Νέα ήττα για τον LNA: Οι Τούρκοι κατέλαβαν την Ταρχούνα: Κινδυνεύουν να χάσουν & την βάση της Al-Jufra

Νέα ήττα για τον LNA: Οι Τούρκοι κατέλαβαν την Ταρχούνα: Κινδυνεύουν να χάσουν & την βάση της Al-Jufra

Μια ακόμα μεγάλη στρατηγική ήττα υπέστη ο Χαλίφα Χάφταρ καθώς πριν από λίγο οι Τούρκοι και οι υποστηρικτές τους του τουρκόφιλου καθεστώτος της Τρίπολης σήμερα ότι πήραν τον έλεγχο της πόλης Ταρχούνα, τελευταίου προπυργίου του LNA στο δυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

Το πρωί το pronews.gr είχε ενημερώσει πως οι δυνάμεις των Τούρκων είχαν φτάσει μέχρι το κέντρο της πόλης αλλά δεν είχαν ακόμα ολοκληρώσει την κατάληψή της, όπως και για την έναρξη της επίθεσης χθες.

«Οι ηρωικές δυνάμεις μας επέκτειναν τον έλεγχό τους σε όλη την πόλη Ταρχούνα» και «εξολόθρευσαν τις τρομοκρατικές πολιτοφυλακές του Χάφταρ», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων που πρόσκεινται στην ΚΕΕ, ο Μοχάμαντ Γκνουνού.

Μάλιστα εκπρόσωπος του GNA αναφερόμενος στα αποτελέσματα της επιχείρησης Burkan Al-Ghadab (Volcano of Rage) είπε πως «οι δυνάμεις μας εισήλθαν στην πόλη καθώς δεν είδαν καμία αντίσταση από τις πολιτοφυλακές του Haftar»

Ένοπλες οργανώσεις της Ταρχούνα, μιας πόλης στη δυτική Λιβύη που βρίσκεται κάπου 80 χλμ. νότια της Τρίπολης, πύκνωσαν τις τάξεις των δυνάμεων του Χάφταρ όταν εξαπέλυσε την επίθεσή του τον Απρίλιο του 2019 για τον έλεγχο της Τρίπολης, έδρας του GNA, το πολιτικό σκέλος του οποίου αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ ως η νόμιμη λιβυκή κυβέρνηση.

Λιβυκά ΜΜΕ έδειξαν την ανάπτυξη δυνάμεων προσκείμενων στην ΚΕΕ στο εσωτερικό της πόλεις. Προσώρας, ούτε το στρατόπεδο του Χάφταρ ούτε οι τοπικές αρχές έχουν αντιδράσει στην ανακοίνωση αυτή.

Έπειτα από ένα χρόνο μαχών, η ΚΕΕ ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, πως ανέκτησε τον έλεγχο ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος της Τρίπολης, με τον ηγέτη της Φάγεζ αλ Σάρατζ να δηλώνει αποφασισμένος να ανακτήσει το σύνολο της χώρας στον απόηχο μιας σειράς από ήττες του στρατάρχη Χάφταρ.

Από την πλευρά του ο τελευταίος δήλωσε πως πρόκειται για μια αναδιάταξη των δυνάμεών του εκτός Τρίπολης. «Ανακοινώνουμε την αναδιάταξη των δυνάμεών μας εκτός Τρίπολης, υπό τον όρο ότι το άλλο μέρος να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα επαναλάβουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μας και θα αναστείλουμε τη συμμετοχή μας στις διαπραγματεύσεις της στρατιωτικής επιτροπής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Χάφταρ Άχμαντ αλ-Μεσμάρι.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την περασμένη νύχτα, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως η απόφαση αυτή ελήφθη μετά «την αποδοχή της στρατιωτικής διοίκησης να συμμετάσχει στη στρατιωτική επιτροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Έκανε λόγο για «μια ανθρωπιστική πρωτοβουλία που έχει σκοπό να σταματήσει η αιματοχυσία του λιβυκού λαού». Την Τετάρτη, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την επανάληψη στη Γενεύη των διαπραγματεύσεων – που είχαν ανασταλεί για περισσότερο από τρεις μήνες – της στρατιωτικής επιτροπής (5+5) που αποτελείται από πέντε μέλη προσκείμενα στην ΚΕΕ και πέντε μέλη προσκείμενα στον Χάφταρ και που αποσκοπεί στην εξασφάλιση μιας κατάπαυσης του πυρός στη σύγκρουση όπου αντιπαρατίθενται τα δύο στρατόπεδα από τον Απρίλιο του 2019.

Η ήττα στην Ταρχούνα έχει άμεσες συνέπειες καθώς αποτελεί κομβικό σημείο για τις γραμμές εφοδιασμού της αεροπορικής βάσης Al-Jufra.

Λίγο μετά οι Τούρκοι πήραν επίσης τις πόλεις Dāwūn & Al Urbān, ενώ μπαίνουν στα περίχωρα της Bani Walid, δυτικά της Σύρτης. Στην Σύρτη λογικά ο LNA θα πρέπει να προτάξει αντίσταση γιατί εκεί υπάρχουν πετρελαιοπηγές.

Τα πράγματα άλλαξαν άρδην για τον Χ.Χάφταρ τους τελευταίους τρεις μήνες και άλλαξαν προς το χειρότερο. Αυτό που διαφαίνεται είναι πως ο Χ.Χάφταρ έχει ξεμείνει από εφεδρείες αντίθετα από τον GNA που έχει «εμπλουτισθεί» με 10-13.000 Τουρκμένους-Τούρκους τζιχαντιστές.

Όμως όπως φαίνεται δε διαθέτει και ικανοποιητικό εφοδιασμό και είναι φανερό πόσο κόστισε η απώλεια της Αλ Βατίγια. Από εκεί τα ΗΑΕ έστελναν στον LNA χιλιάδες τόνους πολεμικού υλικού και εκ του ασφαλούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ρυθμός με τον οποίο οι δυνάμεις του Χ.Χάφταρ χάνουν πόλεις και βάσεις δεν δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία για την τύχη της λυβικής σύγκρουσης και για τα ελληνικά συμφέροντα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.