Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ θέτουν θέμα παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ – Οργισμένη απάντηση Αγκυρας (βίντεο, upd)

Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ θέτουν θέμα παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ – Οργισμένη απάντηση Αγκυρας (βίντεο, upd)

(Ανανέωση 22.25) Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Fuat Oktay, “σήκωσε το γάντι” και απάντησε προσωπικά στον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μ.Πενς, λέγοντας πως οι “ΗΠΑ είναι αυτές που πρέπει να επιλέξουν αν θέλουν να παραμείνουν σύμμαχοι της Τουρκίας ή να ρισκάρουν την φιλία μας”.

Είπε συγκεκριμένα:

“Oι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν.

Θέλουν να παραμείνουν σύμμαχοι της Τουρκίας ή να ρισκάρουν την φιλία μας ενώνοντας δυνάμεις με τους τρομοκράτες για να υπονομεύσουν την άμυνα του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ απέναντι στους εχθρούς του;”

Ουσιαστικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος δεν αφήνει και πολλά περιθώρια συναλλαγής με τις ΗΠΑ με αυτή τη δήλωση, αφού απαντά στον ίδιο τόνο με τις δηλώσεις Πενς. Και όχι μόνο στον ίδιο τόνο αλλά και στο αντίστοιχο επίπεδο, καθώς αντιπρόεδρος απαντά σε αντιπρόεδρο.

https://twitter.com/ragipsoylu/status/1113521742134296577



Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ έθεσαν θέμα παραμονής της Τουρκίας στην βορειοατλαντική Συμμαχία, (όπως είχε προβλέψει με ακρίβεια σε σχετικό άρθρο του 24 ώρες πριν ο Γεράσιμος Χουντάλας στο pronews.gr) και μάλιστα όχι μέσω κάποιου υφυπουργού ή άλλους ανώτερου στελέχους, αλλά δια στόματος του ίδιου του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς.

Πιο συγκεκριμένα ο Μ.Πενς με μια ομιλία κόλαφος αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις με τους τουρκικούς S-400 αλλά και στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου ότι οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι είναι «τελειωμένη δουλειά», είπε:

«Η Τουρκία πρέπει να διαλέξει:

Θέλει να παραμείνει ένας κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία της ιστορίας ή θέλει να ρισκάρει την ασφάλεια αυτή της εταιρικής σχέσης λαμβάνοντας απερίσκεπτες αποφάσεις που υπονομεύουν την συμμαχία του ΝΑΤΟ;».

https://twitter.com/AtlanticCouncil/status/1113512871822934017


Να τονίσουμε ότι στην ομιλία του με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την ίδρυση «της πιο επιτυχημένης στρατιωτικής συμμαχίας στην ιστορία», όπως χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μ.Πενς, απευθύνθηκε συγκεκριμένα στην Τουρκία πάνω από δύο φορές λέγοντας πως οι S-400 αποτελούν πρόβλημα που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

“Η αγορά των S-400 θέτει σοβαρό κίνδυνο στο ΝΑΤΟ και στην δύναμη της Συμμαχίας.

Αν η Τουρκία ολοκληρώσει την αγορά τότε ρισκάρει έξοδο από το πρόγραμμα των F-35″ τόνισε ο Μ.Πένς.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υπενθύμισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως δεν θα παραμείνει άπραγος την ώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ «αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας».

Λίγο αργότερα ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τουίταρε το εξής:


https://twitter.com/VP/status/1113505302610087936


Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δε θα μπορούσε να γίνει πιο σαφής:

Η επιλογή και η εμμονή της Τουρκίας στους S-400 θα την οδηγήσει εκτός ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, οι ΗΠΑ δεν σκέφτονται καν την τουρκική πρόταση που διατύπωσε νωρίτερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ.Τσαβούσογλου, για σύσταση κοινής τεχνικής ομάδας εργασίας για F-35 και S-400.

Πάντως έχει εξαιρετική σημασία πως ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στοχοποίησε δύο χώρες στην ομιλία του:

Την Γερμανία και την Τουρκία…




https://twitter.com/SputnikInt/status/1113510510966857730


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.