ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Κλιμακώνουν οι ΗΠΑ: Προσομοίωση βύθισης του ιρανικού τάνκερ από P-8A Poseidon – Αθήνα: «Δεν θα προσεγγίσει λιμάνι μας»

Κλιμακώνουν οι ΗΠΑ: Προσομοίωση βύθισης του ιρανικού τάνκερ από P-8A Poseidon – Αθήνα: «Δεν θα προσεγγίσει λιμάνι μας»

Xoντραίνει επικίνδυνα η κατάσταση με το ιρανικό τάνκερ “Grace 1” που μετονομάστηκε σε “Adrian Darya 1” με τις ΗΠΑ να προχωρούν σε προσομοίωση επίθεσης και ακινητοποίησης του!

Οπως αποκαλύπτει ρωσικό ΜΜΕ που δημοσίευει και την φωτογραφία παρακάτω, πριν λίγες ώρες το Ναυτικό των ΗΠΑ έδωσε διαταγή σε ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασία Boeing P-8A Poseidon να προχωρήσει σε προσομοίωση επίθεσης εναντίον του ιρανικού τάνκερ “Adrian Darya 1”.

Το P-8A πέταξε πάνω από το ιρανικό τάνκερ σε χαμηλό ύψος ενώ λίγο αργότερα προχώρησε σε εικονική άφεσης τορπίλης εναντίον του.

Το Poseidon είναι μια παραλλαγή του αεροσκάφους νέας γενιάς 737-800 ενώ εκτός της κύριας λειτουργίας του ως αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, φέρει επίσης πυραύλους κρουζ, νάρκες ακόμη και τορπίλες.

Με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ έδειξαν την αποφασιστικότητα τους να σταματήσουν με κάθε τρόπο το ιρανικό τάνκερ το οποίο μεταφέρει πάνω από 2 εκατ βαρέλια πετρελαίου με κατεύθυνση την Συρία.

Το πρωί της Τετάρτης το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο πληροφορία του πρακτορείου Reuters μετέδωσε την είδηση πως το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 έχει μισθωθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Το πρακτορείο Reuters επικαλέστηκε είδηση που μετέδωσε κάποιο πρακτορείο ειδήσεων με το όνομα ILNA.

Το πλήρες όνομα του πρακτορείου είναι Iranian Labour News Agency. Ήδη η λειτουργία ενός τέτοιου πρακτορείου με αυτή την ονομασία που παραπέμπει σε εξειδικευμένη ειδησεογραφία περί εργασιακών και εργατικών θεμάτων προκάλεσε εντύπωση. Μία ώρα αργότερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε διόρθωση σύμφωνα με την οποία το ιρανικό τάνκερ που έχει αναστατώσει όλη τη Μεσόγειο, έχει μισθωθεί από ιρανική πετρελαϊκή εταιρεία.

Το τηλεγράφημα – διόρθωση:

Με νεότερο τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters διορθώνει ότι το τάνκερ Adrian Darya είναι αυτή τη στιγμή μισθωμένο από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία και όχι στους Φρουρούς της Επανάστασης, όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα.

Ακολουθεί διορθωμένο το τηλεγράφημα:

Το τάνκερ Adrian Darya, το οποίο αφέθηκε ελεύθερο από τις αρχές του Γιβραλτάρ μετά τη σύλληψή του στις 4 Ιουλίου, έχει μισθωθεί από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA.

“Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο Grace 1, που μετονομάστηκε σε Adrian Darya 1 μετά τη σύλληψή του, είναι ένα κορεατικής κατασκευής δεξαμενόπλοιο το οποίο ανήκει στη Ρωσία και αυτή την περίοδο έχει μισθωθεί από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία”, μετέδωσε το ILNA χωρίς να επικαλείται την πηγή του.

Βαρβιτσιώτης για το ιρανικό τάνκερ: “Δεν θα διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς την Συρία”

«Δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει ελληνικό λιμάνι, δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο» είπε μιλώντας για το Grace 1 ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Έχουμε υποστεί πιέσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν διαβιβαστεί από τις αμερικανικές Αρχές», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θέλει να επηρεαστούν οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις οποίες υπάρχει στενή σχέση συνεργασίας.

Μετά και το νέο «καμπανάκι» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι υπάρχουν διμερείς επαφές, στις οποίες έχει με σαφήνεια διατυπωθεί η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης.

Όπως είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, το πλοίο και το φορτίο του, «δεν εμπίπτει στους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην διακίνηση ιρανικού πετρελαίου», γι΄ αυτό και αφέθηκε ελεύθερο από τις Αρχές του Γιβραλτάρ.

«Το Grace 1 δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο»

«Έχει δηλώσει ως λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα στην διεθνή ναυσιπλοΐα, μπορεί εύκολα να αλλάξει», είπε ο Αν. Υπ. Εξωτερικών, στέλνοντας σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για την στάση της Ελλάδας, λέγοντας στον ΑΝΤ1 ότι «εμείς δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε την μεταφορά του πετρελαίου προς την Συρία, σε κανένα ενδεχόμενο, δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς την Συρία».

Όπως είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, λόγω του μεγάλου μεγέθους του, το εν λόγω πλοίο «δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει ελληνικό λιμάνι, δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο σε όλη την χώρα. Το πλοίο μπορεί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να αγκυροβολήσει κάπου», σημειώνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση της χώρας μας.

«Δεν μας έχει ζητήσει τίποτα η Κυβέρνηση του Ιράν»

«Δεν μας έχει ζητήσει τίποτα η Κυβέρνηση του Ιράν, δεν υπάρχει άλλωστε κυβερνητική εμπλοκή, είναι μια ιδιωτική επιχειρηματική κίνηση, προφανώς με την στήριξη της Τεχεράνης», είπε ο Αν. Υπ. Εξωτερικών, λέγοντας ότι το φορτίο μπορεί να καταλήξει οπουδήποτε αλλού.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επικράτηση ομαλότητας στον Περσικό Κόλπο, στον οποίο δραστηριοποιούνται πολλά πλοία ελληνικών συμφερόντων.

«Έχουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο, διεκδικητικό και απαιτητικό εξ ανατολών γείτονα» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, αναφερόμενος στην Τουρκία, λέγοντας ότι παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ στην Άγκυρα, δεν αναμένει να υπάρξει αλλαγή στην θέση της Ουάσιγκτον στην ευρύτερη περιοχή.

«Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με κάθε δυνατό τρόπο που έχουμε στην διάθεση μας», είπε ο Αν. Υπ. Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις απανωτές προκλητικές NAVTEX που εκδίδει η Άγκυρα, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση προσβλέπει σε μια υγιή σχέση με την Τουρκία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.