσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και κατηγοριών ότι το ιρανικό καθεστώς στηρίζει την διεθνή τρομοκρατία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, που έχει αποκαλέσει τους συντηρητικούς αντιπάλους του ως «εξτρεμιστές», υποσχέθηκε μεγαλύτερες πολιτικές ελευθερίες και περισσότερο διάλογο με τη Δύση.

Η στιγμή της έκρηξης στο μαυσωλείο του Χομεϊνί:

https://twitter.com/khabar_fouri/status/872350657562509312

https://twitter.com/FarsNews_Agency/status/872344988188897283

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.