
Δοκιμαστική πτήση της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων «ΖΕΥΣ» με μαχητικό F-16 έχει προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη, ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Η πτήση εντάσσεται στην προετοιμασία για τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και αναμένεται να τραβήξει τα βλέμματα των πολιτών, καθώς το μαχητικό θα πραγματοποιήσει την εμφάνισή του πάνω από την πόλη.
Στο πιλοτήριο θα βρίσκεται ο Επισμηναγός (Ι) Χρήστος-Πάρις Χαρίτος, χειριστής της 340 Μοίρας, ο οποίος διαθέτει περισσότερες από 1.900 ώρες πτήσης, εκ των οποίων οι 1.500 σε μαχητικά F-16.
Το παιδικό όνειρο του πιλότου της ομάδας «ΖΕΥΣ»
Η πορεία του Χρήστου-Πάρι Χαρίτου στην Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε το 2006, όταν εισήχθη στη Σχολή Ικάρων. Το 2012 τοποθετήθηκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, πετώντας με αεροσκάφη F-16 Block 52+.
Ο ίδιος έχει περιγράψει την επιλογή του να γίνει πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας ως την εκπλήρωση ενός παιδικού ονείρου.
«Το να γίνω πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν το όνειρο από τα παιδικά μου χρόνια και είμαι πολύ ευγνώμων που το κατάφερα. Είναι ένα επάγγελμα που πρέπει να το αγαπάς πολύ για να το φέρεις εις πέρας. Έχει πολλές απαιτήσεις και πολλές ώρες δουλειάς, όταν όμως τα καταφέρεις σου δίνει πίσω πάρα πολλά πράγματα».
Εντυπωσιακοί ελιγμοί με μηδενικό περιθώριο λάθους
Οι επιδείξεις της ομάδας «ΖΕΥΣ» απαιτούν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, απόλυτη συγκέντρωση και ακρίβεια στους χειρισμούς. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, το F-16 εκτελεί απαιτητικούς ελιγμούς, αξιοποιώντας τη μέγιστη ώση και τη μετάκαυση του κινητήρα.
Η σωματική καταπόνηση είναι ιδιαίτερα έντονη λόγω των υψηλών επιταχύνσεων G. Για την προστασία του χειριστή χρησιμοποιείται ειδική στολή anti-G, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της αιμάτωσης του εγκεφάλου.
Πίσω από το εντυπωσιακό θέαμα βρίσκονται χρόνια συστηματικής προετοιμασίας και επαναλαμβανόμενης εξάσκησης, καθώς κάθε κίνηση πρέπει να εκτελείται με ακρίβεια.
Η ομάδα «ΖΕΥΣ» αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία των εορτασμών της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, τιμώντας με τις επιδείξεις της την Πολεμική Αεροπορία και την εθνική επέτειο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.