ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Α/ΓΕΑ: «Έχουμε προβλήματα διαθεσιμοτήτων σε μαχητικά που δεν περιμέναμε – Δεν υποστηρίζονται από τις εταιρείες τους»

«Τα F-35 τo 2028 θα παραδοθούν στην ΠΑ αλλά θα μείνουν στις ΗΠΑ»

Α/ΓΕΑ: «Έχουμε προβλήματα διαθεσιμοτήτων σε μαχητικά που δεν περιμέναμε – Δεν υποστηρίζονται από τις εταιρείες τους»

Σε δηλώσεις που προκαλούν σειρά ερωτημάτων προχώρησε ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης κατά την διάρκεια δηλώσεών του από την 117ΠΜ στην Ανδραβίδα όπου παραβρέθηκε στο πλαίσιο της άσκησης “Ηνίοχος”.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ αναφέρθηκε σε “τύπους αεροσκαφών”, χωρίς να τους κατονομάζει, λέγοντας πως “αναμέναμε μεγαλύτερες διαθεσιμότητες, αλλά αυτές δεν υπάρχουν”.

Είπε πιο συγκεκριμένα ο Α/΄ΓΕΑ:

«Έχουμε θέματα σε συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών, στα οποία περιμέναμε να έχουμε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, αλλά δεν υποστηρίζονται από τις κατασκευάστριες εταιρείες τους».

Ποιους τύπους εννοούσε ο Α/ΓΕΑ: Με τη λέξη “αναμέναμε” προφανώς εννοούσε νέο τύπο, καθώς δεν θα μπορούσε να πει αναμέναμε για ένα τύπο που υπάρχει στο δυναμικό της ΠΑ εδώ και χρόνια.

Έτσι γενική πεποίθηση είναι πως ο Α/ΓΕΑ εννοούσε τα γαλλικά μαχητικά Rafale από τα οποία, όπως είπε “ανέμενε” μεγαλύτερες διαθεσιμότητες, ως καινούργια, αλλά δεν υποστηρίζονται, όπως θα έπρεπε από τις εταιρείες τους.

Πιθανώς να εννοούσε και τα Mirage 2000-5 αλλά αυτό είναι ένα χρονίζον πρόβλημα το οποίο είναι γνωστό.

Η διαθεσιμότητες των 18 Rafale που έχει παραλάβει η ΠΑ έως σήμερα, αναμένοντας ακόμη την παράδοση άλλων 6 για να ολοκληρωθεί η παραγγελία των 24 μαχητικών, είναι ένα αρκετά σοβαρό ζήτημα καθώς από αυτά τα 12 (10 μονοθέσια και 2 διθέσια) είναι μεταχειρισμένα και μόνο τα υπόλοιπα 6 (από τα 18) είναι νέας κατασκευής.

Αυτό σημαίνει ότι ίσως υπάρχει θέμα με τα μεταχειρισμένα Rafale και την κατάσταση που τα έδωσαν οι Γάλλοι, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητα υποστήριξη.

Παράλληλα ο Αρχηγός ΓΕΑ έκανε δηλώσεις και για το F-35, εμφανιζόμενος σίγουρος ότι αυτά θα παραδοθούν στην ΠΑ το 2028 στις ΗΠΑ, χωρίς να αναφέρει ότι θα έρθουν στην Ελλάδα δύο χρόνια αργότερα δηλαδή το 2030, βάσει πάγιας διαδικασίας που ακολουθούν οι ΗΠΑ.

Παράλληλα ανέφερε ότι τα F-4E θα αποσυρθούν όταν ξεκινήσουν τα έργα στην 1117ΠΜ.

Είπε ο Α/΄ΓΕΑ:

«Η παραλαβή των F-35 θα γίνει το 2028 στις ΗΠΑ. Εκεί θα εκπαιδευτούν περί τους 16 Ιπταμένους, εκ των οποίων οι 6 θα είναι εκπαιδευτές.

Θέλουμε να είναι όλα έτοιμα πριν έρθουν τα αεροσκάφη. Το αεροδρόμιο πρέπει να γίνει καινούργιο, με καινούργιους διαδρόμους, εγκαταστάσεις με βάση αυτά που προβλέπονται σε θέματα ασφαλείας, διαμονής προσωπικού και πολλά άλλα. Ανάλογα με την ημερομηνία έναρξης των έργων, τα F-4 θα αποσυρθούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από άποψη οπλισμού, θα έχουν ό,τι καλύτερο υπάρχει. Σίγουρα θα παίρνει METEOR».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.