Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Συνεχίζει να χειροτερεύει η κατάσταση στη Λιβύη – Έχει εκτροχιαστεί η ανακωχή»

Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Συνεχίζει να χειροτερεύει η κατάσταση στη Λιβύη – Έχει εκτροχιαστεί η ανακωχή»

Για εκτροχιασμό της κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο κάνει λόγο η εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση στη Λιβύη συνεχίζει να χειροτερεύει.

«Δεν είναι απλώς δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη, μπορούμε να δούμε ότι συνεχίζει να χειροτερεύει. Η στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στη Λιβύη συνεχίζει να επιδεινώνεται και η ανακωχή που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο εκτροχιάστηκε πλήρως» σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Πιστεύουμε πως οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση της κρίσης -και την βλέπουμε ως συστημική κρίση- μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη Λιβύη και τους ανθρώπους της που υποφέρουν για χρόνια», πρόσθεσε η ίδια.

Συμπλήρωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να τονίζει στις επαφές της με όλα τα μέρη της σύγκρουσης στη Λιβύη ότι μια στρατιωτική λύση δεν θα είναι αποτελεσματική και η πολιτική διευθέτηση είναι η μόνη επιλογή.

Ρώσος νομοθέτης: «Ανοησίες» οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ πως η Ρωσία στέλνει MiG-29 στη Λιβύη

Για «ανόητους» ισχυρισμούς των ΗΠΑ, πως η Ρωσία στέλνει στρατιωτικά αεροσκάφη MiG-29 στη Λιβύη, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος, έκανε στο μεταξύ λόγο ο Βίκτορ Μποντάρεφ, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας της Άνω Βουλής της Ρωσίας.

Τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς εξέφρασε ο διοικητής της Αφρικανικής Διοίκησης (AFRICOM) του στρατού των ΗΠΑ, Στέφεν Τάουνσεντ, μέσω ανακοίνωσής του, στην οποία ανέφερε πως η Ρωσία στέλνει MiG-29 με ρωσικά διακριτικά στη Συρία, τα οποία προσγειώνονται για ανεφοδιασμό και βάφονται, ώστε να μην φαίνονται τα ρώσικα διακριτικά και στη συνέχεια πετούν προς τη Λιβύη ως ουδέτερα αεροσκάφη.

Η Ρωσία έχει δεσμευθεί να μην παρέχει οπλισμό σε καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές στον εμφύλιο της Λιβύης.

Η κατάσταση στη Λιβύη

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ που ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ – με έδρα τη Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.