ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Πρέσβης της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ: «Η Ευρώπη είναι γηρασμένη – Να δημιουργήσουμε μια περιφέρεια με την Αφρική»

Πρέσβης της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ: «Η Ευρώπη είναι γηρασμένη – Να δημιουργήσουμε μια περιφέρεια με την Αφρική»

Μια μεγάλη περιφέρεια της Ευρώπης με την Αφρική και ότι η Τουρκία απλώς ψάχνει… θέση μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής ήταν ανάμεσα σε όσα ανέφερε ο πρέσβης της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Pantheon Sorbonne, Γιώργος Πρεβελάκης μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση την οποία οργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Χωρίς να γίνει σαφής στο τι ακριβώς εννοεί ο ομότιμος καθηγητής μίλησε για «γερασμένη Ευρώπη» και «πληθυσμιακά ενεργή και σε σημείο έκρηξης Αφρική», λέγοντας για μια μεγάλη περιφέρεια η οποία όμως δεν μας είπε τι θα κάνει;

Θα λύσει έτσι η Ευρώπη το δημογραφικό της πρόβλημα;

«Τέτοιου είδους πανδημίες έχουν προκαλέσει σημαντικές πολιτικές αλλαγές», ανέφερε ο Πρεβελάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι η πανδημία «δεν θα προκαλέσει μια νέα γεωπολιτική κατάσταση, αλλά θα λειτουργήσει σαν καταλύτης και θα επιταχύνει αλλαγές».

“Υπάρχει μια συζήτηση”, είπε, “σύμφωνα με την οποία θα απο-παγκοσμιοποιηθούμε. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να δεχθούμε εύκολα πρόσθεσε, γιατί θα σήμαινε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πλήττονταν.

Υπάρχει και η άποψη της επιστροφής στην εθνική κλίμακα, συνέχισε, η οποία όμως δεν μπορεί να χειριστεί προβλήματα όπως το περιβαλλοντικό, ή το πρόβλημα της ανάπτυξης, και επίσης υπάρχει ένα πολύπλοκο σύστημα, το οποίο κανείς δεν μπορεί μόνος του να διαχειριστεί.

Ίσως, είπε ο κ. Πρεβελάκης, να κινηθούμε προς κάποιου είδους οργάνωση μικρότερη από την παγκοσμιοποίηση, την οποία ονόμασε “μεγαπεριφέρειες”. Τέτοιες θα μπορούσαν να είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ε.Ε..

Συνεχίζοντας, συνέδεσε ένα τέτοιο σχήμα με την αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης, και υποστήριξε πως θα πρέπει η Ευρώπη, η οποία έχει γερασμένο πληθυσμό, να σχηματίσει μια μεγάλη περιφέρεια, η οποία πρέπει να συνδέεται με την Αφρική όπου υπάρχει, όπως είπε, πληθυσμιακή έκρηξη, χωρίς όμως να μας πει τι ακριβώς εννοεί με την έννοια της «περιφέρειας με την Αφρική της πληθυσμιακής έκρηξης»!

Αναφερόμενος στην πολιτική της Τουρκίας, δεν ανέφερε πως θέλει να υφαρπάξει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην εν δυνάμει ελληνική ΑΟΖ με την μοναδική στα παγκόσμια χρονικά «λοξή» ΑΟΖ με την Λιβύη, απλά θέλει μόνο κατοχυρώσει τη θέση της σε μια περιοχή που συνδέει την Ευρώπη με την Αφρική!

Και εμείς που τους είχαμε παρεξηγήσει τους Τούρκους.

Είπε πιο ειδικά:

“Αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να κατοχυρώσει την ισχύ της υπό το πρόσχημα των ενεργειακών πόρων.

Περισσότερο θέλει να κατοχυρώσει τη θέση της σε μια περιοχή που συνδέει την Ευρώπη με την Αφρική”

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.