Αραβικός Σύνδεσμος σε Τουρκία: «Σταματήστε κάθε μετακίνηση εξτρεμιστών τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λιβύη»

Αραβικός Σύνδεσμος σε Τουρκία: «Σταματήστε κάθε μετακίνηση εξτρεμιστών τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λιβύη»

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως κατόπιν αιτήματος του Καΐρου, ανακοίνωσε ότι καθίσταται αναγκαίο «να εμποδιστούν οι παρεμβάσεις στη Λιβύη», όπου το κυβερνητικό μόρφωμα της Τρίπολης (GNA) υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία.

Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του «Αραβικού Συνδέσμου», ο παναραβικός οργανισμός υπογραμμίζει «την ανάγκη να εμποδιστεί κάθε παρέμβαση που θα μπορούσε να διευκολύνει την άφιξη στη Λιβύη ξένων εξτρεμιστών τρομοκρατών μαχητών».

Οι χώρες μέλη του Συνδέσμου εξέφρασαν επίσης την έντονη ανησυχία τους για τη στρατιωτική κλιμάκωση που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και «απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτονικών χωρών και ολόκληρης της περιοχής».

https://twitter.com/LNA2019M/status/1211815355355668480

Η Άγκυρα στέλνει συνεχώς εξτρεμιστές που σκοτώνονται

Το ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου έρχεται την ίδια ώρα που η Άγκυρα κορυφώνει μετακινήσεις εξτρεμιστών μουσουλμάνων μισθοφόρων στη Λιβύη,η οποίοι έρχονται από τη Συρία στη Λιβύη για να σκοτωθούν όπως ο βομβιστής αυτοκτονίας που αποπειράθηκε να κτυπήσει τις γραμμές του LNA.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1211689827718123520

Εκπρόσωπος του… «Ελεύθερου» Συριακού Στρατού (FSA), των υποτιθέμενων «Σύρων» αντικαθεστωτικών ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, διέψευσε χθες ότι η Άγκυρα ζήτησε να σταλούν μαχητές του στη Λιβύη. Μια στρατιωτική πηγή του FSA είπε ότι δεν αναπτύσσονται μέλη του στη Λιβύη.

Ωστόσο, Σύροι μαχητές στη Συρία και την Τουρκία έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις να εργαστούν, έναντι μισθού 2.000$ το μήνα, ως «σωματοφύλακες» για μια τουρκική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, για να προστατεύουν τις βάσεις που θα χρησιμοποιήσουν οι τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη.

Ουσιαστικά δηλαδή να πάρουν μέρος στις μάχες κατά του LNA.

Στο μεταξύ το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη εστάλη σήμερα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι το απορρίπτει με το σκεπτικό ότι μια τέτοια κίνηση θα επιτείνει τη σύρραξη.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι ο στρατός του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, απειλεί τις τουρκικές εταιρείες στη Λιβύη και τα τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο.

«Τα συμφέροντα της Τουρκίας θα επηρεαστούν αρνητικά αν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις από τον λεγόμενο Λυβικό Εθνικό Στρατό και οι συγκρούσεις μετατραπούν σε σοβαρό εμφύλιο πόλεμο», αναφέρεται στο κείμενο που συνοδεύει το ν/σ.

Απάντηση από Ερντογάν: “Το 2020 θα εφαρμόσουμε όλες μας τις συμφωνίες με την Λιβύη”

Ο Ερντογάν στο μήνυμά του προς τον τουρκικό λαό που δημοσιεύει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μίλησε για το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη και πως με την στήριξη που θα παρέχουν στην κυβέρνηση της Τρίπολης, θα εξασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών.

Παράλληλα σύμφωνα με τον Ερντογάν με αυτό το μνημόνιο συνεργασίας απέκτησε στρατηγικό πλεονέκτημα και απεγκλωβίστηκε από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μεσόγειο.

«Τα σχέδια για τον πλήρη αποκλεισμό της Τουρκίας από τη Μεσόγειο εξουδετερώθηκαν τελείως με τα τελευταία βήματα που κάναμε.

Η Τουρκία θα διασφαλίσει την εφαρμογή κάθε πτυχής των μνημονίων συνεργασίας που υπέγραψε με τη νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης» και πρόσθεσε για ακόμη μια φορά πως «κανείς δεν μπορεί να μας αποκλείσει από τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ακόμη ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως «η Τουρκία θα διαβεβαιώσει ότι το 2020 θα ισχύσουν όλες οι παράμετροι της συμφωνία με την Λιβύη, σε υποστήριξη της νόμιμης κυβέρνησης της Τρίπολης» και πως «η συμφωνία που υπόγραψε με την Λιβύη χάλασε τα σχέδια τους για να εξαιρέσουν την χώρα μας από τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο».

«Σήμερα, η Τουρκία κοιτάζει το μέλλον με περισσότερη αυτοπεποίθηση από ποτέ και με αίσθηση ελπίδας. Η χώρα θα συνεχίσει να διατηρεί την ενότητα, την σταθερότητα και την ευημερία της έναντι των επιθέσεων που δέχεται», κατέληξε ο Ερντογάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.