ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Χάος στο Καζακστάν με επέμβαση του Στρατού τη νύχτα & πυροβολισμούς στο Αλμάτι – Δεκάδες νεκροί

Νέοι πυροβολισμοί το πρωί - «Δεκάδες δράστες εξοντώθηκαν» ανακοίνωσε η αστυνομία

Χάος στο Καζακστάν με επέμβαση του Στρατού τη νύχτα & πυροβολισμούς στο Αλμάτι – Δεκάδες νεκροί

Νύχτα χάους στο Καζακστάν με τον πρόεδρο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ να ανακοινώνει σήμερα ότι διέταξε το Στρατό να επέμβει και να αποκαταστήσει τη τάξη, καθώς τα τελευταία 24ωρα έχουν ξεσπάσει ταραχές με αφορμή την αύξηση της λιανικής τιμής ενέργειας, ταραχές που γρήγορα μετατράπηκαν σε εξέγερση.

Το χάος συνεχίστηκε και το πρωί της Πέμπτης, καθώς πυροβολισμοί έπεσαν στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι, ενώ τουλάχιστον 50 οχήματα περικύκλωσαν πάνω από 200 άτομα.

Επίσης, ο στρατός τους απέκοψε από το γραφείο του δημάρχου και άλλα κτίρια. Σύμφωνα με ανταποκριτή του Sputnik, υπήρξαν τουλάχιστον 10 πυροβολισμοί, αλλά δεν ήταν οι στρατιώτες που πυροβόλησαν.

Κάποιες ώρες μετά, οι στρατιώτες εγκατέλειψαν το κέντρο του Αλμάτι, χωρίς να αφήσουν κανέναν κλοιό ασφαλείας γύρω από τους ταραχοποιούς.

Αστυνομία του Αλμάτι: Δεκάδες «εξοντώθηκαν»

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Αλμάτι του Καζακστάν καθώς προσπάθησαν να εισβάλουν στο αρχηγείο της αστυνομίας τη νύχτα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η αστυνομία.

«Μια απόπειρα εισβολής στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Αλμάτι έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεκάδες δράστες εξοντώθηκαν», ανέφερε η αστυνομία.

Μάχη με αλεξιπτωτιστές

«Συμμορίες τρομοκρατών» ενεπλάκησαν σε μάχη με αλεξιπτωτιστές στην Αλμάτι, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, σύμφωνα με τον οποίο το Καζακστάν δεν είναι απλώς αντιμέτωπο με μια «απειλή» αλλά με κίνδυνο κατάλυσης «του κράτους».

Βίντεο με τρομοκράτες να συλλαμβάνουν στρατιώτες

Ο κ. Τοκάγεφ επιβεβαίωσε επίσης ότι ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσονται στο Καζακστάν ως τμήμα της «ειρηνευτικής» προσπάθειας που έχει αναλάβει o CSTO, ο συνασπισμός συλλογικής ασφαλείας (Collective Security Treaty Organisation) που αποτελείται από έξι πρώην σοβιετικά κράτη, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Αρμενία, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΟΣΣΑ, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, επιβεβαίωσε πως θα αναπτυχθεί «ειρηνευτική αποστολή» στο Καζακστάν κατόπιν αιτήματος του Αλμάτι.

Ο Ερσάν Μπαμπακουμάροφ, αντιδήμαρχος της Αλμάτι, ανακοίνωσε ότι η κατάληψη του αεροδρομίου της πόλης τερματίστηκε.

Αρκετές αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να ακυρώσουν πτήσεις προς και από την πόλη μετά την κατάληψή του από πλήθος ανθρώπων χθες Τετάρτη.

Σε αρκετά κανάλια στην πλατφόρμα Telegram έχουν αναρτηθεί βίντεο που απαθανατίζουν επιχειρήσεις του Στρατού εναντίον διαδηλωτών, ορισμένα στην Αλμάτι. Στα βίντεο ακούγονται πυρά και ουρλιαχτά.

Οκτώ αστυνομικοί νεκροί

Πριν τις ανακοινώσεις του προέδρου Τοκάγεφ, το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τους θανάτους οκτώ αστυνομικών και ανδρών της Εθνοφρουράς και τους τραυματισμούς άλλων 317.

Δεν έδωσε απολογισμό θυμάτων μεταξύ των διαδηλωτών. Υπάρχουν πληροφορίες για χιλιάδες τραυματίες.

Οι διαδηλώσεις εξαιτίας της αύξησης της τιμής του αερίου το Σαββατοκύριακο μετατράπηκαν σε αληθινές μάχες τις τελευταίες δύο ημέρες.

Η κυβέρνηση υπέβαλε την παραίτησή της στον πρόεδρο, που ανακοίνωσε πως την αποδέχθηκε. Οι φήμες που κυκλοφορούσαν πως ο ίδιος ο κ. Τοκάγεφ επρόκειτο επίσης να παραιτηθεί ή να φύγει από τη χώρα διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από τον ίδιο.

Η παραίτηση της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά αποκλιμάκωσε τις διαμαρτυρίες. Ολη η χώρα κηρύχθηκε εξάλλου χθες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η διακοπή της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, που πιστεύεται ότι έγινε κατ’ εντολή των αρχών για να δυσκολέψει η επικοινωνία μεταξύ οργανωτών των διαδηλώσεων, δυσχεραίνει τις επικοινωνίες.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου

Το βλέμμα των μεγάλων δυνάμεων βρίσκεται στραμμένο στο Καζακστάν καθώς η χώρα της Ασίας διαθέτει σχεδόν το μισό της παγκόσμιας προσφοράς ουρανίου και κατατάσσεται πρώτο στην παγκόσμια παραγωγή ουρανίου.

Η εθνική εταιρεία εξόρυξης ουρανίου του Καζακστάν, η Kazatomprom, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ουρανίου στον κόσμο. Ωστόσο, η χώρα της Κεντρικής Ασίας έρχεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά τα αποθέματα ουρανίου.

Οι εξορυκτικοί πόροι ουρανίου παρέχουν το βασικό καύσιμο για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας τα τελευταία 60 χρόνια και σήμερα η πυρηνική ενέργεια εξυπηρετεί το 10% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η παγκόσμια ζήτηση ουρανίου θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, και θα είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει θετικά την τιμή του ουρανίου.

Η παγκόσμια παραγωγή ουρανίου το 2019 έφτασε τους 53.656 τόνους U3O8.

Οι πέντε κορυφαίες χώρες παραγωγής ουρανίου στον κόσμο είναι το Καζακστάν, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ναμίμπια και ο Νίγηρας, οι οποίες προσφέρουν τη συντριπτική πλειονότητα αυτής της παραγωγής.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η παγκόσμια ζήτηση ουρανίου θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, και θα είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει θετικά την τιμή του ουρανίου.

Η παγκόσμια παραγωγή ουρανίου το 2019 έφτασε τους 53.656 τόνους U3O8.

Οι πέντε κορυφαίες χώρες παραγωγής ουρανίου στον κόσμο είναι το Καζακστάν, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ναμίμπια και ο Νίγηρας, οι οποίες προσφέρουν τη συντριπτική πλειονότητα αυτής της παραγωγής.

Υδρογονάνθρακες και… γεωπολιτική

Το Καζακστάν είναι επίσης εξαγωγέας καθαρής ενέργειας καθώς διαθέτει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και ουρανίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και κατέχει εξέχουσα γεωστρατηγική θέση καθώς η Ρωσία το θεωρεί ανάχωμα έναντι της Κίνας, που διεισδύει σταθερά στην Κεντρική Ασία, σε περιοχές που για χρόνια αποτελούσαν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.