ΚΛΕΙΣΙΜΟ
To «κοτόπουλο» της Eurovision πιο πολύ άντρας είναι από κάτι προσκυνημένους

Αποκάλυψη από το Κατάρ: «Όσους κρατάει η Χαμάς μπορούν να απελευθερωθούν εάν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί»

Το Κατάρ ηγείται των συνομιλιών για την απελευθέρωση των αμάχων

Αποκάλυψη από το Κατάρ: «Όσους κρατάει η Χαμάς μπορούν να απελευθερωθούν εάν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί»

Όλοι οι άμαχοι που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα θα μπορούσαν να απελευθερωθούν σε λίγες ημέρες, αν υπάρξει παύση των μαχών, λένε οι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από το Κατάρ.

Ο Mohammed Al Khulaifi, ανώτερος διαπραγματευτής και υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, δήλωσε στο Sky News σε αποκλειστική συνέντευξη ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των Ισραηλινών που έχουν αιχμαλωτιστεί από τη Χαμάς είναι δύσκολες, αλλά οι διαμεσολαβητές σημειώνουν πρόοδο.

«Είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την οποία ασχολούμαστε», είπε.

«Και με αυτό, η βία αυξάνεται κάθε μέρα και με τους βομβαρδισμούς να είναι συνεχείς κάθε μέρα, το έργο μας έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο», ανέφερε.

Μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί μόνο τέσσερις όμηροι – μια Αμερικανίδα μητέρα και η κόρη της και δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές.

Περισσότεροι από 200 πολίτες από πολλές διαφορετικές χώρες παραμένουν αιχμάλωτοι μέσα στη Γάζα.

Ο δρ Mohammed δήλωσε στο Sky News ότι είναι όλο και πιο αισιόδοξος για μια σημαντική πρόοδο, προσθέτοντας: «Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε όλους τους αμάχους ομήρους. Σε αυτό εργαζόμαστε και αυτό θέλουμε να πετύχουμε. Παραμένουμε αισιόδοξοι. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε προσπαθώντας να τους βγάλουμε όλους σύντομα και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέσα στις επόμενες ημέρες».

Αλλά ο διαπραγματευτής δήλωσε ότι υπάρχει μια σημαντική επιφύλαξη σε αυτή την αισιοδοξία: Για να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος και να εξασφαλιστούν περισσότερες απελευθερώσεις, θα πρέπει να υπάρξει παύση των μαχών.

Ο δρ Mohammed πρόσθεσε: «Εάν ο διαμεσολαβητής θέλει να επιτελέσει το έργο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ως κράτος, τότε πρέπει να φτάσουμε σε μια περίοδο ηρεμίας. Πρέπει να φτάσουμε σε μια περίοδο όπου θα μπορούμε να μιλήσουμε λογικά και στις δύο πλευρές και να καταλήξουμε σε θετικές πρωτοβουλίες».

Οποιαδήποτε αναζωπύρωση των μαχών από οποιαδήποτε πλευρά, συμπεριλαμβανομένης μιας ισραηλινής χερσαίας επίθεσης, θα έθετε σε κίνδυνο τις πιθανότητες επιτυχίας, δήλωσε ο υπουργός του Κατάρ.

Ο ίδιος εξήγησε: «Οποιαδήποτε κλιμάκωση θα κάνει τη δουλειά μας πραγματικά πιο δύσκολη. Οποιαδήποτε κλιμάκωση. Έτσι προσπαθούμε να στείλουμε αυτά τα μηνύματα στους εταίρους και τους φίλους μας».

Το Κατάρ έχει σφυρηλατήσει έναν μοναδικό ρόλο στη διαμεσολάβηση αυτής της σύγκρουσης και πολλών άλλων – από την Ουκρανία έως το Αφγανιστάν.

Φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο της Χαμάς -της οργάνωσης που ελέγχει τη Γάζα- σε ένα γραφείο που δημιουργήθηκε με τις ευλογίες της Αμερικής. Αυτό τη βοηθάει να μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα και να διατηρεί ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους.

Ο δρ Mohammed εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την έλλειψη βοήθειας που φτάνει στη Γάζα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δήλωσε: «Είναι πολύ, πολύ κρίσιμο. Είναι μια πολύ κρίσιμη κατάσταση. Οι άνθρωποι στη Γάζα χρειάζονται σήμερα την ανθρωπιστική βοήθεια περισσότερο από ποτέ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.