ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ούτε ένας πρωθυπουργός τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα υπήρξε στην ζωή του εργαζόμενος, αλλά όλοι είναι ή ήταν πλούσιοι. Πώς;

Κολομβία: Εντοπίστηκαν λείψανα 26 ανθρώπων σε μυστικό τάφο στην Μπογκοτά

Κολομβία: Εντοπίστηκαν λείψανα 26 ανθρώπων σε μυστικό τάφο στην Μπογκοτά

Εντοπίστηκαν λείψανα 26 αγνώστων σε μυστικό ομαδικό τάφο στην Μπογκοτά, κατά τη διάρκεια έρευνας για μιας γυναίκας που είχε εξαφανιστεί το 1995, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η πρεσβεία των ΗΠΑ, η οποία υποστηρίζει την εισαγγελία στο καθήκον αυτό.

Συνολικά εκταφιάστηκαν υπολείμματα 26 ανθρώπων, διευκρίνισε η αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Κολομβίας μέσω Twitter.

Δεν διευκρίνισε πού ακριβώς βρίσκεται ο μυστικός ομαδικός τάφος στην Μπογοτά, πόλη ανεξίτηλα σημαδεμένη από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα για σχεδόν εξήντα χρόνια, αν και λιγότερο από περιοχές της επαρχίας.

Έπειτα από δεκαετίες βίας, στη χώρα των Άνδεων αγνοούνται περίπου 120.000 άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν οι τετραπλάσιοι από όσους «εξαφάνισαν» οι δικτατορίες της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Χιλής τον 20ό αιώνα, σύμφωνα με τη μονάδα έρευνας για τα πρόσωπα που φέρονται να αγνοούνται.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης, διαπράττονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη – οργανώσεις ανταρτών της άκρας αριστεράς, ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες, τον στρατό, τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, συμμορίες…

Η εισαγγελία δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες για τα χθεσινά ευρήματα. Ανέφερε στον Τύπο απλά ότι «τα λείψανα διακομίστηκαν σε εργαστήριο γενετικής για τη διαδικασία αναγνώρισης», ώστε να εξακριβωθεί ποια ήταν τα θύματα.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες χρηματοδοτούν τον αγώνα εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών, παρέχουν επίσης τεχνική υποστήριξη στην κολομβιανή εισαγγελία στο έργο του εντοπισμού και της αναγνώρισης των αγνοουμένων του εμφυλίου πολέμου.

«Σκοπός της τεχνικής υποστήριξης (…) είναι η ενίσχυση των δυνατοτήτων εντοπισμού και αναγνώρισης μυστικών τάφων, προσαγωγής των υπεύθυνων στη δικαιοσύνη, προσδιορισμού των συνθηκών των θανάτων και την αξιοπρεπή παράδοσή τους στους επιζήσαντες συγγενείς», ανέφερε η πρεσβεία.

Ο περίπλοκος εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στην Κολομβία το 1958 έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα αμάχους, χωρίς να λογαριάζονται οι 120.000 «εξαφανισμένοι», ενώ πάνω από επτά εκατομμύρια πολίτες έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με δεδομένα του Εθνικού Κέντρου για την Ιστορική Μνήμη, δημόσιου θεσμού. Τα δεδομένα αυτά δεν συμπεριλαμβάνουν τους νεκρούς των τελευταίων ετών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.