Μαλί: Δεκάδες νεκροί από επίθεση τζιχαντιστών σε στρατιωτικό φυλάκιο

Μαλί: Δεκάδες νεκροί από επίθεση τζιχαντιστών σε στρατιωτικό φυλάκιο

Ένδεκα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων του Μαλί, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι, πιθανόν τζιχαντιστές, επιτέθηκαν χθες Κυριακή εναντίον φυλακίου κοντά στα σύνορα με τη Μαυριτανία, περίπου έναν μήνα έπειτα από επίθεση σε στρατόπεδο στην οποία σκοτώθηκαν σχεδόν 30 στρατιωτικοί.

Στην «περίπλοκη» χθεσινή επίθεση στο φυλάκιο, στην πόλη Γκιρέ, στην περιφέρεια Κουλικορό, που διήρκεσε «περίπου πέντε ώρες», οι ένοπλες δυνάμεις υπέστησαν επίσης «τραυματίες και υλικές ζημιές», ανέφερε αργά το βράδυ το υπουργείο Άμυνας.

Κατά με την ίδια πηγή, «περίπου 15» από τους δράστες σκοτώθηκαν, οι υπόλοιποι υποχώρησαν.

«Αεροπορικές και χερσαίες ενισχύσεις στάλθηκαν άμεσα για να διασώσουν τους τραυματίες, να επανδρώσουν το φυλάκιο και να διεξαγάγουν εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή», διευκρίνισε το υπουργείο.

Τη 17η Μαρτίου, επίθεση τζιχαντιστών εναντίον στρατοπέδου στη Ντιουρά, κοντά στα σύνορα με τη Μπουρκίνα Φάσο, στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 30 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων.

Προχθές Σάββατο αιγύπτιος κυανόκρανος σκοτώθηκε και άλλα τέσσερα μέλη της μονάδας του τραυματίστηκαν όταν αυτοκινητοπομπή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ έπεσε σε ενέδρα, που άρχισε με την πυροδότηση νάρκης, ή αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού. Κατά τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μέλη της MINUSMA ανταπέδωσαν, «σκοτώνοντας έναν από τους επιτιθέμενους και συλλαμβάνοντας άλλους οκτώ».

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον στρατό, οι δράστες της επίθεσης στην Γκιρέ, κινούμενοι με μοτοσικλέτες και ανοιχτά ημιφορτηγά, βγήκαν από δάσος στην περιοχή που πιστεύεται πως αποτελεί καταφύγιο και ορμητήριο τζιχαντιστών.

Κάτοικος αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οι σφαίρες έπεφταν βροχή» και «οι στρατιωτικοί αιφνιδιάστηκαν».

Οι επιθέσεις του Σαββατοκύριακου διαπράχθηκαν ενώ ο πρόεδρος Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά συνέχιζε τις διαβουλεύσεις για να ονομάσει νέο πρωθυπουργό, μετά την παραίτηση την Πέμπτη σύσσωμης της κυβέρνησης του Σουμέιλου Μπουμπέγιε Μαϊγκά, έπειτα από την υποβολή πρότασης μομφής εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ως προς την ασφάλεια στην αφρικανική χώρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την πολιτική αναταραχή προκάλεσε μια σφαγή στο Ογκοσαγκού, χωριό στο κεντρικό τμήμα της χώρας, την 23η Μαρτίου, από άγνωστους που πιστεύεται ότι ήταν κυνηγοί, μέλη της φυλής Ντογκόν. Τουλάχιστον 160 άνθρωποι σκοτώθηκαν — ανάμεσά τους έγκυες, παιδιά, ηλικιωμένοι. Το μακελειό ακολούθησε την επίθεση εναντίον του στρατοπέδου στη Ντιουρά, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε οργάνωση που θεωρείται προσκείμενη στην Αλ Κάιντα, μέλη της οποίας είναι κτηνοτρόφοι, μέλη της φυλής Φουλάνι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.