ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Αμερικανικά δημοσιεύματα: «Γιατί οι ΗΠΑ κρατούν μυστικά τα όπλα που έχουν στείλει στο Ισραήλ;»

Τι αναφέρουν ειδικοί αναλυτές

Αμερικανικά δημοσιεύματα: «Γιατί οι ΗΠΑ κρατούν μυστικά τα όπλα που έχουν στείλει στο Ισραήλ;»

Οι Αμερικανοί βοηθούν το Ισραήλ με την αποστολή όπλων και προσπαθούν να κρατήσουν μυστικά όλα τα στοιχεία, γιατί είναι όπλα που σκοτώνουν αμάχους αναφέρει η ιστοσελίδα the intercept που γράφει ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσίευσε μια λίστα τριών σελίδων με όπλα για την Ουκρανία, αλλά οι πληροφορίες για τα όπλα που αποστέλλονται στο Ισραήλ θα μπορούσαν να χωρέσουν σε μία πρόταση»

Όπως σημειώνει ένα μήνα μετά από  την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς, λίγα είναι γνωστά για τα όπλα που έχουν προσφέρει οι ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσίευσε έναν αναλυτικό κατάλογο τριών σελίδων με όπλα που παρασχέθηκαν στην Ουκρανία, μέχρι τον ακριβή αριθμό των φυσιγγίων, οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σχετικά με τα όπλα που αποστέλλονται στο Ισραήλ θα μπορούσαν να χωρέσουν σε μία μόνο πρόταση.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, αναγνώρισε τη μυστικότητα σε συνέντευξη Τύπου στις 23 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι «προσέχουμε να μην  μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες  για τους δικούς τους λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας, φυσικά».

Το επιχείρημα ότι η διαφάνεια θα έθετε σε κίνδυνο την επιχειρησιακή ασφάλεια του Ισραήλ -κάτι που δεν ισχύει για την Ουκρανία- είναι παραπλανητικό, είπαν ειδικοί στο The Intercept.

 «Η ιδέα ότι θα υπήρχε θέμα με  την επιχειρησιακή ασφάλεια του ισραηλινού στρατού με την παροχή περισσότερων πληροφοριών αποτελεί δικαιολογία  για  τον τρόπο χρήσης τους», δήλωσε ο William Hartung,  συνεργάτης στο Quincy Institute for Responsible Statecraft και ειδικός στις πωλήσεις όπλων.

«Νομίζω ότι η σκόπιμη έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τα όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ «σε καθημερινή βάση» συνδέεται με την ευρύτερη κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης για τον τρόπο που  το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα για να διαπράξει εγκλήματα πολέμου και να σκοτώσει αμάχους στη Γάζα. .»

Ένας απόστρατος στρατηγός των Πεζοναυτών, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία του , απέδωσε τη μυστικότητα στην πολιτική ευαισθησία της σύγκρουσης. Ειδικότερα, είπε ότι τα   όπλα που χρησιμοποιούνται στον αστικό πόλεμο από πόρτα σε πόρτα, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε απώλειες αμάχων και γι΄ αυτό δεν θέλουν τη δημοσιοποίηση. (Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.)

Καθώς τα όπλα συνεχίζουν να ρέουν, δεκάδες στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη C-17 που πιθανότατα μεταφέρουν πυρομαχικά έχουν διασχίσει τον Ατλαντικό ταξιδεύοντας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων ανοιχτού κώδικα, με τα περισσότερα να προσγειώνονται στην αεροπορική βάση Nevatim, μία βάση στη νότια έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για το Ισραήλ, επιπλέον των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια που ήδη παρέχει. Πιο πρόσφατα, η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδίαζε να στείλει  βόμβες Spice ακριβείας στο Ισραήλ, όπως ανέφεραν πολλά μέσα ενημέρωσης από το Κογκρέσο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.