ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Είμαστε βέβαιοι ότι Ελεωνόρα θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας στην Ευρωβουλή!

Middle East Eye: «Κομμάτιασαν τον Κασόγκι & έφαγαν σα να μην τρέχει τίποτα – Ο Πομπέο δεν άντεξε να ακούσει τις κραυγές»

Middle East Eye: «Κομμάτιασαν τον Κασόγκι & έφαγαν σα να μην τρέχει τίποτα – Ο Πομπέο δεν άντεξε να ακούσει τις κραυγές»

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο δεν μπόρεσε να ακούσει τα ηχητικά στα οποία ακούγονταν οι κραυγές του δύστυχου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι όταν τον κομμάτιαζαν ζωντανό ενώ αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι δολοφόνοι του μετά τον θάνατό του έφαγαν κιόλας

Όλα έγιναν ένα απόγευμα της 2ας Οκτωβρίου.

Μετά την εκτέλεση απολάμβαναν το φαγητό τους, λίγο πριν αναχωρήσουν για την Σαουδική Αραβία.

Όπως αναφέρει το Middle East Eye έτρωγαν ήρεμοι, σαν να είχαν επιστρέψει σπίτι τους και μόλις πριν από λίγο είχαν κατακρεουργήσει ζωντανό έναν άνθρωπο προκαλώντας παγκόσμιο σοκ.

Όλα αυτά τα αποκάλυψε πηγή πολύ στενά προσκείμενη στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης, το οποίο έχει αναλάβει τις έρευνες.

Επτά από αυτούς ταυτοποιήθηκαν από το χάρη σε ένα έγγραφο του Υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας που περιήλθε στην κατοχή του, το οποίο όμως δεν δημοσιοποίησε για να προστατεύσει την πηγή του.

Προφανώς «κελάηδησε» κάποιος εκ των έσω και μετά από τον θάνατο με τέτοιο φρικτό τρόπο του Τζαμάλ Κασόγκι, όλοι κατανοούν τι θα πάθει οποιοσδήποτε συλληφθεί από το καθεστώς του Ριάντ με οποιαδήποτε κατηγορία.

Οι εκτελεστές ανήκουν στην προσωπική φρουρά του μελλοντικού κυβερνήτη της χώρας, πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος όμως ήδη κυβερνάει το Ριάντ επί της ουσίας.

Μια δολοφονία στην οποία ήταν παρόν ο μέχρι χθες πρόξενος Μοχάμεντ Αλ Οταίμπι (απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του) σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους και ο οποίος δεν βρίσκεται και σε τόσο ασφαλή θέση καθώς απειλήθηκε και ο ίδιος από τους εκτελεστές.

Αυτή που έλαβε χώρα δυο ώρες νωρίτερα αρχικά μέσα στο γραφείο του προξένου και ακολούθως σε ένα δωμάτιο-βιβλιοθήκη, εκεί όπου οι Σαουδάραβες πράκτορες κράτησαν τον δημοσιογράφο γερά ώστε ξεκινήσουν τον διαμελισμό του.

Τα ουρλιαχτά του καθώς του έκοβαν τα δάχτυλα έχουν καταγραφεί σε ένα τρίλεπτο ηχητικό ντοκουμέντο της φρίκης το οποίο έχει στα χέρια της, χωρίς να το δημοσιοποιεί ακόμη η εφημερίδα Sabah.

Ο τρόμος που προκαλεί το ηχητικό αυτό παραπέμπει σε άλλες εποχές, όταν στον Μεσαίωνα οι άνθρωποι είχαν εφεύρει δεκάδες φριχτούς θανάτους για τους αντιπάλους τους.

Ακολούθησε η νάρκωση του και ο αποκεφαλισμός του ενώ ήταν ζωντανός με χειρουργικό πριόνι, από τον αντισυνταγματάρχη Σαλάχ Μοχάμεντ Αλ Τουμπαίζ, κορυφαίο ιατροδικαστή των υπηρεσιών ασφαλείας του βασιλείου.

Στις διαρροές του ηχητικού ντοκουμέντου περιλαμβάνεται ο διάλογος του προξένου με άλλο άτομο στο οποίο λέει: «Αυτό να το κάνετε έξω. Θα μου δημιουργήσετε προβλήματα».

Η απάντηση ήταν άμεση: «Αν θέλεις να ζήσεις όταν επιστρέψεις στην Σαουδική Αραβία, σκάσε!!» είπε το πρόσωπο που ηγείτο της επιχείρησης, το οποίο δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί αν και η ΜΙΤ φέρεται να γνωρίζει για όλους.

Σύμφωνα με την Washington Post δεν είναι ξεκάθαρο αν οι Τούρκοι πρότειναν στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην διευθυντή της CIA να ακούσει το φρικιαστικό ντοκουμέντο, αλλά παρών στην συνάντηση Πομπέo-Ερντογάν ήταν και ο αρχηγός της MIT-της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας-Χακάν Φιντάν.

Είναι σίγουρο ότι ο Πομπέο ενημερώθηκε πλήρως σε ότι αφορά τις λεπτομέρειες της δολοφονίας αλλά σύμφωνα με την Post αρνήθηκε να ακούσει το ηχητικό, θέλοντας να τελειώσει το διπλό ταξίδι του σε Σαουδική Αραβία και Τουρκία, χωρίς να δυσαρεστήσει τους Άραβες αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν διέθετε και το στομάχι για να το ακούσει.

Με τι μούτρα θα συναντούσε μετά την ελίτ του Ριάντ

Την ίδια στιγμή το Middle East Eye αποκαλύπτει ότι η ομάδα των 15 εκτελεστών αφίχθη σε δύο δόσεις στην Κωνσταντινούπολη. Κάποιοι ήρθαν με εμπορικές πτήσεις και άλλοι με δύο lear jet που προσγειώθηκαν χαράματα στο «Κεμάλ Ατατούρκ».

Ανάμεσα τους ήταν και Μαχίρ Αμπντούλ Αζίζ Μοχάμεντ Μουτρίμπ, ο πιο υψηλόβαθμος επιτελικός που φωτογραφίζεται ως ο έχων το γενικό πρόσταγμα της επιχείρησης.

Έχει υπηρετήσει ως Α΄ Γενικός Γραμματέας της Πρεσβείας στο Λονδίνο, θέση που είθισται να κατέχουν επιχειρησιακοί πράκτορες της Αλ Μουκαμπαράτ, της μυστικής υπηρεσίας του βασιλείου.

Από αυτή την χρονιά ακολουθεί τον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στα ταξίδια του στο εξωτερικό σύμφωνα με τους New York Times, στο οποίο υπάρχουν και φωτογραφίες του, σε απόσταση αναπνοής από τον διάδοχο.

Πολύ λίγα άτομα μπορούν να πλησιάσουν τόσο κοντά στον μελλοντικό βασιλιά των Σαούντ

Οι Times επιβεβαίωσαν μετά από έρευνα ότι τουλάχιστον εννιά από τους δεκαπέντε Σαουδάραβες που εμπλέκονται στην δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι είναι στελέχη του Στρατού και των Υπηρεσιών Ασφαλείας του βασιλείου.

Χθες το απόγευμα πολυπληθές κλιμάκιο της Τουρκικής αστυνομίας εισήλθε στην προξενική κατοικία για να συλλέξει στοιχεία, αφού είχε προηγηθεί έρευνα «ξαφρίσματος» και απόκρυψης στοιχείων από τους Σαουδάραβες.

Οι έρευνες δεν επικεντρώθηκαν μόνο στην κατοικία αλλά και σε δύο αυτοκίνητα που έφυγαν από το προξενείο δύο περίπου ώρες μετά την είσοδο του δημοσιογράφου, που βάδιζε ανυποψίαστος προς τον θάνατό του.

Το ένα από αυτά, ένα βαν της Μερσέντες εισήλθε στο γκαράζ της κατοικίας, ενώ η λιμουζίνα που το ακολουθούσε όχι

Ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου Νικ Πάτον Ουόλς σε άρθρο του με τίτλο «Γιατί ξέρουμε τόσα λίγα για την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι» κατηγορεί επί της ουσίας τα τρία εμπλεκόμενα μέρη, την Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Και οι τρεις κρατάνε μυστικά για τους δικούς τους λόγους ο καθένας.

Το Ριάντ γιατί έχει υποστεί διεθνή κατακραυγή.

Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σε δημοσιογράφους ότι δεν καλύπτει την Σαουδική Αραβία στην υπόθεση της εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι. Ζήτησε από την Τουρκία το ηχητικό ντοκουμέντο ή τα βίντεο που υπάρχουν και όπως είπε χαρακτηριστικά «μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξέρουμε».

Αλλά οι Τούρκοι δεν θέλουν να δώσουν στις ΗΠΑ το υλικό, την πηγή του οποίου αρνούνται να αποκαλύψουν αφού όπως εικάζουν κύκλοι των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών, είναι από κοριούς και μικροκάμερες που έβαλαν πράκτορες της ΜΙΤ στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας.

Ακόμα όμως κι αν προέρχεται από πηγή εκ των έσω, οι Τούρκοι θεωρούν ότι οι Αμερικανοί θα την «δώσουν» στο Ριάντ, αμέσως μετά με «τρόπο» λόγω της άρρηκτης σχέσης της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ εξαρτώνται από το Ριάντ όσο κι αν δεν τους αρέσει αυτό.

Για να γίνει κατανοητό τι συνέβη: Ένας άνθρωπος μπήκε στο προξενείο της χώρας του για να πάρει απαραίτητα έγγραφα για να νυμφευτεί, τον περικύκλωσαν δεκαπέντε άτομα που ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη για να τον βασανίσουν, να τον διαμελίσουν ζωντανό, να τον σκοτώσουν και μετά να τον κομματιάσουν, ακούγοντας μουσική.

Μέχρι σήμερα κάποιος θα πίστευε ότι κάτι τέτοιο θα το έβλεπε μόνο στο «Rezervoir Dogs» αλλά τελικά δεν είναι έτσι, είναι και στην πραγματικότητα.

Το ζήτημα με την Σαουδική Αραβία δεν είναι καθόλου απλό: Αν μια τέτοια ενέργεια μείνει ατιμώρητη απλά θα ξαναγίνει. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν, κάποιοι που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα και να τρώνε μετά… παγωτό και γλυκά πρέπει να μάθουν ότι θα πληρώνουν το τίμημα.

Εκτίμησή μας είναι η εξής: Το Ριάντ είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ για τις ΗΠΑ για να τιμωρηθεί, ο Σαλμάν είναι ο επόμενος βασιλιάς επίσης πολύ δύσκολο να ανατραπεί, τι μένει επομένως;

Να τιμωρηθούν οι 15 εκτελεστές. Θα πει κάποιος «μα ποιος τους έβαλε;». Θα εφευρεθεί μια ιστορία ότι έδρασαν μόνοι τους, είχαν άλλες εντολές και άλλα παρόμοια…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.