ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η αιματοβαμμένη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν: «Πυροβολούσαν ανθρώπους πεσμένους κάτω»

Η αιματοβαμμένη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν: «Πυροβολούσαν ανθρώπους πεσμένους κάτω»

Δεν έχει απομείνει ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν. Ολόκληρη η χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του στρατηγικής σημασίας αεροδρομίου της Καμπούλ, βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Το χάος κατά την εκκένωση θα μείνει στη μνήμη για πολύ καιρό: Συνωστισμός, βομβαρδισμοί, εκρήξεις, πολλά θύματα. Και στο παρελθόν όμως υπήρξαν αρκετά θύματα αμάχων. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Μέσα σε 20 χρόνια, οι Αμερικανοί είχαν σκοτώσει πολλούς.

Έφυγε από το Αφγανιστάν και ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης

«Η αποστολή που ξεκίνησε στο Αφγανιστάν λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 ολοκληρώθηκε. Πληρώσαμε με τις ζωές 2.461 Αμερικανών. Πάνω από 20.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Τώρα όλα τα στρατεύματά μας έχουν αποχωρήσει από τη χώρα. Μπορώ να το πω με απόλυτη βεβαιότητα» δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (USCENTCOM), στρατηγός Κένεθ Μακένζι.

Την προηγούμενη μέρα, το τελευταίο αεροπλάνο με την αμερικανική σημαία στην άτρακτο απογειώθηκε από την Καμπούλ. Μια φωτογραφία που τραβήχτηκε με κάμερα υπερύθρων απεικονίζει τον αντιστράτηγο Κρις Ντόναχιου να μπαίνει στο αεροσκάφος με ένα τουφέκι στα χέρια. Όπως είχαν δεσμευτεί, η εκκένωση ολοκληρώθηκε πριν από τις 31 Αυγούστου.

Από τα μέσα του μήνα και έπειτα, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν εκκενώσει σχεδόν 123.000 ανθρώπους. Αποχώρησαν επίσης και όλοι οι Αμερικανοί διπλωμάτες. Η πρεσβεία θα μεταφερθεί τώρα στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα. «Δεδομένης της αβεβαιότητας της κατάστασης και της πολιτικής κατάστασης στο Αφγανιστάν, είναι μια λογική ενέργεια» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Η απόσυρση των δυτικών στρατευμάτων συνοδεύτηκε από μια σειρά αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων. Στις 26 Αυγούστου, κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Χαμίντ Καρζάι έγιναν έξι εκρήξεις. Περίπου 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανικών στρατιωτικών, ενώ πάνω από 1.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

«Υπηρετούσαν στον πιο γενναίο, μάχιμο και ανιδιοτελή στρατό του κόσμου. Ανήκαν, όπως την ονομάζω στη “ραχοκοκαλιά” της Αμερικής. Αυτοί είναι οι καλύτεροι άνθρωποι της χώρας μας» δήλωσε τότε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

«Πυροβολούσαν στο πλήθος»

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος*. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι διασώστες δεν μπορούσαν να φτάσουν στα θύματα λόγω του πανικόβλητου πλήθους. Στο διαδίκτυο διέρρευσαν κάποια βίντεο με ένα χαντάκι που ήταν γεμάτο ανθρώπινα σώματα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στον ανταποκριτή του RT, Μουράτ Γκαζντίεφ, ότι οι Αμερικανοί που βρίσκονταν στην είσοδο του αεροδρομίου άνοιξαν πυρ εναντίον Αφγανών μετά τις εκρήξεις. Όσοι ήλπιζαν ότι θα έφευγαν από το Αφγανιστάν μαζί με τους στρατιώτες δέχτηκαν πυρά.

«Θεωρώντας ότι υπήρχαν ακόμη βομβιστές αυτοκτονίας, οι στρατιωτικοί δεν πυροβόλησαν στον αέρα, αλλά στους ανθρώπους – ακόμη και σ’ εκείνους που έπεσαν κάτω» αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Ένας χειρουργός σε τοπικό νοσοκομείο επιβεβαίωσε στον δημοσιογράφο ότι τα θύματα είχαν τραύματα όχι μόνο από θραύσματα, αλλά και από σφαίρες. «Μιλήσαμε με τους επιζώντες: Όλοι μας διαβεβαίωσαν ότι μόνο ένας μικρός αριθμός ανθρώπων σκοτώθηκε από τις εκρήξεις, τους υπόλοιπους τους πυροβόλησαν οι πανικόβλητοι Αμερικανοί» τόνισε ο Γκαζντίεφ.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 29 Αυγούστου, οι ΗΠΑ ανταπέδωσαν. Στόχευσαν ένα αυτοκίνητο με βομβιστές αυτοκτονίας που επρόκειτο να επιτεθούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά ένας από τους πυραύλους έπληξε ένα κτίριο κατοικιών. Σκοτώθηκε όλη η οικογένεια: Επτά παιδιά και τρεις ενήλικοι.

Όπως διευκρίνισε ο μικρότερος αδελφός του 29χρονου νεκρού, Νάσερ Νετζράμπι, ο ίδιος συνεργαζόταν με τους Αμερικανούς και επρόκειτο να φύγει για τις ΗΠΑ. Τα διαδικαστικά είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί.

«Ήμασταν μια συνηθισμένη οικογένεια. Δεν είμαστε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ή του Daesh. Ήταν ένα συνηθισμένο σπίτι όπου τα αδέλφια μου ζούσαν με τις οικογένειές τους» ανέφερε στο CNN ένας άλλος συγγενής τους. Στην κηδεία, οι άνθρωποι φώναζαν: «Θάνατος στην Αμερική!»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.