Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συγκρούονται πάλι στα σύνορα: Κλιμάκωση στον Καύκασο με απρόβλεπτες συνέπειες

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συγκρούονται πάλι στα σύνορα: Κλιμάκωση στον Καύκασο με απρόβλεπτες συνέπειες

Όπως ανακοίνωσαν τα Υπουργεία Άμυνας της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ξεκίνησαν και πάλι σήμερα συγκρούσεις στα μεταξύ τους σύνορα έπειτα από μια ημέρα κατάπαυσης του πυρός.

​Τα δύο υπουργεία ανέφεραν σε χωριστές ανακοινώσεις πως «μάχες διεξάγονται» σήμερα το πρωί στο βόρειο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών. Το Γερεβάν υποστηρίζει πως απάντησε σε επίθεση των αντιπάλων, το ίδιο και το Μπακού.

Οι δύο χώρες, η σύγκρουση των οποίων διαρκεί εδώ και δεκαετίες, είχαν προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (23:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι σήμερα το πρωί έπειτα από τρεις ημέρες φονικών συγκρούσεων. «Έπειτα από σφοδρή μάχη, ο εχθρός απωθήθηκε», ανακοίνωσε το αρμενικό υπουργείο υποστηρίζοντας ότι το πρωί εμπόδισε «μια απόπειρα διείσδυσης» και προκάλεσε απώλειες στον αντίπαλο.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το Γερεβάν, οι αζερινές δυνάμεις άρχισαν λίγο μετά τις 05:00 (τοπική ώρα, 04:00 ώρα Ελλάδας) «να σφυροκοπούν τα χωριά Εγκεπάρ και Μοβσές με όλμους και πυροβόλα D30».

​Το αζέρικο υπουργείο άμυνας υποστήριξε το αντίθετο, λέγοντας πως «μια μονάδα των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας επιχείρησε και πάλι να επιτεθεί στις θέσεις μας στην περιφέρεια του Τοβούζ στα αζερο-αρμενικά σύνορα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα χωριά Αγκντάμ, Ντονάρ Γκουστσού και Βαχιντλί δέχονται «πυρά βαρέων όπλων και όλμων».

Καμιά πλευρά δεν αναφέρει σήμερα, απώλειες. Το Αζερμπαϊτζάν διευκρίνισε μόνο ότι δεν καταγράφηκαν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη στις σοβαρότερες από το 2016 συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ανάμεσά τους 11 στρατιωτικοί και ένας άμαχος του Αζερμπαϊτζάν και τέσσερις αρμένιοι στρατιώτες. Το Μπακού έχασε μάλιστα έναν στρατηγό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.