Συμφωνία Αγκυρας-Τρίπολης για ΑΟΖ & αποστολή δυνάμεων – Χαφτάρ: «Θα απαντήσω στους Τούρκους στα πεδία των μαχών»

Συμφωνία Αγκυρας-Τρίπολης για ΑΟΖ & αποστολή δυνάμεων – Χαφτάρ: «Θα απαντήσω στους Τούρκους στα πεδία των μαχών»

Αγκυρα και κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) συμφώνησαν για την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στην Λιβύη και την οριοθέτηση της μεταξύς τους ΑΟΖ σε μια προσπάθεια να μπλοκαριστούν οι ελληνικές γεωτρήσεις νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Τρίπολης, Fayez al-Sarraj, πήγε εσπευσμένα στην Αγκυρα για να δει τον Ρ.Τ.Ερντογάν . Εκεί του ζήτησε μεγάλη στρατιωτική βοήθεια και επανεβεβαίωση της μεταξύς τους αμυντικής συμμαχίας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει πηγή που βρίσκεται κοντά σε δυτικές και αφρικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Fayez ζήτησε να μεταβεί αμέσως στην Τρίπολη τουρκική στρατιωτική δύναμη και η Αγκυρα να στείλει- τουλάχιστον – οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Επιπλέον συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες της τουρκικής στρατιωτικής ενίσχυσης του GNA και η χρηματοδότηση του από την κυβέρνηση του Ρ.Τ.Ερντογάν.

“Ο GNA κινδυνεύει από τον LNA παρά την απώλεια της σημαντικής του βάσης στο Gharyan, καθώς η Αεροπορία του κατέστρεψε τη βάση και τα τουρκικά UAV Bayraktar TB-2

Ο κίνδυνος έχει αυξηθεί καθώς ο LNA έχει ενισχυθεί σημαντικά σε προσωπικό και μέσα και τα τεθωρακισμένα του πλησιάζουν την Τρίπολη ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως η πολιορκία της πρωτεύουσας θα ξεκινήσει πολύ σύντομα

Για το λόγο αυτό εκτός από τουρκικά UAV, ζητάμε τουρκικές δυνάμεις στο έδαφος και ειδική μονάδα για την οργάνωση της άμυνας και την προστασία της πρωτεύουσας” τόνισε ο Fayez al-Sarraj στον Ρ.Τ.Ερντογάν.

Η ίδια πηγή προσθέτει πως ο πρόεδρος της Τουρκίας ήταν σκεπτικός καθώς μεγαλύτερη στρατιωτική ανάπτυξη με χερσαίες δυνάμεις θα σημάνει αυτόματα την στοχοποίηση τους από την Αεροπορία της Αιγύπτου.

Πάντως να σημειωθεί πως ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος εδώ και 24ωρα πραγματοποιεί το δρομολόγιο Οδησσός-Αγκυρα-Λιβύη και πιθανότατα μεταφέρει οπλισμό.

Ως αντάλλαγμα η Τουρκία θα πάρει την ΑΟΖ που θέλει ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο γι αυτήν και υφαρπάζοντας μια ναυτική ζώνη 39.000 τ.χλμ βόρεια της Λιβύης φτάνοντας νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης καθώς όπως λέει “η Αθήνα εκμεταλλεύτηκε το πολιτικό κενό στη χώρα με το θάνατο του Μ.Καντάφι”.

“Αυτό θα επιτρέψει στην Αγκυρα να περικόψει την ναυτική κυριαρχία της Ελλάδας και να αυξήσει την επιρροή της εις βάρος του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ. Η νοητή γραμμή θα συνδέει τις παράκτιες τουρκικές πόλεις Μαρμαρίδα και Fethiye με τις λιβυκές Derme, Tobruk και Bordiya .

Η συμφωνία είχε ήδη κλείσει από τον Νομέβριο του 2018 όταν ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Χ.Ακάρ ταξίδεψε στην Λιβύη για να εξηγήσει τις επιλογές αυτές στην κυβέρνηση GNA της Τρίπολης. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του ο Χ.Ακάρ προσπάθησε να δώσει εγγυήσεις ότι θα υπάρξει ουσιαστική τουρκική βοήθεια με αντάλλαγμα “συνεργασία” στην ανατολική Μεσόγειο.

Ομως επειδή οι τουρκικές αυτές εγγυήσεις υπονομεύτηκαν στα πεδία των μαχών με τις δυνάμεις του Χ.Χαφτάρ να φτάνουν έξω από την Τρίπολη, η Τουρκία θέλησε να επικαιροποιήσει την αμυντική συμμαχία” αναφέρει πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων Τρίπολης-Αγκυρας.

Το σίγουρο είναι ότι η συμφωνία Τουρκίας-Κυβέρνησης Τρίπολης για την ΑΟΖ δεν θα αργήσει να ανακοινωθεί σε μια απέλπιδα προσπάθεια του Ερντογάν να προλάβει τετελεσμένα με τις δυνάμεις του Χαφτάρ να φτάνουν στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ηδη, το τμήμα πληροφοριών των δυνάμεων του Χ.Χαφτάρ ανακοίνωσε την Παρασκευή πως δόθηκαν διαταγές στους διοικητές να μετακινηθούν τα τάγματα περιμετρικά της Τρίπολης για να ξεκινήσει το δεύτερο “κύμα” επιχειρήσεων.

Στην μάχη αυτή σύμφωνα με τις διαταγές του Χαφτάρ θα συμμετάσχουν δυνάμεις για πρώτη φορά στον πόλεμο – άγνωστο αν είναι μισθοφορικές – ενώ μετακινούνται Ταξιαρχίες από Benghazi και Derna συνοδείας πολεμικών ελικοπτέρων Μi-35P όπως θα δείτε και στο βίντεο

Nα σημειωθεί πως ο Στρατάρχης Χ.Χαφτάρ έδωσε “πληρωμένη” απάντηση στον Ρ.Τ.Ερντογάν μέσω συνέντευξης του στο πρακτορείο Bloomberg.

Οταν ρωτήθηκε για τις στρατιωτικές απειλές από την τουρκική ηγεσία και συγκεκριμένα από τον ΥΠΕΞ, Μ.Τσαβούσογλου, τόνισε πως “δεν ακολουθώ τις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμος και ο λαός περιμένει με ανυπομονησία την απελευθέρωση της Τρίπολης από τους τρομοκράτες και τους ισλαμιστές.

Δεν έχω κάτι με τον τουρκικό λαό τον οποίο σέβομαι αλλά προτιμώ να δίνω απαντήσεις στα πεδία των μαχών και όχι στα ΜΜΕ.

Εγώ επιτελώ εθνικό καθήκον.

Η δήθεν κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι ένα φερέφωνο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ο πρόεδρος τους είναι εκπρόσωπος τρομοκρατών και ένοπλων ισλαμιστών.

Αυτή είναι η αλήθεια”.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=tCHa-hXOfp4




Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.