ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ανατινάζουν τα υποβρύχια καλώδια μεταφοράς ρεύματος και τους αγωγούς μεταφοράς νερού στο Αιγαίο – Τι συμβαίνει;

Ερευνώνται τα ενδεχόμενα εμπλοκής ξένης δύναμης

Ανατινάζουν τα υποβρύχια καλώδια μεταφοράς ρεύματος και τους αγωγούς μεταφοράς νερού στο Αιγαίο – Τι συμβαίνει;

Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι συνεχείς δολιοφθορές στα καλώδια μεταφοράς ρεύματος που θα διασυνδέσουν την Κρήτη με την Αττική και τους αγωγούς μεταφοράς νερού στην Αίγινα.

Στην Αίγινα μάλιστα η συγκεκριμένη δολιοφθορά έγινε για τέταρτη φορά!

Τι συμβαίνει; Ερευνάται το ενδεχόμενο να εμπλέκεται ξένη δύναμη.

Το πιο εντυπωσιακό και επκίνδυνο συμβάν έγινε με την ανατίναξη του υποβρύχιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος Κρήτης – Αττικής.

Το περιστατικό  εντοπίστηκε προχθές στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής που υλοποιεί.

ΣΒρέθηκαν κομμένα καλώδια, γεγονός που επηρεάζει τόσο την υλοποίηση του έργου, όσο και την ηλεκτρική ασφάλεια της Κρήτης, με τον Διαχειριστή και τις αρμόδιες Αρχές να προχωρούν σε άμεση λήψη μέτρων για την εξιχνίαση του περιστατικού και την προστασία του έργου.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής αποτελεί ένα έργο υψίστης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού και για τη συνεπαγόμενη μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ολοκλήρωση του έργου θα επιτρέψει τη σύνδεση της Κρήτης με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζοντας έτσι στο νησί πρόσβαση σε περισσότερες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας και μειώνοντας την εξάρτησή του από τοπικές πηγές παραγωγής.

Σε ότι αφορά την Αίγινα πρόκειται για την τέταρτη ενέργεια δολιοφθοράς στον συγκεκριμένο αγωγό, ο οποίος συνδέει την Αίγινα με τη Σαλαμίνα, με αποτέλεσμα τη διακοπή της απευθείας υδροδότησης του νησιού από τις 24 Ιανουαρίου.

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Τι συμβαίνει; Το ερώτημα δεν είναι ούτε ρητορικό, ούτε θεωρητικό.

Oι συνεχόμενες προσπάθειες δολιοφθοράς του υποθαλάσσιου αγωγού που υδροδοτεί εδώ και δύο χρόνια την Αίγινα έχουν σημειωθεί από το 2020 έως σήμερα χωρίς να έχει δοθεί καμία απάντηση για το ποιος κρύβεται πίσω από αυτές.

Η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού ξεκίνησε το 2020.

Το 2020 άγνωστοι πήγαν βράδυ και με τρυπάνι άνοιξαν τρύπες στους σωλήνες, πριν ακόμη ξεκινήσει η υδροδότηση του νησιού.

Η δεύτερη δολιοφθορά καταγράφηκε τον Μάιο του 2022, όταν τοποθέτησαν εκρηκτικά, με την έκρηξη να γίνεται μόλις μερικά εκατοντάδες μέτρα από τις ακτές της Σαλαμίνας.

Βάρκα δύτες και αυτόνομο υποβρύχιο όχημα που έκανε επιτόπια έρευνα, ανακάλυψε ότι τα εκρηκτικά είχαν δημιουργήσει κρατήρα ενός μέτρου δίπλα στην προστασία του αγωγού.

Τη νύχτα της 13ης Ιουλίου του 2022, άγνωστοι τοποθέτησαν και πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό στον υποθαλάσσιο αγωγό προκαλώντας ρήγμα 8 εκατοστών.

«Είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά πάνω στον αγωγό σε βάθος 14 μέτρων 300 μέτρα από την ακτή πράγμα που σημαίνει ότι δράστες ήταν δύτες, πήγαν με βάρκα έγινε μια πολύ οργανωμένη ενέργεια με σκοπό την καταστροφή του αγωγού.

Ήταν η τρίτη προσπάθεια δολιοφθοράς του αγωγού, που ξεκινάει από το Πέρανι της Σαλαμίνας και καταλήγει στο λιμάνι του Λεοντίου της Αίγινας», ανέφερε τότε ο Αλέξανδρος Πετρόπουλος υπεύθυνος έργου.

Καταρχήν είναι ντροπή για ένα κράτος να έχουν συμβεί τόσο σοβαρές δολιοφθορές σε στρατηγικές υποδομές της χώρας και να μην υπάρχει τιμωρία κάποιου υπεύθυνου.

Όμως οι δολιοφθορές αυτές καταδεικνύουν ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο πολυμελούς ομάδας, άριστα εκπαιδευμένης και καταρτισμένης και η οποία διαθέτει και τα κατάλληλα μέσα.

Για παράδειγμα, εάν η δολιοφθορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης έγινε σε μεγάλο βάθος, τότε είναι απαραίτητη η ύπαρξη υποβρυχίου και κατάλληλου εξοπλισμού!

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό της Αίγινας, για τους γνωρίζοντες η μία τουλάχιστον δολιοφθορά, έγινε ανοιχτά του Πέρανι της Σαλαμίνας.

Το Πέρανι είναι πολύ κοντά στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας καθώς βρίσκεται λίγο μετά τα Σελήνια και ο αγωγός απέχει από την παραλία λίγες εκατοντάδες μέτρα.

Θα μπορούσε επίσης οι δολιοφθορές αυτές να είναι στα πλαίσια άσκησης διείσδυσης στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας και η ομάδα που τις πραγματοποιεί να κάνει δοκιμές.

Υπενθυμίζεται πως έχει γίνει χρήση εκρηκτικών.

Όλα τα σενάρια λοιπόν είναι ανοικτά και είναι πολύ πιθανή η εμπλοκή ξένου παράγοντα ενώ φαίνεται πως οι δολιοφθορές συνδέονται και αποτελούν έργο των ίδιων ανθρώπων.

Όπως και να έχει η Πολιτεία πρέπει να δράσει άμεσα και να βρει τους ενόχους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.