Η Αγκυρα ετοιμάζεται να απαντήσει στις ΗΠΑ μετά την «αποβολή» της από το πρόγραμμα των F-35

Η Αγκυρα ετοιμάζεται να απαντήσει στις ΗΠΑ μετά την «αποβολή» της από το πρόγραμμα των F-35

Mέσα σε πανηγυρικό κλίμα ρωσικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει ήδη εγκρίνει 2 επίπεδα κυρώσεων κατά ΗΠΑ τα οποία είναι έτοιμος να ενεργοποιήσει και τα οποία θα ανοίξουν “το κουτί της Πανδώρας” με ευρύτερες συνέπειες για την περιοχή.

Μάλιστα τονίζουν πως αυτό πρόκειται να γίνει “πολύ σύντομα, ίσως και μεθαύριο Παρασκευή” μόλις ο Ν.Τραμπ ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Το πρώτο βήμα συμφωνα με την “διαρροή” των Ρώσων, θα είναι η έξοδος των Αμερικανών από την Τουρκία και το “λουκέτο” στη βάση του Ιντσιρλίκ. Μάλιστα πηγές της Μόσχας εμφανίζουν το γεγονός αυτό ήδη ως “τελειωμένη υπόθεση”!

Από κει και πέρα ανάλογα της βαρύτητας των τιμωρητικών μέτρων της Ουάσινγκτον, τονίζουν πως η Αγκυρα είναι διατεθειμένη να “ανοίξει το κουτί της Πανδώρας”.

Θεωρούν επίσης δεδομένο πως η Τουρκία θα προχωρήσει σίγουρα στην αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος Pantsir και μαχητικών αεροσκαφών. Στο τραπέζι ρίχνουν τα Su-27/30 μέχρι Su-35S και Su-57!

H αιτιολογία τους είναι προφανής: Η Τουρκία θα χρειαστεί συμπαραγωγό χώρα για τους κινητήρες μαχητικών και ελικοπτέρων Τ-129 ΑΤΑΚ και στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων μπορεί να βρει συνέταιρο κοιτώντας μόνο προς Μόσχα και Πεκίνο!

Ηδη, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αυτό ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιουρι Μπορίσοφ αναφέρει δημοσίευμα της Cumhuriyet.

Συγκεκριμένα σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας πως ως φωτογραφία εμφανίζονται ρωσικά Sukhoi Su-30, ο Ρώσος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Γιατί να μην είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Αυτό (μεταφορά κομματιών των S-400 στην Τουρκία) είναι ένα παράδειγμα για το πως είναι κάτι τέτοιο εφικτό από πλευράς μας».

Στο τελευταίο και πιο σκληρό επίπεδο κυρώσεων, ο Ρ.Τ.Ερντογάν φαίνεται διατεθειμένος να κλείσει τα Στενά στα αμερικανικά πλοία και να τους αποκλείσει από την Μαύρη Θάλασσα.

Αν και φαινομενικά αυτό δείχνει πολύ δύσκολο έως αδύνατο, τονίζουν πως η Ουκρανία έχει ήδη διαμαρτυρηθεί για την μη τήρηση της Συνθήκης του Μοντρέ με υπαιτιότητα της Αγκυρας για τα “μάτια” της Μόσχας.

Η ανακοίνωση των τουρκικών αντιμέτρων θα γίνει αμέσως μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων, ίσως δηλαδή και την ίδια μέρα για να δοθεί από την Αγκυρα άμεση απάντηση.

Σε περίπτωση δε που υπάρξουν ευρωπαϊκές χώρες που υποστηρίξουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ τότε ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα κλείσει τις βάσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα για όλα τα κράτη μέλη της Συμμαχίας και όχι μόνο για τις ΗΠΑ.

Τέλος, τουρκικές δυνάμεις έχουν ήδη απομακρύνει το τείχος που κατασκεύασαν κατά μήκος των συνόρων με τις κουρδικές περιοχές της Συρίας στο Tal Abyad ενώ έχουν στείλει και μπουλντόζες στην περιοχή (φωτό παρακάτω)

Αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα, ότι η Τουρκία ειναι έτοιμη να κλιμακώσει. Θα ξεκινήσει δηλαδή την νέα εισβολή μέχρι ανατολικά του Ευφράτη. Για αυτό και οι αμερικανικές δυνάμεις ξεκίνησαν νέες περιπολίες στην Μάνμπιτζ.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πως οι πληροφορίες αυτές έχουν δημοσιευτεί σε 3 ρωσικά ΜΜΕ…

Απρόθυμος ο Ν.Τραπ για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας – Ξέρει τι έρχεται…

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδειξε χτες απροθυμία να προχωρήσει σε τιμωρητικά μέτρα ενάντια στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος των S-400, δηλώνοντας ότι δεν είναι «δίκαιο» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ απαγορεύεται πλέον να πουλήσουν στην Άγκυρα μαχητικά F-35 αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Το επεξεργαζόμαστε όλο αυτό, θα δούμε τι θα συμβεί. Αλλά δεν είναι δίκαιο», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους κατά την σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο.

Αφού έκανε ιδιαίτερη μνεία στην «πολύ καλή σχέση» που έχει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μια ακόμη μια φορά και σε ακόμη ένα θέμα, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ επέρριψε την ευθύνη στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος δημιούργησε το πρόβλημα, καθώς απέτυχε να πουλήσει την καλύτερη εναλλακτική της Αμερικής στους ρωσικούς S-400 – τους πυραύλους Patriot, που κατασκευάζει η εταιρεία Raytheon Co.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Τουρκία «εξαναγκάστηκε να αγοράσει ένα διαφορετικό πυραυλικό σύστημα».

«Έχουμε μια κατάσταση όπου η Τουρκία είναι πολύ καλή μαζί μας, και τώρα λέμε στην Τουρκία ότι επειδή στην πραγματικότητα αναγκαστήκατε να αγοράσετε ένα άλλο σύστημα πυραύλων, δεν θα σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35».

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί. Και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση που έχουμε βρεθεί εμείς στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

«Εξαιτίας του γεγονότος ότι η (Τουρκία) αγόρασε ένα ρωσικό πύραυλο, δεν μας επιτρέπεται να τους πουλήσουμε αεροσκάφη αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν είναι μια δίκαιη κατάσταση», τόνισε ο Τραμπ, εκφράζοντας απογοήτευση για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν.

«Η Τουρκία έχει ήδη παραγγείλει παραπάνω από 100 F-35 και έχουν σχέδια να αγοράσουν περισσότερα, αλλά επειδή έχουν ένα σύστημα πυραύλων που κατασκευάζεται στη Ρωσία, πλέον τους απαγορεύεται να αγοράσουν παραπάνω από 100 αεροσκάφη», ανέφερε.

Δείτε φωτό και βίντεο




Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.