Ξεκίνησαν το «πυρ» στην Βαλτική ρωσικό και κινεζικό Ναυτικό (βίντεο)

Ξεκίνησαν το «πυρ» στην Βαλτική ρωσικό και κινεζικό Ναυτικό (βίντεο)

Ξεκίνησαν χθες οι πρώτες ρωσοκινεζικές ναυτικές ασκήσεις κοντά στην γραμμή του «πυρός» στο πιο «θερμό» σημείο του πλανήτη, εκεί που συναντιούνται οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις με τις ρωσικές ΕΔ.

Η Κίνα συμμετέχει με ένα υπερσύγχρονο αντιτορπιλικό, μία επίσης νεότευκτη φρεγάτα κι ένα πλοίο εφοδιασμού στην άσκηση με την επωνυμία «Θαλάσσια Συνεργασία 2017» και είναι η πρώτη φορά που όχι μόνο φτάνει η προβολή ισχύος της μέχρι την Βαλτική αλλά γενικότερα είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιεί ασκήσεις με πραγματικά πυρά τόσο μακριά από το έδαφός της.

Το Πεκίνο πραγματοποιεί ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα αναβάθμισης του Ναυτικού του με την προοπτική σε 10 χρόνια να μπορεί να αντιπαρατάξει παγκόσμια προβολή ισχύος έναντι του αμερικανικού Ναυτικού, όπως παλαιότερα το έκανε το σοβιετικό Ναυτικό το οποίο διέθετε ταυτοχρόνως 4-5 αεροπλανοφόρα.

Για τη Ρωσία τα κοινά ναυτικά γυμνάσια αποτελούν μια επίδειξη δύναμης ανοικτά των ακτών της Βαλτικής, εκεί όπου είναι εντονότεροι οι φόβοι για τις επεκτατικές διαθέσεις του ΝΑΤΟ το οποίο τα τελευταία χρόνια συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική παγκόσμια δύναμη επιβολής όμως μόνο των αμερικανικών συμφερόντων.

Προ διετίας η Κίνα δημοσίευσε μια Λευκή Βίβλο όπου υπογραμμίζει τη σημασία του Ναυτικού για το μέλλον της χώρας: «Είναι απαραίτητο για την Κίνα να αναπτύξει μια σύγχρονη ναυτική δομή στρατιωτικής ισχύος ανάλογης των εθνικών συμφερόντων ασφάλειας και ανάπτυξης […] ώστε να παρέχει στρατηγική υποστήριξη για την αναδειχθεί σε ναυτιλιακή δύναμη».

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό του Κογκρέσου ο ειδικός σε ναυτικές υποθέσεις Ρόναλντ Ο’ Ρουρκ, η Κίνα έχει μια σειρά στρατηγικών στόχων για το ναυτικό της, που περιλαμβάνουν:

την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στην Ταϊβάν

την υπεράσπιση των διεκδικήσεών της στη Νότια Σινική Θάλασσα

την εποπτεία της ΑΟΖ της

την αντικατάσταση της επιρροής των ΗΠΑ στο δυτικό Ειρηνικό

την επιβεβαίωση του ρόλου της Κίνας ως παγκόσμιας δύναμης

Ορισμένοι απ’ τους στόχους αυτούς θα είναι εφικτοί για την Κίνα μόνον εάν αναπτύξει μια ναυτική δύναμη ικανή να επιχειρεί σ’ ολόκληρη την υφήλιο ΚΆΤΙ που μέχρι σήμερα μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να το πράξουν που διαθέτουν 11 με 12 στόλους!

Ειδικά η Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης έχασε την δυνατότητα αυτή καθώς το πανίσχυρο (αλλά ουτε και τότε τόσο ισχυρό όσο το αμερικανικό Ναυτικό) σοβιετικό Ναυτικό δεν υπάρχει πλέον.

Όμως παρά τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των τελευταίων ετών αναλυτές θεωρούν ότι το πολεμικό ναυτικό της Κίνας εμφανίζει αδυναμίες σε τομείς, όπως οι κοινές επιχειρήσεις με άλλα σώματα των ενόπλων της δυνάμεων, ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος, ενώ επισημαίνουν την εξάρτηση από ξένους προμηθευτές αναφορικά με ορισμένα εξαρτήματα των πλοίων και τη στόχευση μεγάλου βεληνεκούς.

Παρά τα τεράστια κεφάλαια που επενδύει για την ανάπτυξη των ναυτικών της δυνάμεων η Κίνα εξακολουθεί να υπολείπεται των ΗΠΑ. Ναυπήγησε μεν το πρώτο της αεροπλανοφόρο το 2012, αλλά το πλοίο στην ουσία είναι ένα παλίο αναδομημένο σοβιετικό αεροπλανοφόρο του 1980, ενώ οι ΗΠΑ αναπτύσσουν μια νέα γενιά αεροπλανοφόρων, όπως το USS Gerald Ford, που κόστισε 13 δισ δολάρια.

Η Κίνα διαμαρτύρεται τακτικά για τις αμερικανικές ναυτικές ασκήσεις, που διεξάγονται υπό το δόγμα της «διατήρησης της ελευθερίας των θαλασσών», το οποίο προβλέπει τη διέλευση αμερικανικών πλοίων από διεθνή ύδατα.

Επί της ουσίας το Πεκίνο έχει δίκιο καθώς οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να ελέγχουν τις θαλάσσιες οδούς του εμπορίου και συνεπώς να έχουν την δυνατότητα να «στραγγαλίζουν» όποτε το επιθυμούν όποιον αντίπαλό θέλουν.

Πριν από έναν χρόνο ο τότε υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ζαν Υβ Λεντάίριν είχε πει ότι πολεμικά πλοία της ΕΕ θα μπορούσαν να διεξάγουν περιπολίες σε διεθνή ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα κι ίσως η συμμετοχή της Κίνας στα ναυτικά γυμνάσια στη Βαλτική Θάλασσα θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αντίποινα.

Η αλήθεια όμως είναι πιο περίπλοκη. Ρωσία και Κίνα είναι πλέον μαζί. Η μία φυλάει τα νώτα της άλλης. Η πυρηνική υπεροπλία της Ρωσίας έναντι ακόμα και των ΗΠΑ αλλά και η συμβατική υπεροπλία λόγω προσθήκης των κινεζικών ΕΔ σε έναν «μπλοκ» καθιστούν τις δύο ευρασιατικές υπερδυνάμεις «too much» ακόμα και για το ΝΑΤΟ και όποιος δεν το βλέπει, μάλλον δεν θέλει να το βλέπει για να μην στενοχωρεί κάποια «αυτιά» πέραν του Ατλαντικού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.