Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν κάλεσε τις γυναίκες εργαζόμενες στο Αφγανιστάν να μένουν στα σπίτια τους -τουλάχιστον προς το παρόν- επειδή οι «μαχητές» τους δεν έχουν εκπαιδευτεί να τις σέβονται.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν έκανε λόγο για «προσωρινό» μέτρο, που «αποσκοπεί να προστατεύσει τις γυναίκες». «Ανησυχούμε ότι οι δυνάμεις μας, που είναι νέες και δεν έχουν ακόμη εκπαιδευτεί πολύ καλά, μπορεί να κακομεταχειριστούν τις γυναίκες. Και δεν θέλουμε οι δυνάμεις μας να κακομεταχειριστούν ή να παρενοχλήσουν γυναίκες», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενες γυναίκες θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους «μέχρι να έχουμε μια νέα διαδικασία» και πρόσθεσε ότι «οι μισθοί τους θα καταβάλλονται στα σπίτια τους». Ο αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής πολιτισμικών υποθέσεων των Ταλιμπάν είπε προ ημερών στους New York Times ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τις εργαζόμενες γυναίκες, αρκεί να φορούν χιτζάμπ.

Όλα αυτά την ώρα που καταφθάνουν «αξιόπιστες» αναφορές στον ΟΗΕ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ταλιμπάν και ειδικά για περιορισμούς της ελευθερίας των γυναικών, με την Ύπατη Επίτροπο του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέτ να υπογραμμίζει ότι τα δικαιώματα των γυναικών συνιστούν «θεμελιώδη κόκκινη γραμμή». Μιλώντας σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη η Μπασελέτ τόνισε ακόμη ότι έχουν φθάσει στα χέρια της αναφορές για τη στρατολόγηση παιδιών ως στρατιωτών και για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες από τους Ταλιμπάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το συμβούλιο ενέκρινε στη συνέχεια ψήφισμα που επιβεβαιώνει την αδιαπραγμάτευτη προσήλωσή του στο σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, αλλά δεν εισηγήθηκε, όπως ζητούσαν πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – τον διορισμό ειδικού ερευνητή του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν. Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία οι Ταλιμπάν έχουν προσπαθήσει να δείξουν ένα διαφορετικό πρόσωπο σε σύγκριση με το στυγνό καθεστώς τους την πενταετία 1996-2001, υποσχόμενοι δικαιώματα για γυναίκες και κορίτσια και κάποια ελευθερία του λόγου.