ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αρχηγός USAF: «Δεν έχουμε λεφτά και για πυρηνικά όπλα και για συμβατικά»

Αρχηγός USAF: «Δεν έχουμε λεφτά και για πυρηνικά όπλα και για συμβατικά»

Ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) Dave Goldfein, υποστήριξε ότι «πυρηνικά όπλα ή συμβατικά, τα χρειαζόμαστε και τα δύο αλλά έχουμε λεφτά μόνο για ένα», ζητώντας ταυτόχρονα από το Κογκρέσο να αυξήσει τον προϋπολογισμό.

Ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου για την Πολεμική Αεροπορία δεν είναι αρκετά μεγάλος ώστε να καλύψει τις ανάγκες για νέα, υπερσύγχρονα, πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο ανώτατος αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση Τραμπ κατόπιν κατάδειξης των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, αιτήθηκε για ένα ποσό 705 διασεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2021, αίτημα που επεξεργάζεται το Κονγκρέσο. Από αυτά τα 29 δις προορίζονται για τα πυρηνικά όπλα: νέα βομβαρδιστικά stealth, διηπειρωτικά βαλλιστικά βλήματα, πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών βλημάτων, ένα νέο πυρηνικό βλήμα cruise και αναβαθμίσεις στο ολικό σύστημα της διοιίκησης πυρηνικής αποτροπής, συστήματα ελέγχου και τηλεπικοινωνιών.

Από αυτά, τα πυρηνικά βομβαρδιστικά είναι τα μόνα που μπορούν να μεταφέρουν και πυρηνικά και συμβατικά όπλα. Το υπουργείο Ενέργειας, που επιβλέπει τα πυρηνικά όπλα, ζήτησε για το επόμενο έτος 15.6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μια έρευνα του Κογκρέσου τον Ιανουάριο του 2019 υπολόγισε πως απαιτούνταν 494 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ των ετών 2019 και 2028 για πυρηνικά, δηλαδή περίπου 50 δις ανά έτος.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο του κόσμου και το πιο σύγχρονο αλλά είναι η πρώτη φορά που καλούνται να το ανανεώσουν τη στιγμή που πρέπει να ανανεώσουν και τον όγκο των παρωχημένων συμβατικών τους όπλων. Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ειδικοί του Πενταγώνου υπολογίζουν πως απαιτείται 3-5% αύξηση της χρηματοδότησης κατ’έτος αλλά και πάλι η καμπύλη χρηματοδότησης αναμένεται να ισοσταθμιστεί ή ακόμα και να πέσει στα επόμενα χρόνια, ασχέτως ποιός θα εκλεγεί πρόεδρος μετά τον Νοέμβριο.

Στα προηγούμενα χρόνια, ειδικοί του Πενταγώνου παρουσίασαν την ιδέα ενός ξεχωριστού λογαριασμού για το πυρηνικό οπλοστάσιο αλλά ο υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό το απέρριψε με το αιτιολογικό ότι “δεν εμφανίζει ως δια μαγείας καινούρια λεφτά”.

Η ανανέωση του παλιού πυρηνικού οπλοστασίου, βομβαρδιστικών, διηπειρωτικών πυραύλων, υποβρυχίων κλπ. ξεκίνησε την εποχή της διακυβέρνησης Μπ. Ομπάμα και συνεχίζεται ως σήμερα, με βασικό ερώτημα ‘πού θα βρεθούν’ τα 1.7 τρισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται μέσα στα επόμενα 30 χρόνια;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα και ο τρόπος εξεύρεσης των χρημάτων είναι προϊόν έρευνας και συζήτησης. Το αν θα αποκτηθούν τα μέσα αυτά, ωστόσο, δεν είναι. Όπως σημειώνει και ο Αρχηγός, στρατηγός Goldfein, “δεν εξετάζω καν το ενδεχόμενο μονομερούς αφοπλισμού ή ακόμα και κατάργησης της ικανότητας ανταποδοτικού πλήγματος (…) Πιστεύω πως πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα βρούμε τα λεφτά για να καλύψουμε αυτό το ουσιώδες κομμάτι των στρατιωτικών μας ικανοτήτων”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.