Αντιαεροπορικά με... αυτιά και ακουστικά!

Αποτυχημένη γερμανική προπαγάνδα: Λένε ότι οι Ρώσοι πληρώνουν 4 ευρώ το λίτρο της βενζίνης ενώ δίνουν μόλις 0,80!

Και δείχνουν μία φωτογραφία που τους... διαψεύδει!

Αποτυχημένη γερμανική προπαγάνδα: Λένε ότι οι Ρώσοι πληρώνουν 4 ευρώ το λίτρο της βενζίνης ενώ δίνουν μόλις 0,80!

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Η γερμανική Bild, ένα από τα μεγαλύτερα ταμπλόιντ της Ευρώπης, δημοσίευσε πρόσφατα άρθρο με τον δραματικό τίτλο «Ο Πούτιν ξεμένει από βενζίνη» και τον ισχυρισμό ότι οι Ρώσοι πληρώνουν σχεδόν 4 ευρώ το λίτρο καυσίμου.

Η εικόνα που συνόδευε το κείμενο; Ένα ρωσικό πρατήριο βενζίνης με τιμές 71,11 ρούβλια για τη βενζίνη και 73,28 ρούβλια για το ντίζελ.

Ας κάνουμε τον απλό μαθηματικό υπολογισμό που προφανώς ξέφυγε από τους «επαγγελματίες» δημοσιογράφους της Bild: Με την τρέχουσα ισοτιμία (περίπου 1 ρούβλι = 0,0113 ευρώ), τα 71 ρούβλια αντιστοιχούν σε 0,80 ευρώ το λίτρο. Όχι 4 ευρώ. Ογδόντα λεπτά.

Αυτό δεν είναι απλό λάθος. Είναι η κλασική συνταγή της δυτικής προπαγάνδας: Δημιουργία μιας ψευδούς εικόνας κατάρρευσης της ρωσικής οικονομίας, ώστε να δικαιολογηθούν οι κυρώσεις, ο οικονομικός πόλεμος και η συνεχιζόμενη υποστήριξη σε μια σύγκρουση που έχει ήδη κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και έχει διαλύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Η πραγματικότητα πίσω από τους αριθμούς

Ενώ η Ευρώπη πληρώνει 1,70–2,20 ευρώ το λίτρο (και σε ορισμένες χώρες ακόμα περισσότερο), η Ρωσία – παρά τις πρωτοφανείς κυρώσεις, τις επιθέσεις σε διυλιστήρια και τις προσπάθειες απομόνωσής της – διατηρεί τιμές καυσίμων που είναι από τις χαμηλότερες στον κόσμο.

Οι Ρώσοι πολίτες συνεχίζουν να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ τους σε τιμές που ο μέσος Ευρωπαίος ούτε να ονειρευτεί μπορεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν ελλείψεις σε ορισμένες περιοχές και αυξήσεις τιμών λόγω των επιθέσεων.

Όμως η βασική εικόνα παραμένει ξεκάθαρη: Η ρωσική οικονομία δεν έχει καταρρεύσει, όπως προέβλεπαν με απόλυτη βεβαιότητα οι δυτικοί «ειδικοί» το 2022.

Αντίθετα, έχει προσαρμοστεί, έχει στραφεί προς την Ασία, έχει ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή και συνεχίζει να τροφοδοτεί την παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Η Ρωσία πρέπει να εμφανίζεται ως χώρα σε απόγνωση, με λαό που υποφέρει, με οικονομία σε ελεύθερη πτώση. Μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί η συνέχιση ενός πολέμου δια αντιπροσώπων και η καταστροφή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μέσω της ενεργειακής αυτοκτονίας.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.