ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Οι Κούρδοι λένε ότι αποχωρούν οι αμερικανικές δυνάμεις από την Συρία ανατολικά του Ευφράτη εν όψει τουρκικής εισβολής:

Οι Κούρδοι λένε ότι αποχωρούν οι αμερικανικές δυνάμεις από την Συρία ανατολικά του Ευφράτη εν όψει τουρκικής εισβολής:

Δυσάρεστη αλλά αναμενόμενη τροπή λαμβάνουν οι εξελίξεις για τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, ανατολικά του Ευφράτη, καθώς οι Αμερικανοί αποχώρησαν πριν από λίγο από θέσεις κλειδιά που κατείχαν στα βόρεια εδάφη της συριακής ενδοχώρας.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές» ανακοίνωσαν οι Κούρδοι «σύμμαχοι» των ΗΠΑ, θέτοντας ζητήματα σε ότι αφορά την αμερικανική αποτρεπτική αξιοπιστία έναντι της Τουρκίας, ένα ζήτημα που αφορά άμεσα και την Ελλάδα.

α άλλη μια φορά επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του pronews.gr πως οι ΗΠΑ ΔΕΝ μπορούν να σταματήσουν να «χαϊδεύουν» την Τουρκία (όπως και τηνΣ. Αραβία για άλλους λόγους) παρά τα «πισώπλατα» κτυπήματα που έχουν δεχτεί από την Άγκυρα διότι την έχουν ανάγκη για την γεωπολιτική αμερικανική ηγεμονία στην νευραλγική περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Καλά θα κάνουν στην Αθήνα να συνέλθουν και να μη θεωρούν ότι οι Αμερικανοί θα στηρίξουν την Ελλάδα σε μια αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Τα Στενά είναι πολύ σημαντικά για τις ΗΠΑ και επιλέγουν την λύση της αναμονής διότι ο βίος του Ερντογάν νομοτελειακά είναι πεπερασμένος ενώ τα αμερικανικά συμφέροντα «είναι αιώνια» και αυτήν ακριβώς την τακτική αποφάσισαν να ακολουθήσουν οι Αμερικανοί.

Εν ολίγοις απεχθάνονται τον Ερντογάν διότι στηρίζει τα τουρκικά συμφέροντα όπως τα αντιλαμβάνεται αδιαφορώντας για τις αμερικανικές γεωπολιτικές ανάγκες, αλλά δεν αντέχουν να χάσουν την Τουρκία.

Θεωρούν πως η Τουρκία δεν θα είναι για πάντα ερντογανική και έτσι πρωτο μέλημά τους είναι να παραμείνει πάση θυσία εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και σε κάποιου είδους «σύνδεση» (έστω και προβληματική) με την Δύση.

Οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποίησαν σήμερα πως μια τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, η οποία φαίνεται πως επίκειται έπειτα από τις σχετικές ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, θα επιφέρει μια μείζονα επανεμφάνιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ενώ ανακοίνωσαν πως οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα να αποσύρονται από τις περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα στη βόρεια Συρία.

Μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα ακύρωνε χρόνια καρποφόρων μαχών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμαχίας Κουρδων και Αράβων μαχητών, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα επέτρεπε στους αρχηγούς της οργάνωσης, που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, να βγουν από την κρυψώνα τους, εξήγησαν οι SDF σε ανακοίνωση που εξέδωσαν προσπαθώντας να δείξουν στους Αμερικανούς ότι τους έχουν ανάγκη, αλλά δυστυχώς οι Κούρδοι όπως και όλοι όσοι στηρίζονται στην βοήθεια μεγάλων δυνάμεων δεν κατάλαβαν πως η Γεωπολιτική εξασκείται με μακιαβελικούς κανόνες. Κάτι που και στην Ελλάδα δυσκολεύονται να κατανοήσουν.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία και η Τουρκία ετοιμάζεται τώρα για μια επιχείρηση εισβολής στη βόρεια και ανατολική Συρία», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση των SDF.

Την πληροφορία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις θέσεις-κλειδί Ρας αλ-Αΐν και Ταλ Αμπιάντ επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε αργά χθες, Κυριακή, πως η Τουρκία θα προχωρήσει σύντομα στη στρατιωτική επιχείρηση που σχεδιάζει από καιρό στη βόρεια και την ανατολική Συρία για να δημουργήσει αυτό που αποκαλεί «ασφαλή ζώνη» και πρόσθεσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα στηρίξουν την επιχείρηση αυτή ούτε θα εμπλακούν σ’ αυτή.

Αυτό που πρόσφεραν οι Αμερικανοί στους Τούρκους είναι η εγκατάλειψη των όποιων σχεδιασμών της Ουάσινγκτον για δημιουργία κουρδικού κράτους με απώτερο στόχο την αποδυνάμωση της Τουρκίας αλλά και του Ιράν με μελλοντική απόσπαση των κουρδόφωνων εδαφών τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις καλό είναι να μην είναι απόλυτα σίγουροι στην Αθήνα πως τελικά δεν θα παραλάβουν τα F-35 οι Τούρκοι…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.