Σοκ στις Βρυξέλλες από την… Βουλγαρία – Καταγγέλλει το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση – Κλείνει τα σύνορά της

Σοκ στις Βρυξέλλες από την… Βουλγαρία – Καταγγέλλει το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση – Κλείνει τα σύνορά της

Σοκ στις Βρυξέλλες αλλά και σε Ελλάδα προκαλεί η Βουλγαρία καθώς προανήγγειλε πριν λίγο την καταγγελία του Συμφώνου του ΟΗΕ για την Μετανάστευση επιβεβαιώνοντας το pronews.gr που έγκαιρα είχε τονίσει το “ντόμινο” που θα προκαλούσε η “ηχηρή” αποχώρηση Τσεχίας, Κροατίας και Πολωνίας.

Μεγάλη χαμένη πλέον η Ελλάδα αφού η Βουλγαρία “σφραγίζει” τα σύνορα της, με τους παράνομους μετανάστες να βρίσκουν διέξοδο μόνο προς την χώρα μας.

Η Βουλγαρία υποστήριξε ότι ήδη λαμβάνει μέτρα για να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση.

Μία – μία οι δεξιές κυβερνήσεις της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων δηλώνουν ότι αντιτίθενται στο σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση και δεν θα το υπογράψουν. Στη λίστα που περιελάμβανε ήδη Αυστρία, Ουγγαρία, Πολωνία και Τσεχία προστέθηκε και η Βουλγαρία.

Πιο αναλυτικά, από σήμερα η Βουλγαρία περιλαμβάνεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες αντιτίθενται στο σύμφωνο του ΟΗΕ.

«Η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης θα είναι να μην ενταχθεί στο παγκόσμιο σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση», δήλωσε ο Τσβετάν Τσβετάνοφ, υπαρχηγός του κύριου κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος GERB, έπειτα από συνάντηση των επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο ήσσων εταίρος του GERB στον κυβερνητικό συνασπισμό, το κόμμα Ενωμένοι Πατριώτες, αντιτίθεται σφόδρα στο σύμφωνο του ΟΗΕ, για το οποίο υποστηρίζει πως θέτει σε κίνδυνο εθνικά συμφέροντα.

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το σύμφωνο την Τετάρτη με την Κυβέρνηση της χώρας να έχει ήδη εκφράσει την αντίθεση της.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για Ασφαλή, Ομαλή και Νόμιμη Μετανάστευση εγκρίθηκε τον Ιούλιο και από τις 193 χώρες-μέλη εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποχώρησαν πέρυσι.

Ωστόσο, οι δεξιές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Αυστρίας έχουν έκτοτε δηλώσει πως δεν πρόκειται να υπογράψουν το τελικό έγγραφο στην τελετή που θα γίνει τον Δεκέμβριο στο Μαρόκο εξαιτίας. Μάλιστα πολλές χώρες έχουν δηλώσει πως το Σύμφωνο δεν διαχωρίζει επαρκώς τη νόμιμη και την παράνομη μετανάστευση.

Η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν από την πλευρά της έχει χαρακτηρίσει «επικίνδυνο» το σύμφωνο, εκτιμώντας ότι «θα υποκινήσει εκατομμύρια ανθρώπους» να πάρουν τον δρόμο της μετανάστευσης.

Η Αυστρία έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και της Ουγγαρίας που δεν στηρίζουν το Σύμφωνο αυτό, με το σκεπτικό ότι συγχέει τη νόμιμη με την παράνομη μετανάστευση.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Α.Μπάμπις, έχει πει στο κοινοβούλιο ότι δεν του αρέσει το Σύμφωνο και ότι «κανείς άλλος πέραν της ίδιας της Τσεχίας δεν μπορεί να αποφασίζει για τη μετανάστευση στη χώρα».

Τι λέει η Ε.Ε.

Το σύμφωνο του ΟΗΕ αντιμετωπίζει θέματα όπως η προστασία των ανθρώπων που μεταναστεύουν, η ένταξή τους στις νέες χώρες τους και ο επαναπατρισμός τους.

Σύμφωνα με τον Πιέτρο Μόνα, Ελβετό διπλωμάτη που βοήθησε στη διαπραγμάτευση του συμφώνου, η συμφωνία βοηθάει μικρότερες χώρες όπως η Ελβετία να υπερασπίσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απηύθυνε έκκληση να συμπτυχθεί ένα ενωμένο μέτωπο της Ε.Ε. στη μετανάστευση και σε άλλα ζητήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αν μία ή δύο ή τρεις χώρες εγκαταλείψουν το σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση, τότε εμείς ως Ε.Ε. δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα», είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.