
Τέσσερις άμαχοι και δύο μαχητές σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση των σιιτών ανταρτών Χούτι εναντίον αποθήκης όπλων των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στη νοτιοδυτική Υεμένη.
Από την επίθεση ζημιές υπέστη και νοσοκομείο των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF), το οποίο χρειάστηκε να αναστείλει τις δραστηριότητές του.
Μέλη του σιιτικού ένοπλου κινήματος των Χούτι της Υεμένης χρησιμοποίησαν πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για να πλήξουν μια αποθήκη όπλων στην πόλη αλ Μόχα στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με στρατιωτικό της Υεμένης.
Η Μόχα, άλλοτε ακμάζουσα πόλη, εμπορικός κόμβος μέσω του οποίου εξαγόταν καφές, μετατράπηκε όπως και το κοντινό λιμάνι αλ Χόχα σε στρατιωτική βάση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ωσότου απέσυραν μεγάλο μέρος των δυνάμεών τους που δρούσαν στην Υεμένη νωρίτερα φέτος. Οι σαουδαραβικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο των λιμανιών τον Ιούλιο.
Η επίθεση σημειώθηκε σε μια περίοδο σχετικής ηρεμίας στον πόλεμο που μαίνεται από το 2014 μεταξύ των Χούτι και των κυβερνητικών δυνάμεων.
Τοπική ιατρική πηγή επεσήμανε μιλώντας στο AFP ότι έξι άνθρωποι –τέσσερις πολίτες και δύο μαχητές—σκοτώθηκαν στην επίθεση και 26 ακόμη, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, τραυματίστηκαν.
Πύραυλοι «Patriot αναχαίτισαν τρία βλήματα, αλλά ένα τέταρτο έπληξε την αποθήκη όπλων», επεσήμανε ο στρατιωτικός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Προς το παρόν οι Χούτι δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.
Από αυτή χρειάστηκε να αναστείλει τις δραστηριότητές του νοσοκομείο που διαχειρίζονται οι MSF, το οποίο υπέστη ζημιές από εκρήξεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα μεταξύ του προσωπικού του.
«Το νοσοκομείο υπέστη ζημιές από την επίθεση εναντίον γειτονικού κτιρίου και οι δραστηριότητες του ανεστάλησαν προς το παρόν», δήλωσε αξιωματούχος της ΜΚΟ.
Στην περιοχή της νοτιοδυτικής Υεμένης, που εκτείνεται από τα Στενά του Μπαμπ αλ Μάντεμπ ως την πόλη Χοντέιντα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούτι, επικρατεί σχετική ηρεμία από τότε που τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία στην πόλη αυτή.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.