Πώς το MasterChef αποκάλυψε ότι όλοι οι «μετανάστες» θα μείνουν στην Ελλάδα ακόμα κι αν μπήκαν στην χώρα το 2006

Πώς το MasterChef αποκάλυψε ότι όλοι οι «μετανάστες» θα μείνουν στην Ελλάδα ακόμα κι αν μπήκαν στην χώρα το 2006

Έπρεπε μέσω ενός reality παιχνιδιού, του γνωστού MasterChef, να αποκαλυφθεί όλοι οι μετανάστες-πρόσφυγες θα μείνουν στην Ελλάδα ακόμα κι αν μπήκαν στην χώρα το 2006 και διαβιούν πλέον νόμιμα εδώ και δεν μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Εν ολίγοις αυτό που προκύπτει είναι ότι η Ελλάδα ουσιαστικά έχει τεθεί εκτός Σένγκεν αφού οι νόμοι της δεν κρίνονται επαρκείς ώστε, άτομα τα οποία διαβιούν νομίμως στην επικράτειά της βάση της ελληνικής νομοθεσίας να μπορούν και να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν εντός της ΕΕ.

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό ας δούμε όμως τι ακριβώς συνέβη:

H ομάδα του Αφγανού Ζαχίρ Γιαβαρί, η «κόκκινη», κερδίσανε στο Master Chef ένα ταξίδι στην Ρώμη και εν συνεχεία ενημερώνει ο σεφ Λεωνίδας Κουτσόπουλος ότι ο Ζαχίρ δεν μπορεί να πάει στην Ρώμη.

Η κόκκινη ομάδα ήταν η μεγάλη νικήτρια στην ομαδική δοκιμασία του MasterChef και μάλιστα με ψήφους 48-8, με τους παίκτες να κερδίζουν ένα ταξίδι στη Ρώμη με τον Γιάννη Αποστολάκη.

Ο Ζαχίρ Γιαβαρί, όμως, δεν θα μπορέσει να ταξιδέψει, καθώς υπάρχει πρόβλημα με τα χαρτιά του, χαρτιά τα οποία του τα έχει δώσει το ελληνικό κράτος.

Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος αποκάλυψε πως η παραγωγή έχει κάνει τα πάντα, προκειμένου να μπορέσει να ταξιδέψει και αυτός, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση. Τον διαβεβαίωσε, όμως, πως μόλις λυθεί το πρόβλημα, θα τον πάρουν και θα ταξιδέψουν μαζί του στην ιταλική πρωτεύουσα. Και αυτό διότι η παραγωγή συνεχίζει όλες τις προσπάθειες, προκειμένου να καταφέρει ο Ζαχίρ να πάει στη Ρώμη, έστω και αργότερα.

Ο γνωστός σεφ, όμως, είχε ακόμα μία έκπληξη για τον παίκτη. Το ίδιο βράδυ, του υποσχέθηκε πώς θα τον πάρει με τη μηχανή του και θα βγουν να φάνε και να πιούνε.

«Να πούμε το εξής, το οποίο έχει να κάνει, Ζαχιράκο, με σένα. Κάναμε ότι ήταν δυνατό, ότι προσπάθεια μπορούσαμε σε ότι έχει να κάνει με τη γραφειοκρατία που έχει να κάνει με τα χαρτιά. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να βρούμε μια λύση για να μπορέσεις να έχεις ταξιδιωτικά έγγραφα. Ένα εισιτήριο για σένα υπάρχει και όταν λύσουμε αυτό το πρόβλημα θα σε πάρουμε και θα πάμε παρέα στη Ρώμη.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα λάβεις κι εσύ το έπαθλό σου γιατί ενδεχομένως αυτό που σκεφτήκαμε να είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από ένα ταξίδι στη Ρώμη. Δηλαδή, θα σε πάρω με τη μηχανή μου και θα πάμε βόλτα να φάμε και να πιούμε. Όταν έρθει αυτή η στιγμή θα μπορέσεις να κάνεις αυτό το ταξίδι, στο χρωστάμε δηλαδή, το έχουμε κάβα για σένα», του είπε ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος.

Εντάξει, αυτά είναι ωραία και καλά για τον συμπαθέστατο και πολύ καλό μάγειρα όπως αποδείχτηκε στο παιχνίδι Ζαχίρ, ο οποίος σίγουρα έδειξε την αξία του αλλά και τον βαθμό ομαλής ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία με αρκετά καλή χρήση της ελληνικής γλώσσας, αλλά το ζήτημα παραμένει.

Η Ελλάδα θεωρείται χώρα β’ κατηγορίας σε ότι αφορά την Συνθήκη Σένγκεν, δηλαδή άλλοι μπορούν να ταξιδέψουν και αλλοι όχι. Δεν νομίζουμε ότι αυτό θα συνέβαινε από κάποια άλλη χώρα της ΕΕ. Αν είχε χαρτιά από την Γαλλία σίγουρα θα ταξίδευε όπου ήθελε.

Υπάρχει η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και Ελλάδας-ΕΕ ότι όποιος μπαινει εδώ δεν φεύγει. Ο Ζαχίρ όμως είναι από το 2006 στην Ελλάδα, δηλαδή πολύ πριν την τριμερή αυτή Συμφωνία.

Η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας-ΕΕ σημαίνει ότι όσοι έχουν μπει μέσα στην Ελλάδα παρότι κατοικούν νόμιμα στην χώρα βάση των ελληνικών νόμων και ενώ μπορούν και να συμμετέχουν στην εκπομπή και στην περίπτωση του Ζαχίρ, τον ξέρει όλο το πανελλήνιο, ο άνθρωπος δεν μπορεί να ταξιδέψει

Παρότι βρίσκεται στην χώρα από το 2006 και έχει πλήρη έγγραφα του απαγορεύουν την είσοδο στην ΕΕ που αυτό σημαίνει πως πρόκειται για κάτι που ξεπερνάει την τριμερή συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας-ΕΕ.

Έχει 13 χρόνια στην Ελλάδα και δεν του επιτρέπεται από ΕΕ και Ιταλούς να βγει από την χώρα. Δεν νομίζουμε ότι το πρόβλημα αφορά μόνο την Ιταλία. Δηλαδή άμα το ταξίδι γινόταν στο Μόναχο ή στην Μαδρίτη θα του επέτρεπαν να πάει;

Έτσι λοιπόν προκύπτουν ερωτήματα. Κατά πρώτον σε ότι αφορά την τριμερή συμφωνία, μας έχουν μετατρέψει σε «στρατόπεδο» όπου όλοι όσοι έρχονται θα μείνουν μονιμα εδώ γιατί δε τους επιτρέπουν ούτε ως παίχτες τηλεπαιχνιδιού να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδας.

Εκτός απο αυτή την περίπτωση η συμφωνία καλύπτει και τους πρώτους, του 2015-2016 εισελθόντες, στην Ελλάδα. Τώρα όμως φαίνεται πως επεκτείνεται αναδρομικά επ’ άπειρον…

Το ζήτημα είναι τεράστιο και πρέπει να απαντηθεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.