ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σκοτώθηκε πιλότος «ήρωας» των Ουκρανών σε ατύχημα έξω από το Κίεβο (φώτο)

Ο «Juice» σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης

Σκοτώθηκε πιλότος «ήρωας» των Ουκρανών σε ατύχημα έξω από το Κίεβο (φώτο)

Ένας από τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς στην Ουκρανία πιλότους μαχητικών, σκοτώθηκε σε στρατιωτική άσκηση την Παρασκευή.

Ο πιλότος, γνωστός με το παρατσούκλι του «Juice», (Τζους που σημαίνει χυμός) σκοτώθηκε όταν δύο εκπαιδευτικά αεροσκάφη L-39 συγκρούστηκαν στον αέρα στην κεντρική Ουκρανία, στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο ακόμα πιλότους.  Η σύγκρουση ανάμεσα στα δύο L-39 έγινε στην περιοχή Zhytomyr, δυτικά του Κιέβου. Τα άλλα δύο θύματα ήταν ο Vyacheslav Minka και Sergiy Prokazin και άνηκαν στο δυναμικό της ο ουκρανικής Αεροπορίας.

«Τα συλλυπητήριά μου στους συγγενείς και στους οικείους τους, σε όλους όσοι γνώριζαν αυτούς τους νέους», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το αληθινό όνομα του Juice είναι Αντρίι Πίλστσικοφ, τη συνεισφορά του οποίου στον πόλεμο κατά των Ρώσων εξήρε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, προαναγγέλλοντας τη διεξαγωγή έρευνας για να εξακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Το αεροπορικό δυστύχημα συνιστά πλήγμα για την Ουκρανία, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας μεγάλης προσπάθειας να εκπαιδεύσει τους πιλότους της στον χειρισμό F-16, την ώρα που δυτικές ώρες έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν τουλάχιστον 61 μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο.

Ποιος ήταν ο «Juice» 

Ο επισμηναγός Αντρίι «Juice» Πίλστσικοφ ήταν μέλος της 40ης Ταξιαρχίας Τακτικής Αεροπορίας της Ουκρανικής Αεροπορίας και από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πετούσε με  MiG-29 Mikoyan. Αποφοίτησε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Πολεμικής Αεροπορίας «Ιβάν Κοζεντούμπ» και για ένα διάστημα, ήταν ο μοναδικός πιλότος των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που είχε επίσημο διακριτικό κλήσης σε ασκήσεις. Από τον Μάρτιο του 2022 έδωσε πολλές συνεντεύξεις στο CNN, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τα πραγματικά του στοιχεία.

Μάλιστα κάλυπτε τα χαρακτηριστικά του είτε φορώντας το κράνος του είτε καλύπτοντας το πρόσωπό του με μία μπαντάνα. Από τις 7 Μαΐου του 2022 μέχρι και την Παρασκευή είχε 500 ώρες πολεμικής πτήσης. Στις 2 Ιουνίου 2023 μαζί με τον πιλότο  Vladyslav Savieliev, πιλοτάρωντας δύο MiG – 29 πραγματοποίησαν μία επιτυχημένη αποστολή στα ανατολικά πραγματοποιώντας πλήγματα με πυραύλους HARM.


Την ίδια στιγμή σε βίντεο που κάνει τον γύρο των social media Ουκρανοί στρατιώτες φαίνονται να θρηνούν για τον θάνατο του «Juice». Στα στιγμιότυπα του βίντεο φαίνονται μέλη της ουκρανικής Αεροπορίας να έχουν ανάψει φωτιά σε ένα πιάνο προκειμένου να θρηνήσουν τον θάνατο του συναδέλφου τους. Πρόκειται για μία παράδοση που έχουν οι αεροπορικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Aεροπορίας της Ουκρανίας ο «Juice» ήταν ο «κύριος μοχλός» μίας ομάδας που πίεζε για την απόκτηση μαχητικών F-16.  Η Ουκρανία αναμένεται να αποκτήσει έως και 61 F-16 τους επόμενους μήνες. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το ΝΑΤΟ δίσταζαν να στείλουν στο Κίεβο τα μαχητικά καθώς επικαλούνταν φόβους περί κλιμάκωσης, κάτι τέτοιο φαίνεται να υποχωρεί.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι οι Ουκρανοί πιλότοι θα μεταβούν στο Τέξας τον Σεπτέμβριο όπου και θα λάβουν μέρος σε αγγλόφωνη εκπαίδευση, ενώ τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η πτητική τους εκπαίδευση στην Αριζόνα. Η πτητική εκπαίδευση θα έχει διάρκεια πέντε μηνών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.