ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Αλώνισε τη Θράκη ο Μ.Τσαβούσογλου και το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση όταν έφυγε!

Αλώνισε τη Θράκη ο Μ.Τσαβούσογλου και το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση όταν έφυγε!

Αφού επέτρεψε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να έρθει στη Θράκη και να προκαλέσει με τις δηλώσεις του και με τις ενέργειες του το υπουργείο Εξωτερικών… θυμήθηκε να βγάλει ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει ουσιαστικά τις προκλήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ.

Μόνο που… η ανακοίνωση εκδόθηκε αφότου έφυγε ο Τούρκος ΥΠΕΞ από την Θράκη, καθώς λίγα λεπτά μετά την είδηση πως η τουρκική αποστολή αναχώρησε από την Κομοτηνή και έρχεται Αθήνα για να συναντηθεί αύριο με τον Νίκο Δένδια το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση μέσα από την οποία υποστηρίζει πως ο Τσαβούσογλου διαστρέβλωσε την πραγματικότητα με τα περί «τουρκικής» μειονότητας.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαΐωάννου απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί «τουρκικής» μειονότητας.

Τονίζει ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους και πως η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

«Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιθυμεί βελτίωση σχέσεων με την Τουρκία, ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τους κανόνες αυτούς και τη συνθήκη της Λωζάννης «την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Ορθή η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, όμως η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που επέτρεψε το σόου Τσαβούσογλου στη Θράκη, ο οποίος ενώ απαγόρευσε την είσοδο σε Έλληνες δημοσιογράφους σε μειονοτικό σχολείο αναφερόταν διαρκώς μπροστά σε ξένα ΜΜΕ σε «τουρκική» μειονότητα.

Αλήθεια, ο Ν.Δένδιας και ο Κ.Μητσοτάκης πως θα σχολιάσουν τις νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου στη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Τσαβούσογλου: Εκτός από «τουρκική» μειονότητα ανακάλυψε και «τουρκικά» σχολεία στη Θράκη

Αν και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την άφιξή του στην Ελλάδα θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι έρχεται με θετική ατζέντα εντούτοις φρόντισε με το καλημέρα να διαψεύσει τον εαυτό του ότι δεν θέλει να δυναμιτίσει το κλίμα καθώς όχι μόνο επανέλαβε τα περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη αλλά «ανακάλυψε» και …τουρκικά σχολεία.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «τουρκικά» τα σχολεία για τη μουσουλμανική μειονότητα της Κομοτηνής, που επισκέφτηκε μετά την συνάντησή του με τους ψευτομουφτήδες στο τουρκικό προξενείο της πόλης.

«Επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ, ένα από τα δύο Τουρκικά μειονοτικά γυμνάσια. Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να λαμβάνουν εκπαίδευση υπό τις καλύτερες συνθήκες στη μητρική τους γλώσσα σε όλες τις ηλικίες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επίλυση προβλημάτων τους» έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.