Άγκυρα: «Ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην Λιβύη από την Αίγυπτο» – Προσπάθεια αποτροπής κατάρρευσης Χ.Χαφτάρ

Άγκυρα: «Ρωσικές δυνάμεις  μπήκαν στην Λιβύη από την Αίγυπτο» – Προσπάθεια αποτροπής κατάρρευσης Χ.Χαφτάρ

Ανοιχτά κατηγόρησε την Μόσχα η Άγκυρα λέγοντας πως ρωσικές δυνάμεις από ένοπλους μισθοφόρους μπήκαν στην Λιβύη από την Αίγυπτο την ίδια στιγμή που το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρά σφοδρά στην παρουσία εξτρεμιστών μουσουλμάνων μισθοφόρων της Άγκυρας.

Ολα αυτά, ενώ είναι γενική η εντύπωση πώς Ρωσία και Τουρκία οδεύουν προς «ίση μοιρασιά» της Λιβύης αφήνοντας απ’έξω Γαλλία και ΗΠΑ.

Γενικά, οι τουρκικές δυνάμεις προελαύνουν και οι ρωσικές »κρατάνε όρθια» την αρχή της Βεγγάζης.

Η εντύπωση είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει κατάρρευση της ανατολικής Λιβύης και θα μπορέσει το Κοινοβούλιο να σταθεί σε μια διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Σάρατζ.

Οι καθεστωτικές δυνάμεις της Τρίπολης σημειώνουν επιτυχίες στο πεδίο της μάχης με τελευταία αυτή της κατάληψης της πόλης Ταρχούνα τελευταίου προπυργίου του LNA στο δυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, ενώ οι δυνάμεις του Χαφτάρ εγκαταλείπουν όλες τις θέσεις τους γύρω από την Τρίπολη.

H κατάσταση όπως φαίνεται χειροτερεύει, καθώς οι φιλότουρκοι κατέλαβαν επίσης τις πόλεις Dāwūn & Al Urbān, με τις τουρκολιβυκές δυνάμεις αυτή την στιγμή να μπαίνουν στα περίχωρα της Bani Walid, δυτικά της Σύρτης, χωρίς καμία αντίσταση από το LNA.

Ταυτόχρονα η μεγάλη φυλή Zintan της Λιβύης δήλωσε υποστήριξη στους φιλότουρκους, μια άκρως αρνητική εξέλιξη για τον Χ.Χαφτάρ.

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ η Ρωσία, μετά την αποστολή 14 μαχητικών MiG-29 στον Χαφτάρ απαντούν με νέα κίνηση «σκάνδαλο», όπως την ονομάζουν καθώς δυνάμεις Ρώσων πέρασαν στην Λιβύη από την Αίγυπτο.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών «ένα νέο ρωσικό μισθοφορικό σώμα μπήκε στην Λιβύη οδικώς από την Αίγυπτο και η μονάδα πρόκειται να πλαισιώσει τις δυνάμεις του Λίβυου “πραξικοπηματία” στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ».

Η Ρωσία απάντησε με μια σκληρή δήλωση επιβεβαιώνοντας την παρουσία εξτρεμιστών μουσουλμάνων, μισθοφόρων του Ερντογάν, που πολεμούν στο πλευρό των δυνάμεων της Τρίπολης.

Η Ρωσία και προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενες μάχες στη χώρα της Βορείου Αφρικής μπορούν να φέρουν «καταστροφικές συνέπειες».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Μόσχας για την «καταστροφική» κατάσταση στη δυτική Λιβύη. Ενώ κάνει λόγο για «εγκληματικές ενέργειες από την πλευρά της GNA».

Η Ζαχάροβα ανέφερε ότι ένας μεγάλος αριθμός μαχητών ήρθε από τη Συρία για να πολεμήσει στη Λιβύη, μεταξύ των οποίων και τρομοκρατικές ομάδες.

Η Ρωσίδα αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι η ανακωχή που ανακοίνωσε ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα και στο πλαίσιο της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19 παραβιάστηκε από τον στρατό της GNA.

Στο παιχνίδι όμως μπαίνουν και οι ΗΠΑ λαμβάνοντας θέση υπερ της Τρίπολης.

Η διοίκηση Αφρικής έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου φαίνονται ρωσικά μαχητικά MiG-29 να πετούν προς την Λιβύη πάνω από την κεντρική Μεσόγειο λέγοντας πως τέτοιες κινήσεις δεν βοηθούν στην σταθερότητα στην περιοχή και χαρακτηρίζοντας ως ρωσική παρέμβαση στη χώρα την αποστολή των μαχητικών.

Μάλιστα όπως τονίζεται χαρακτηριστικά το βίντεο είναι απόδειξη των «απειλών» που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ στην περιοχή.


Στην Βεγγάζη οι αντιτουρκικές διαδηλώσεις για την κατοχή που επιχειρεί η Άγκυρα συνεχίζονται. Διαδηλωτές έκαψαν τουρκικές σημαίες και φωτογραφίες του Ερντογάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/zahacktanvir/status/1268811830379585536

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.