Λιβύη: Οι Ρώσοι του Χαφτάρ κατέρριψαν αμερικανικό drone! – Οι ΗΠΑ ζητούν από τη Μόσχα τα συντρίμμια του πίσω

Λιβύη: Οι Ρώσοι του Χαφτάρ κατέρριψαν αμερικανικό drone! – Οι ΗΠΑ ζητούν από τη Μόσχα τα συντρίμμια του πίσω

Ρωσικός αντιαεροπορικός πύραυλος των ρωσικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τον στρατηγό Χαφτάρ κατέρριψε κατασκοπευτικό αμερικανικό Drone της Αφρικανικής Διοίκησης των ΗΠΑ, η οποία εδρεύει στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, το οποίο κατέγραφε τις κινήσεις των δυνάμεων του Χαφτάρ.

Η κατάρριψη έγινε έξω από την Τρίπολη όπου είχαν προσεγγίσει οι δυνάμεις του Χαφτάρ. Στη Λιβύη δρα η οργάνωση εθελοντών Ρώσων μαχητών «Wagner» η οποία έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τις ΗΠΑ, μετά την απρόκλητη επίθεση που είχε δεχθεί στην Ντέιρ αλ-Ζορ από αμερικανικά μαχητικά κι επιθετικά ελικόπτερα 2 χρόνια.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα κατέρριψαν το αμερικανικό drone και τώρα ζητούν την επιστροφή του.

Η αμερικανική διοίκηση στην Αφρική δήλωσε το Σάββατο ότι ένα αμερικανικό drone χωρίς οπλισμό καταρρίφθηκε από ρωσικά συστήματα αεράμυνας κοντά στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.

Ο αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίζονται ότι το drone χτυπήθηκε είτε από Ρώσουςεθελοντές είτε από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ και ζήτούν την επιστροφή των συντριμμιών του μη επανδρωμένου σκάφους.

Οι χειριστές των συστημάτων αεράμυνας «δεν γνώριζαν ότι ήταν ένα αμερικανικό αεροσκάφος ελεγχόμενο εξ αποστάσεως όταν πυροβόλησαν εναντίον του. Αλλά σίγουρα γνωρίζουν σε ποιον ανήκει τώρα και αρνούνται να το επιστρέψουν. Λένε ότι δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται αλλά δεν το πιστεύω», δήλωσε ο στρατηγός Στέφεν Τάουνσεντ, επικεφαλής της Αφρικανικής Διοίκησης, σε δήλωσή του προς το Reuters, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Η Μόσχα δεν έχει σχολιάσει ακόμα το περιστατικό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αφρικανικής Διοίκησης, συνταγματάρχη της Πολεμικής Αεροπορίας, Κρίστοφερ Καρνς, το drone φέρεται να χάθηκε στις 21 Νοεμβρίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αεράμυνα μπορεί να κατέρριψε το drone πιστεύοντας ότι ήταν εχθρικό αεροσκάφος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) η οποία μάχεται ενάντια στον Εθνικό Στρατό του Χαφτάρ, δήλωσε στο Reuters ότι ρωσικό οπλικό σύστημα φαίνεται να είναι υπεύθυνο για την κατάρριψη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.