ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το Ιράν κατασκευάζει βάση πυραύλων στο Ιράκ: Ο πραγματικός λόγος των ταραχών;

Το Ιράν κατασκευάζει βάση πυραύλων στο Ιράκ: Ο πραγματικός λόγος των ταραχών;

Το Ιράν κατασκευάζει μια νέα στρατιωτική βάση στο Ιράκ την οποία ήδη γεμίζει με πυραύλους μικρής εμβέλειας, σύμφωνα με πηγές του Αμερικανικού Πενταγώνου και τίθεται το ερώτημα μήπως αυτός είναι ο πραγματικός λόγος των αιματηρών ταραχών σε μια χώρα που το 70% του πληθυσμού είναι σιίτες και φιλοϊρανοί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες των αμερικανικών στρατιωτικών και αξιωματικών, «το Ιράν εκμεταλλεύτηκε το χάος στο Ιράκ για να δημιουργήσει ένα μυστικό οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας» στη χώρα.

Η νέα στρατιωτική αποθήκη είναι «απαραίτητη» καθώς τους τελευταίους μήνες, το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά πολλές από αυτές. Οι άμεση πρόσβαση στους πυραύλους αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, την ώρα που η στάση του Ιράκ παραμένει άγνωστη.

Το Ιράν και το Ιράκ υπέγραψαν το 2017 συμφωνία για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας τους και του πολέμου κατά της «τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Ο τότε Ιρανός υπουργός Άμυνας Χοσέιν Ντεγάν και ο ιρακινός ομόλογός του Ερφάν αλ-Χιγιάλι υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης που καλύπτει επίσης τη συνοριακή ασφάλεια, την επιμελητεία και την εκπαίδευση, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Η διεύρυνση της συνεργασίας και η ανταλλαγή εμπειριών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, η συνοριακή ασφάλεια και η εκπαιδευτική, επιμελητειακή, τεχνική και στρατιωτική υποστήριξη περιλαμβάνονται στις πρόνοιες αυτού του μνημονίου», ανέφερε το IRNA μετά την υπογραφή της συμφωνίας στην Τεχεράνη.

Παραμένει άγνωστο αν αυτή η στρατιωτικές αποθήκες του Ιράν στο Ιράκ αποτελούν μέλος αυτής της συμφωνίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι σχέσεις Ιράν-Ιράκ έχουν βελτιωθεί μετά την ανατροπή του μακρόχρονου εχθρού του Ιράν, Σαντάμ Χουσέιν, το 2003 και την άνοδο στην εξουσία του Ιράκ μιας κυβέρνησης υπό τους σιίτες. Το Ιράν είναι κυρίως ένα σιιτικό έθνος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.