Τελευταία προειδοποίηση Ρωσίας προς ΗΠΑ: «Μην υποστηρίζετε τους ισλαμιστές, θα χτυπήσουμε την βάση σας στην Al-Tanf»

Τελευταία προειδοποίηση Ρωσίας προς ΗΠΑ: «Μην υποστηρίζετε τους ισλαμιστές, θα χτυπήσουμε την βάση σας στην Al-Tanf»

Σαφή προειδοποίηση προς την Ουάσιγκτον απεύθυνε η Μόσχα, δύο φορές την προηγούμενη εβδομάδα, ότι δυνάμεις της, μαζί με δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης είναι έτοιμες να επιτεθούν στην αμερικανική βάση στην At Tanf η οποία βρίσκεται στα σύνορα της Συρίας, του Ιράκ και της Ιορδανίας, αλλά επί συριακού εδάφους και σε αυτή υπάρχουν εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες και λοιπό προσωπικό.

Η Μόσχα είπε πως στην περιοχή υπάρχουν δυνάμεις τρομοκρατών και οι αμερικανικές δυνάμεις θα βρεθούν προ μεγάλου κινδύνου εάν οι ρωσικές και συριακές δυνάμεις εξαπολύσουν επίθεση.

Σε απάντηση οι ΗΠΑ είπαν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να αμυνθούν σε περίπτωση που Ρώσοι επιτεθούν στη βάση.

Φυσικά η βάση είναι παράνομη καθώς έχει υπό κατοχή της έδαφος της συριακής επικράτειας, αλλά οι ΗΠΑ προσπαθούν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους εκεί ως «ζώνη αποκλιμάκωσης» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, μια περιοχή εύρους 55 περίπου χλμ.

Όπως αναφέρει το CNN οι ΗΠΑ απεύθυναν σε ανταπάντηση νέο μήνυμα στη Ρωσία να μην προκαλέσουν την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν πως η αμερικανική «φρουρά» στην περιοχή έχει στρατηγικό χαρακτήρα σε μια περιοχή όπου Ρωσία και Ιράν προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν την επιρροή τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους υπάρχει μεγάλη ανησυχία καθώς φοβούνται ότι ρωσικά πολεμικά σκάφη που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο θα εκτοξεύσουν βλήματα cruise εναντίον θέσεων που ισχυρίζονται ότι είναι ισλαμιστών τρομοκρατών, στην ίδια περιοχή όμως που είναι εγκατεστημένες οι αμερικανικές δυνάμεις, κάτι που θα προκαλέσει ευθεία αναμέτρηση αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων εάν τα κτυπήματα των Ρώσων δεν είναι εύστοχα…

Μέχρι στιγμής όπως σημειώνεται δεν έχει παρατηρηθεί κάποια συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων, ενώ οι αξιωματούχοι δεν αποκαλύπτουν μέσω ποιου «καναλιού» συνεννόησης έγινε η προειδοποίηση.

Όπως σημειώνεται τόσο ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις όσο και ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ στρατηγός Ντανφορντ είναθ ενήμεροι για τις ρωσικές προειδοποιήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν κάθε δικαίωμα να αμυνθούν σε περίπτωση που υποστούν επίθεση σημειώνοντας νόημα:

«Οι αμερικανικές δυνάμεις εκεί δε θα χρειαστούν έγκριση από ανώτερα κλιμάκια για να απαντήσουν».

«Τους προειδοποιήσαμε να μείνουν έξω από την At Tanf. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», σημείωσαν οι αξιωματούχοι για να προσθέσουν:

«Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να διεξάγουν πόλεμο με την κυβέρνηση της Συρίας, ή με οργανώσεις που υποστηρίζει. Παρόλα αυτά εάν υποστούμε επίθεση οι ΗΠΑ δε θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν την απαραίτητη και αναγκαία δύναμη για να αμυνθούν».

Η αμερικανική βάση στην Al-Tanf δημιουργήθηκε το 2016 με το αιτιολογικό της εκπαίδευσης εκeί ανταρτών του FSA στο πλαίσιο του πολέμου κατά της ISIS. Στην ουσία όμως και όπως η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ η περιοχή έχει γίνει φυτώριο τρομοκρατών ανταρτών οι οποίοι εκπαιδεύονται και προστατεύονται από τις αμερικανικές δυνάμεις. Η έκταση που καταλαμβάνει η ημιαυτόνομη αυτή περιοχή με όσα έχουν γίνει γνωστά έδει μια ακτίνα 55 χλμ. γύρω από τη βάση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.