ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτό το 9,9% του Βελόπουλου ΄διαβάζεται και ανάποδα: 6,6. Και αν...

Λιβύη: Αφέθηκαν ελεύθεροι 120 αιχμάλωτοι μαχητές του στρατάρχη Χάφταρ

Λιβύη: Αφέθηκαν ελεύθεροι 120 αιχμάλωτοι μαχητές του στρατάρχη Χάφταρ

Απελευθερώθηκαν 120 αιχμάλωτοι, μέλη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάληψης της Τρίπολης.

Οι κρατούμενοι αυτοί απελευθερώθηκαν σε μια τελετή που οργάνωσαν οι αρχές της Ζαουίγια, μιας πόλης που απέχει 45 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Δυνάμεις από τη Ζαουίγια συμμετείχαν στην άμυνα της λιβυκής πρωτεύουσας, από τον Απρίλιο του 2019.

Οι μαχητές του Χάφταρ ανήκαν στην Ταξιαρχία 107 και αιχμαλωτίστηκαν κοντά στη Ζαουίγια, στις αρχές της επιχείρησης εναντίον της Τρίπολης.

Στην τελετή για την απελευθέρωσή τους ο Αμπντάλα Ελάφι, ο αντιπρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου, ζήτησε από όλους τους Λίβυους «να προχωρήσουν προς τα εμπρός για την ανοικοδόμηση της χώρας» και εγκωμίασε την «εθνική συμφιλίωση».

Μετά το πέρας της τελετής, οι αιχμάλωτοι επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους, που τους περίμεναν εκεί.

Η Λιβύη προσπαθεί να βάλει τέλος σε μια δεκαετία συγκρούσεων και χάους, μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011. Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, με έδρα την Τρίπολη) και εκείνων του στρατάρχη Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της Ανατολικής Λιβύης, σταμάτησαν το καλοκαίρι του 2020. Από τον Οκτώβριο είναι σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός και αυτόν τον μήνα συγκροτήθηκε μια νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας η οποία θα διαχειριστεί τη μεταβατική περίοδο, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο οι δύο αντίπαλες πλευρές προχώρησαν σε ανταλλαγή δεκάδων αιχμαλώτων πολέμου, με βάση αυτή τη συμφωνία εκεχειρίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.