ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Η αμερικανική Αεροπορία ζήτησε να αγοράσει τα 8 F-35 που έχουν κατασκευαστεί για την Τουρκία: Μετά τις εκλογές η απόφαση

Η αμερικανική Αεροπορία ζήτησε να αγοράσει τα 8 F-35 που έχουν κατασκευαστεί για την Τουρκία: Μετά τις εκλογές η απόφαση

H αμερικανική Αεροπορία επιβεβαίωσε επισήμως ότι θα αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Defense News την Τρίτη.

Η Αεροπορία των ΗΠΑ θα αγοράσει τα οκτώ αεροσκάφη F-35A που κατασκευάστηκαν αρχικά από την Lockheed Martin για την Τουρκία στο πλαίσιο συμβολαίου 862 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία περιλαμβάνει κι άλλο έξι F-35As όπως και τροποποιήσεις που θα φέρουν τα τουρκικά μαχητικά στην αμερικανική διαμόρφωση.

Aξίζει να σημειώσουμε πως υπάρχουν άλλα 24 F-35 που έχουν κατασκευαστεί σε κάποιο βαθμό για την Άγκυρα.

Νωρίτερα τον Ιούνιο, η επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας είχε δώσει το πράσινο φως για την παραμονή σε αμερικανικό έδαφος των έξι αεροσκαφών τύπου F-35 που έχει αγοράσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ.

Τα αεροσκάφη δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία, λόγω της αγοράς από την Αγκυρα ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

To Πεντάγωνο είχε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψιν την Αγκυρα να μην προμηθευθεί τους ρωσικούς πυραύλους, επικαλούμενο την «ασυμβατότητά» τους με τα αμερικανικής τεχνολογίας αεροσκάφη. Τα F-35 είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο ώστε να διαφεύγουν την ανίχνευση από τα ραντάρ (τεχνολογία stealth), αλλά η κοινή χρήση τους με τα ρωσικά ραντάρ των S-400 θα μπορούσε να αποκαλύψει στους χειριστές των συστημάτων αυτών, άρα και στη Ρωσία και στους συμμάχους της, τις ενδεχόμενες αδυναμίες των F-35.

Η προμήθεια των ρωσικών πυραύλων οδήγησε στην ανακοίνωση τερματισμού της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, η οποία ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί στην πράξη, τουλάχιστον σύμφωνα με τον διευθυντή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ισμαΐλ Ντεμίρ.

Τον Απρίλιο, ο Ντεμίρ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παράγει και να προμηθεύει εξαρτήματα του F-35 (γνωστού και ως JSF) κάτι που ούτε οι Αμερικανοί έχουν αρνηθεί.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε ζητήσει άδεια για την προμήθεια 81 F-35, δηλαδή 14 λιγότερων από όσα ενέκρινε η Γερουσία.

Αυτό τι σημαίνει; Πως άλλα θέλει η Γερουσία και η Αεροπορία των ΗΠΑ και άλλα έχει στο μυαλό του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το λογικό είναι πως οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μετά τις 20 Ιανουαρίου του 2020 και αναλόγως με το ποιος θα είναι ο Αμερικανός πρέοδρος. Θα είναι ο νυν, ή ο υποψήφιος των Δημοκρατικών;

Να θυμίσουμε πως το τουρκικό λόμπι έχει στέρεες βάσεις στο Δημοκρατικό κόμμα.

Ακόμα κι αν αλλάξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ποιος εγγυάται πως δεν θα ακολουθηθεί η διαχρονική «γραμμή» των ΗΠΑ για ικανοποίηση με κάθε τρόπο της Άγκυρας; Η γεωπολιτική «γραμμή» της Ουάσινγκτον είναι σταθερή και διαχρονική. Πάντα προσπαθεί να ικανοποιεί τον «κακό» (Τουρκία) αφού έχει δεδομένο τον «καλό» (Ελλάδα)…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.