Ανησυχία για επιχειρήσεις ακραίων ισλαμικών οργανώσεων σε επαρχίες της Σερβίας

Ανησυχία για επιχειρήσεις ακραίων ισλαμικών οργανώσεων σε επαρχίες της Σερβίας

Οι επαρχίες της Σερβίας απειλούνται από εξτρεμιστές του Ισλάμ, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

«Δεκάδες Ουαχαμπιστές εξτρεμιστές απειλούν σοβαρά τη Σερβία, όπως ανακάλυψε η Υπηρεσία Πληροφοριών- BIA, που αποκαλύπτει ότι οι ηγέτες του ισλαμικού κινήματος προσλαμβάνουν νέους πιστούς», γράφει η σερβική εφημερίδα Blic.

Το ζήτημα δεν είναι νέο, αφού εδώ και χρόνια, βρίσκεται μεταξύ των πρώτων που απασχολούν τις σερβικές μυστικές υπηρεσίες.

Στις χιλιάδες Ουχαμπιτών που υπάρχουν στη Σερβία, μερικές χιλιάδες από αυτές θεωρούνται ακραίες και επικίνδυνες.

Ο Οργανισμός Ασφαλείας και Πληροφοριών, γράφει η σερβική εφημερίδα, παρακολουθεί τις δραστηριότητές τους εκ του σύνεγγυς. Πηγές για την “Blic” αποκαλύπτουν ποιες είναι οι δραστηριότητες αυτών των οργανώσεων και των ατόμων.

Μετά τη σύλληψη μελών του κινήματος Ουαχάμπι στο Νόβι Παζάρ από μέλη της BIA, η αστυνομία ανακάλυψε όπλα και υλικά για την κατασκευή εκρηκτικών. Το φαινόμενο δεν είναι νέο. Ερευνείται από τις υπηρεσίες κατά πόσο οι Ουχαμπιστές έχουν σύνδεση με άλλους ριζοσπάστες ισλαμιστές εκτός της χώρας και πώς προσλαμβάνουν νέα μέλη, αφού παρατηρείται μια αύξηση του αριθμούς τους τα τελευταία χρόνια.

Οι επικεφαλής του ισλαμικού κινήματος

Οι ηγέτες αυτού του κινήματος είναι άνθρωποι που έχουν σπουδάσει στις θεολογικές σχολές της Σαουδικής Αραβίας, της Υεμένης, της Μαλαισίας, της Αιγύπτου και οι οποίο επιστρέφου για να διαδώσουν τις εξτρεμιστικές ισλαμικές διδασκαλίες.

«Πρόκειται για ανθρώπους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, οι οποίοι, αφού επιστρέψου στην περιοχή τους, βρίσκουν εύκολα μια θέση Ιμάμη και περιφέρονται στα υπάρχοντα τζαμιά. Οι διασυνδέσεις τους είναι πάντοτε σε ισχύ με τη Μέση Ανατολή και αυτοί είναι οι εμπνευστές της κατασκευής νέων τεμενών για να συγκεντρώσουν τις ριζοσπαστικές ισλαμικές κινήσεις τους», γράφει τη Blic.

Ο στόχος

Ως στόχο έχουν την άσκηση ιδεολογικής επίδρασης στον τοπικό μουσουλμανικό πληθυσμό και να καθιερώσουν τον έλεγχο τους επί των επίσημων ισλαμικών θρησκευτικών κοινοτήτων.

«Οι Ουχαμπίτες προσπαθούν συνεχώς να προσελκύσουν νέους κυρίως από τον Βόσνιο πληθυσμό της Σερβίας», αναφέρουν οι υπηρεσίες ασφαλείας.

Ωστόσο, τα ακραία μέλη του κινήματος Ουαχάμπι βρίσκονται υπό έλεγχο, αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας, από το γεγονός ότι αποτελούν τη βάση σε έναν εύθετο χρόνο να αποκτήσουν υλικοτεχνική υποστήριξη από τη διεθνή τρομοκρατία, αναφέρει η πηγή των δομών ασφαλείας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.